Blade Runner

Освен филмът на Ридли Скот, седмицата преди старта на Киномания, публикта ще бъде приятно изненадана и с друг култов филм, този път на не по-малко знаковия режисьор Стенли Кубрик.

В първите години от разпространението му филмът е познат в България като „Ловец на хуманоиди“, но най-заклетите фенове ще имат уникалната възможност да си го припомнят през ноември като част от програмата на Киномания във финалната му версия, наречена „Blade Runner: The Final Cut”. Това е най-пълната и окончателна версия на филма, с подобрена картина и звук,  направена точно така, както режисьорът си я е представял, а не както се появява на екраните през далечната 1982 г.

Класиката на режисьора Ридли Скот е с участието на Харисън Форд като ловеца на андроиди Рик Декард, а в другите главни роли са: Рутгер Хауер, Шон Йънг, Дарил Хана и Едуард Джеймс Олмос.

Шедьовърът е базиран на нашумелия роман на Филип Дик „Сънуват ли андроидите електроовце?“ Великолепно заснет и с характерния за Скот усет към детайла, „Блейд Рънър“ е актуален и до днес. Овен че предизвиква визуална наслада за сетивата, филмът разглежда важни теми като неуловимата граница между научното достижение и чисто човешкия елемент в технически изрядното творение. Дали андроидите, по същество мислещи машини в човешка опаковка, са еволюирали морално и дали всъщност са много повече „хора“ от самите човеци е един от многото интересни въпроси на филма. Въздействащата музика на Вангелис допринася за неповторимата атмосфера и издига „Блейд Рънър“ на още по-високо ниво, превръщайки го в задължителeн за всеки киноман.

„Блейд Рънър“ е с множество награди и номинации, вкл. „Оскар“ (за художник и вузуални ефекти) и три награди „БАФТА“. Смятан е за основоположник на жанра киберпънк.

Свързани статии