Стефан Денолюбов в кадър от "Слава"

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на АФА да бъде филмът “Слава”.

Състезаваха се десет филма, които отговарят на условията на Академията и са заявени от продуцентите си за участие:

Първите места в класирането заеха “Слава” с 14 точки и “Безбог” с 10 точки.

СЛАВА/ GLORY

България, Гърция, 2016, 101'

Сценарий: Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Дечо Таралежков

Режисьори: Петър Вълчанов, Кристина Грозева

Оператор: Крум Родригес

Музика: Христо Намлиев

С участието на: Стефан Денолюбов, Маргита Гошева,  Китодар Тодоров, Милко Лазаров, д-р Георги Стаменов, Иван Савов, Христофор Недков, Мира Искърова, Димитър Сарджев, Деян Статулов и др.

Продукция: Абраксас филм

Копродукция: Граал филмс, Скрийнинг имоушънс,  Апория филмуъркс, Ред карпет

С подкрепата на: НФЦ, БНТ, Гръцки Филмов Център, ЦКС

Кантонер открива милиони на релсите и ги предава в полицията. Държавата го възнаграждава с нов часовник, който обаче се оказва менте. ПР-ката на Министерство на транспорта загубва стария му часовник модел „Слава“, който е семейна реликва. Кантонерът се впуска в отчаяна битка да си върне старата „Слава“ и достойнството си.

Критина Грозева и Петър Вълчанов са завършили НАТФИЗ и са членове на Европейската филмова академия. В съавторство двамата създават филмите „Аварийно кацане“, „Реки без мостове“, „Скок“ (номиниран за Европейските филмови награди 2013), „Урок“ (носител на повече от 33 международни филмови награди).

В надпреварата за "Оскар" за чуждоезичен филм тази година се включва и друг филм с българско участие - миноритарната копродукция "Реквием за г-жа Й." (Сърбия, България, Македония), предложен от Сърбия.

Свързани статии