Дигитализация и реставрация на българското филмово наследство

14 October 2020

Презентация на „Доли медия студио“ в програмата на 24-тия София Филм Фест 15 октомври, 12.00, Дом на киното

Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика на Европа, е водещият мотив, с който „Доли медия студио“ решава да инвестира собствени средства в реставрацията и дигитализацията на националния ни филмов архив. Освен с игралните филми, като трилогията „Хан Аспарух“ и забележителните черно/бели творби на режисьорката Бинка Желязкова, студиото има амбицията и готовността да реставрира и цифровизира документалните филми на няколко поколения кинотворци, които са работили в този жанр.

Броени дни до старта на Синелибри 2020

13 October 2020

Фестивалът ще се открие на 18 октомври от 19.00 ч. в зала 1 на НДК с криминална комедия „Кръстницата“ с Изабел Юпер в главната роля

Обратното броене до старта на шестото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри започна. Очакват ни кинотворби от различни жанрове, ослепително съзвездие от актьори, вълнуващи съпътстващи срещи – на живо и чрез видео връзки, тематични дискусии, уебинари, важни литературни премиери. Церемонията по откриване ще се състои на 18 октомври, неделя, от 19:00 ч., в зала 1 на НДК в присъствието на много специални гости, партньори на фестивала и представители на културния елит. В духа на тазгодишния слоган на Синелибри „Възпитание на чувствата“ в залата ще прозвучи песента „Защо ми е любов, кажи?“ на Едит Пиаф в превод на Силвия Вагенщайн. Талантливата Мила Роберт ще представи своя версия, а това означава, че зрителите ще станат свидетели на красив и наситен с емоция музикален пърформанс! (В прикачения файл е българският превод на песента.)

Анри Кулев с наградата „Съживено наследство“

09 October 2020

На 9 октомври от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде присъдена годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото.

Годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН Съживено наследство / Animated Heritage за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото се присъжда на проф. Анри Кулев за филма му „Имало една война“ от Научния съвет на института. Наградата представлява статуетка – авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, и е изработена с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново от скулптора Симеон Симеонов.

„Сцени от живота на една актриса“ – отпаднали парчета любов

30 September 2020

„Днес вече няма звезди. Всеки носи своя срок на годност, защото животът е слалом. Винаги надолу! Много малко хора могат да се движат нагоре. И никой не запазва фигурата си! Искам да кажа физиономията си. Да, онова, което исках беше само името, а него го имах! Актьорите днес се числят към така наречените подробности. Жалко за времето. Това време е пропиляно щом не е наше. За щастие, то ще стане минало и тогава със сигурност вече няма да бъде наше. Все пак не всеки има свое минало. Освен това мен вече ме няма. Не се плашете, аз, естествено, ще остана тук завинаги. При вас. В моя хубав костюм! В този театър...Не е нужно повече. Благодаря Ви.“ Елфриде Йелинек из „Няма нищо. Малка трилогия на смъртта“

„Страх“ – между цветовете на любовта и омразата

27 September 2020

Филмът „Страх“ провокира възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ – Общински детски комплекс-Варна и техният художествен ръководител Елица Матеева да напишат общ текст с размисли за премиерната творба, която е в конкурсната програма на 38-то издание на фестивала на българския филм „Златна роза“. Елица Матеева

Български филми на фестивала „Μaster of Αrt“

16 September 2020

Документалните творби ще бъдат показани премиерно в кино „Люмиер Лидл“

Вълнуващи истории очакват посетителите в кино „Люмиер Лидл“ с филмите от програмата на фестивала за документално кино „Master of Art”. Есенното издание ще продължи до 24 септември, а на големия екран в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат показани премиерно българските филми „Стихията Медея“, „Чакащи артисти“ и „Икар от Кочериново“. Кинолюбителите ще бъдат част от истории за силното приятелство и трудностите по пътя към успеха.

„Пепел върху слънцето“ и „Дани. Легенда. Бог.“ с премиери на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Новото българско кино ще бъде представено и София Филм Фест, есен 2020

Силвия Петкова и Юлиян Вергов са в главните роли в режисьорския дебют на Бо Калинов „Пепел върху слънцето“. Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. Сценаристи са Златимир Коларов, Александър Калинов, Богомил Калинов, Калин Калинов.

Новият филм на режисьора Иван Черкелов в конкурсната програма на "Златна роза" 2020

16 September 2020

Филмът ще бъде представен и на София филм фест, есен 2020

„Не влизай в пререкание с персонала на банята“ (2019) е филм за двама души – брат и сестра, които се търсят, разминават и сближават на фона на клокочещия наоколо живот. Това е филм за отношенията между потънал в детски спомени брат и една умираща от рак сестра, които се откриват след години, усетили истинската си същност като човешки същества. Това е филм и за неясните сенки на миналото; за самотата, неразбирането и любовта; за красивите чудеса на ежедневието и за националната светиня Васил Левски, присъстващ в съзнанието на хората като гранитен паметник.

Започва СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ - ЕСЕН 2020

16 September 2020

Фестивалът ще се проведе от 24 септември до 15 октомври, в десет традиционни киносалона, на открито на платформата Sofia Summer Fest, а избрани филми ONLINE

Представяме на вашето внимание последната част от триптиха 24-ти международен филмов фестивал София Филм Фест. Първата част бе през март и включи ретроспектива на финландския майстор Аки Каурисмаки. Втората част бе през лятото, когато онлайн, на открито и в Дома на киното бяха представени близо 100 филма, включително участващите в 5-те международни и национални конкурси. Авторитетни журита определиха победителите, наградите бяха връчени на Церемония, приветствана от небесата с митологични фойерверки и най-разтърсващата буря, която София помни в новата си история. През лятото се състоя с успех и 17-ото издание на София Мийтингс като онлайн технологиите позволиха филмовият свят да се нарича София за няколко дни. Третата част на СФФ, есенната, със своите над 90 филма е истинско изкушение за всеки киноман и тържество на киното от пред-Covid-времената. Насладете му се!

Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2020

10 September 2020

Когато анимационни герои ти изпеят „Варна, хубава Варна!“, тогава започва най-пъстрият кино фестивал

Във Варна за първи път от всички възможни кино форуми до този момент, 16-ият Световен фестивал на анимационния филм разви интересна формула за реализация: ако се притеснявате да сте в залите на Фестивален и конгресен център, активирате си опцията за онлайн прожекция и сте в играта. Преди официалната церемония по откриването на фестивала, гостите на фестивала и варненци присъстваха на откриването на изложба на възпитаниците от НБУ, специалност анимационно кино. Тези, които имат свободно време, могат да си припомнят какво бе отминалото десетилетие на фестивала чрез изложбата 10 години в 10 плаката. Какви бяха тези години за възобновеното световно събитие във Варна-трудни, бурни, силни, пъстри, това ни припомнят десетте плаката, създадени от Ася Кованова с участието на художниците Андрей Кулев, Калина Вутова, Лилия Воденичарова.

Иван Юруков представя режисьорския си кинодебют

09 September 2020

Филмът е в конкурсната програма на "Златна роза" 2020 и със специална прожекция на София филм фест, есен 2020

Филмът разкрива две различни приключенски истории за смисъла и красотата на живота и връзката на хората с изкуството. „До последния каприз“ е филм откровение; това е една история за виртуозен цигулар, който се е оттеглил от големите сцени с една-единствена цел – да изсвири съвършено „Капризите“ на Паганини за себе си, не за публиката. Той истински вярва в мотото „Стремежът към съвършенство е животоподдържащо условие. Постигнатото съвършенство е загуба на интерес към живота.“ Оръжие, заровено в земята, среща и преплита съдбата му с тази на момчета от едно планинско село. Тази среща ще преобърне живота им завинаги. За да създаде сценария за филма си, Иван Юурков се вдъхновява от книгата за живота на известния музикант Николо Паганини.