Дни на украинското кино

В рамките на фестивала ще бъдат представени пет филма в различна жанровостилистична палитра. Жителите и гостите на столицата ще имат възможност не само да видят украинските филми, но и да се запознаят лично с известни украински киноматографисти. Проектът е организиран в сътрудничество между държавните институции на Украйна и България и с подкрепата на Министерството на външните работи на Украйна.

Програма:

8 декември  - 17.30 ч.

Тържествена церемония по откриването

„Червоний”

Украйна, 2017, 110’

Реж. Заза Буадзе

В ролите: Микола Береза, Олег Шульга, Любов Тишченко, Олександър Мавриц, Володимир Шпудейко, Игор Колтовский, Олег Стефан.

Годината е 1947-ма. В ужасната месомелачка на сталинските лагери попада боецът от Украинската Въстанческа Армия – Данило Червоний. Той трябва да мине през ада и нечовешките условия на затвора, през преследване на престъпни лидери, дребнавост, предателство и отчаяние. Данило намира в себе си сили, за да се противопостави срещу репресиите на началника на лагера и прави отчаян опит за свобода, като вдига първото въстание в съветските лагери след войната.

9 декември

16.00 ч.

„Гнездо на Гургулица”

Украйна/Италия, 2016, 102’

Реж. Тарас Ткаченко

В ролите: Римма Зюбина, Виталий Линецкий, Мауро Чиприани, Наталя Васко, Микола Боклан

Работата на украинката Дарина в едно италианско семейство би била непоносима, ако не беше синът на старата синьора – Алессандро. Всеки от двамата имат своето минало, което не ги пуска, но топлотата и искреността ги привличат един към друг. След като се връща в Украйна при съпруга си и дъщеря си, Дарина ще трябва да направи труден избор между живота, който тя е познавала, и този, който е донесла със себе си. И Дарина прави наистина мъдър избор....

Награди и фестивали

2016 – „Золотий Дюк” за най-добър украински игрален филм, ОМК Одеса 2016;

2016 – Приз на екуменичното жури, МФФ Манхайм-Хайделберг, Германия;

2016 – Special Achievement Award за изпълнителка на главната роля Римма Зюбина, МФ Манхайм Хайделберг, Германия;

18.00 ч.

„Припутни”

Украйна, 2017, 96’

Реж. Аркадий Непиталюк

В ролите: Дмитро Хомяк, Олена Узлюк, Нина Набока, Юлия Врублевска.

Баба, дъщеря и внучка. Три жени, три поколения – това е едно малко семейство. В техните съдби плътно се преплитат любовта и омразата, животът им е труден и самотен поради техните лични мотиви. Обичайното пътуване на гости при баба в малкото, почти забравено и изоставено село с красноречивото име Припутни, изведнъж се превръща в съдбоносно. Един ден, който прелива от странни и почти трагикомични събития, в който по нов начин осъзнаваш живота си, и именно това най-накрая те подбужда да се откъснеш от мястото си, да напуснеш този „адски” кръг на навиците и ангажиментите, на старите представи и мъчителното ежедневие, и да тръгнеш към непознат, но съвсем нов живот.

Награди и фестивали

2017 – Одеса, Украйна

Специална награда на журито на Националния конкурс/Best Jury Award на Международния филмов фестивал в Одеса

10 декември 2017 г. 

16.00 ч.

„Бяла птица с черен знак”

СССР (Киевска Киностудия  „О. Довженко”, 1970, 97’

Реж. Юрий Илленко

В ролите: Лариса Kaдочникова, Иван Миколайчук, Богдан Ступка, Юрий Mиколайчук, Наталия Наум, Джемма Фирсова, Олександър Плотников, Васил Симчич

В третата си режисьорска работа Юрий Илленко изследва трагедията на бедното украинско семейство Дзвонари, което живее по време на война и терор (1937-1947) в Карпатите близо до границата с Румъния. Четирима братя свирят в селска музикална група, но борбата между украинските националисти, поддръжниците на немските окупатори и поддръжниците на съветската власт ги отнема един по един от групата: Петро се присъединява към Червената армия, Орест – към Украинската Въстаническа Армия, а Богдан остава у дома. В съдбата на братята се преплитат любов и борба.

В основата на „Бяла птица с черен знак” е украински класически сюжет, в който революцията е точката, в която се сближават и трансформират индивидуалното и колективното. Въпреки цензурните ограничения, наложени на Юрий Илленко, филмът впечатлява с изключително режисьорско майсторство и актьорска игра. Това е поетичен, експресивен и дълбоко метафоричен филм за социалните и личностни конфликти по време на войната.

Награди и фестивали:

1971 – „Златен медал”, MMKФ, Москва, СССР

1972 – селективна награда „Сребърна сирена” – МКФ Соренто, Италия

18.00

„Бюфет”        

Украйна, 2013, 81’

Реж. Валентин Васянович

В ролите: Андрий Саминин, Олга Гришина, Михайло Жонин, Наталия Васко, Неонила Билецка, Олег Примогенов и др.

„Бюфет” е вторият игрален филм на украинския кинорежисьор Валентин Васянович. Премиерата на филма се състоя на 4-ия международен филмов фестивал в Одеса. „Бюфет” е коледна приказка, която прилича на ужасен сън. За да може да живее и се занимава с любимата си работа, главният герой Орест трябва да бъде подложен на големи изпитания. Защо така е устроен животът? Заслужава ли си да правиш компромиси със себе си заради митичното благо? Това са основните въпроси, които безпокоят героя. Действието на филма се развива на фона на зимния Лвив

Входът за всички филми е безплатен. Филмите са със субтитри на български език.

Културен център „G8”, гр София, ул „У. Гладстон” No 8