От 17 до 21 юни в кино „Люмиер Лидл“ ще бъдат прожектирани едни от най-добрите италиански филми от област Пулия. Кино „Люмиер Лидл“ ще бъде домакин на четвъртото издание на „Фестивал на италианското кино в България“. Девет кинотворби ще представят върхови постижения в различни сфери на една от най-живописните области в Италия - област Пулия. Фестивалът се организира от Италианската търговска камара в България в партньорство с НДК.

Закачливата комедия „Измамно богати“, с участието на Серджио Кастелито и Сабрина Ферили, ще даде старт на фестивала на 17 юни от 19:00 ч. в кино „Люмиер Лидл“.

Сред филмите, които ще бъдат представени са още мюзикълът „Разходка под слънцето”,  „Двама дребни италианци“„Неудобна комедия“, „Агенция за лъжи“ , „Сходна съдба“, „Руди Валентино“, „Лесен живот“.

10_Giancarlo-Giannini.jpg

Почетни гости на тазгодишното издание са едни от най-големите знаменитости на италианското кино и театър – режисьорът и актьор Джанкарло Джанини и очарователната актриса Орнела Мути. Живата легенда на италианското кино и театър Джанкарло Джанини е номиниран за "Оскар" за „Паскуалино Седемте красавици” (1975), награден за най-добър актьор на фестивала в Кан за ролята си във „Филм за любовта и анархията” (1973), пет пъти носител на наградата „Давид на Донатело”. Орнела Мути е известна у нас с филмите „Бони и Клайд по италиански”, „Последната жена“ (1976), „Лудо влюбен“ (1981), "Една любов на Суан"(1984)  и други.

ornella-muti.jpeg

На 18-ти юни от 18:30 ч. ще се състои официален гала коктейл в „Лятна сцена – НДК“, намираща се в парка зад НДК. В 19:15 ч., в присъствието на президента на Apulia Film Commission, г-жа Симонета Дело Монако, ще бъдат връчени почетните плакети „Фестивал на италианското кино в България“, след което ще бъде прожектиран филмът „Възстановяване на трулите“, който разказва историята за една открадната трула (типична за област Пулия каменна къща с конусовиден покрив) и трудностите, до които води това начинание.

Фестивалът се реализира в рамките на второто издание на инициативата ’FareCinema’ – „Седмица на италианското кино по света“, лансирана от италианското министерство на външните работи и международно сътрудничество, както и на ежегодния „Италиански фестивал в България“, организиран от ИЧЕ – Агенция София.

„Фестивал на италианското кино в България” ще продължи от 24 до 28 юни и в „Дом на киното”.

Билети за прожекциите в кино „Люмиер Лидл” може да закупите онлайн на www.tickets.ndk.bg и на касите на Билетен център – НДК.