Светът отново е АББА! Непосредствено преди българската премиера на филма "Mamma Mia! Отново заедно", Георги Тошев и издателство Книгомания представят съвместния си проект MAMMA MIA! ФИЛМЪТ. АББА. ПРОДЪЛЖЕНИЕТО. Тази вечер (18 юли) от 19.00 ч. в кино "Одеон" ще бъде премиерата на книгата съпътствана с прожекцията на документалния филм "АББА: Тяхната история".

В деня, в който лидерите на Северна и Южна Корея се срещнаха за първи път от десетилетия, а светът се вълнуваше как ще се казва новороденият син на Кейт и принц Уилям, четирима шведи записаха отново две песни заедно. И се превърнаха в една от най-дискутираните световни теми. Американският президент Доналд Тръмп възкликна в Туитър, че тази новина го прави щастлив, а говорителят нa Американският президент Доналд Тръмп възкликна в Туитър, че тази новина го прави щастлив, а говорителят на руския президент се почувства длъжен да отговори на журналистите, че и Владимир Путин е голям техен почитател.

Кои са тези музиканти, които могат да предизвикат възторг само с една снимка в социалната мрежа и кратък текст към нея? АББА, групата която през 1999 година отказа 1 милиард долара, за да се събере за нов албум и 100 концерта. Агнета, Бьорн, Бени и Фрида се разделят неофициално в края на 1982 година. Последното им съвместно официално появяване като група е на 11 декември същата година в „Късното шоу” на Би Би Си. Четиримата са в телевизионно студио в Стокхолм, което чрез сателит се свързва със студиото в Лондон. Агнета, Бьорн, Бени и Фрида дават кратко интервю, шегуват се помежду си и изпълняват две песни – последният си хит Under Attack и записаната през 1979 г. I Have а Dream. Обща усмивка за пред камерата и край. По това време по нищо не личи, че това е последното им участие заедно. Не се сбогуват с публиката си. Няма и официално изявле ние за раздяла. Няколко години АББА подхранват любопитството на феновете, че може би ще се върнат в звукозаписното студио за нов албум. Това не се случва до 2018-а. Кратко съобщение, подписано от четиримата гласи: „Казахме си, че след 35 години ще е забавно да обединим силите си и да влезем в звукозаписното студио. Ние може да остаряваме, но песните ни са нови. И усещането е много добро”!

НОВО НАЧАЛО 

Всеки друг музикант, напуснал сцената преди десетилетия, можеше да мине незабелязано, особено днес в ерата на музикалното свръхпредлагане. Но не и групата, продала легално 400 милиона албума и произвела 19 хита, оглавили световните класации в продължение на 10 години. Група, която успя да превърне първите букви на малките си имена в световен бранд. Няма значение дали светът обича или не тяхната музика, но знае кои са АББА. На 28 април 2018 година с краткото си съобщение в Инстаграм Агнета, Бени, Бьорн и Ани-Фрид споделиха, че са записали две нови песни след 35 години мълчание. Нека да е ясно, че тази тяхна авантюра не е голямото им завръщане под прожекторите. Това са само две песни, потвърди пред мен композиторът Бени Андершон при откриването на новата част от ABBA: The Museum на 7 май в Стокхолм. Новите парчета са част от бъдещо виртуално шоу. Те ще бъдат издадени официално на винил и дигитално в края на годината и са част от новия проект Abbatars. Парите никога не са били повод да записваме музика. И преди, и сега, категоричен беше Бени пред мен в Стокхолм. Той също така твърди, че изобщо не се притеснява как ще се приемат новите песни на групата и споделя: Не смятам, че трябва да се доказваме на някого. Просто решихме и го направихме! Първата записана песен е I Still Have Faith in You. Според Бени тя звучи модерно, но е изцяло в духа на АББА. Двете композиции ги има на запис, но все още не са смесени.

Дигиталното шоу ще представи чрез холограми и живи музиканти златните хитове на групата със серия концерти по целия свят – от Европа, през Америка, Австралия и Япония. Идеята за това виртуално събиране е на Саймън Фулър, мениджър на Spice Girls и създател на популярни телевизионни музикални риалити формати. Бьорн и Бени са поканени да се погрижат за новото звучене на старите песни. В процеса на работа се реши да запишем две нови песни. В едната водещ е гласът на Агнета, в другата – на Фрида. Работехме както едно време, поканихме повечето стари музиканти. Беше голяма забава. Все едно не сме се разделяли никога, разказа Бени. В края на годината мащабна копродукция между телевизионните гиганти Би Би Си и Ен Би Си ще даде официално старта на новото световно турне на Abbatars. Момичетата ще са все така секси на холограмите, както ги помните от последното ни световно турне през 1979/80 година, смее се Бьорн Улвеус на среща с журналисти в Стокхолм. Екип от световни специалисти довършват виртуалните АББА, като за визия те използват видео- и снимков материал от последните години на групата. Отделно са правени нови отливки на лицата на музикантите, за да се спазят всички пропорции. Съвсем скоро ще бъдат обявени датите и арените от световното турне. Въпросът е колко ще струва билетът за това любопитно, скъпо, но доста странно преживяване.