„Не ме докосвай“ (Touch Me Not) на румънската режисьорка Адина Пинтилие бе една от големите изненади на миналогодишното Берлинале и спечели голямата награда „Златна мечка“. Филмът вече имаше своето разпространение в почти цяла Европа, а съвсем наскоро американската му премиера се състоя в забележителния Museum of Modern Arts при огромен интерес от специалисти и публика.

THE HOLLYWOOD REPORTER пише: „Безмилостна и завладяваща творба. Проникновен поглед към човешката сексуалност, поразяващ със своята интелигентност, самоувереност и оригиналност.” А INDIEWIRE допълва: „Радикално човечен, смел трактат за странната (и често белязана от отчуждение) връзка, която човешките същества имат със собствените си тела.“

Самата Адина Пинтилие споделя: „На 20 години си мислех, че знам всичко за любовта, за това как трябва да изглежда една здравословна интимна връзка, за това как функционира желанието. Сега, 20 години по-късно, след всичките опити и премеждия, които съм имала, всичките ми тогавашни представи постепенно изгубиха своята категоричност и с течение на времето станаха все по-сложни и обезпокояващо противоречиви. Като отражение на това мое лично пътуване НЕ МЕ ДОКОСВАЙ е художествено изследване на човешкия копнеж и (не)спосбността ни да докосваме и да бъдем докосвани, да установяваме контакт.“

007.jpg

Филмът се вглежда в това как можем да открием интимност по най-неочаквани начини и как да обичаме другия, без да изгубим себе си. Режисьорката и нейните герои предприемат дръзко пътуване към интимността. На границата между реалност и фикция "Не ме докосвай" следва емоционалното пътуване на Лаура, Томас и Кристиан с дълбоко съчувствен поглед към интимния им живот. Жадуващи интимност и същевременно дълбоко уплашени от нея, те се опитват да преодолеят старите модели на поведение, защитните механизми и табута, да срежат пъпната връв и най-накрая да се почувстват свободни.

„Не ме докосвай“ е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция. Българското участие във филма е на продуцента Мартичка Божилова („Агитпроп“), с музиката на Иво Паунов, при звука в името на Веселин Зографов и специалистите по кастинга Магделена Илиева и Иван Колев. Консултант по монтажа е операторът и режисьор Георги Богданов. Участват и двама български актьори – Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

Предпремиерни и премиерни прожекции на филма и срещи с екипа

СОФИЯ

29 януари, 20:00, Кино „Одеон“ (предпремиера и среща с българския екип)

02 февруари, 17:00, Дом на киното (среща с българския екип и режисьора Адина Пинтилие)

02 февруари, 20:00, Културен център „Г8“ (среща с българския екип и режисьора Адина Пинтилие)

03 февруари, 18:00, Кино „Одеон“

ПЛОВДИВ

03 февруари, 17:00, Лъки Дом на киното (среща с българския екип и режисьора Адина Пинтилие)

05 февруари, 19:00, Лъки Дом на киното (среща с българския екип)

ВАРНА

31 януари, 18:30, ФКЦ Варна, Зала 5 (среща и представяне с Елица Матеева)

03 февруари, 18:30, ФКЦв Варна, Зала 5 (среща и представяне с Елица Матеева)

БЛАГОЕВГРАД

30 януари, 19:00, CINEMAX (среща с българския екип и преподаватели и студенти от АУБГ)