До преди 3-4 години много малко хора в България знаеха какво е пичинг и прохождащият тогава фестивал „Срещи на младото европейско кино“ се зае да запълни тази празнота. Към днешна дата все повече студенти, завършващи киноспециалности, режисьори и продуценти полагат усилие  да  овладеят  тази техника – задължителен елемент в процеса на търсене на пари за реализиране на филмова идея. Иначе казано те тренират да презентират проекта си по най-добрия начин, да изтъкнат силните му страни, да синтезират най-доброто и продаваемото от него, за да предизвикат интерес сред потенциални финансови партньори.

Като продължение на традицията  четвъртото издание на фестивала , което предстои , ще даде шанс на шест екипа (четири от България и два от други европейски държави)  да работят върху проектите си и представянето им пред публика. Те ще бъдат подпомогнати  и консултирани от  двама ментори – един български и един гост от мрежата за младо европейско кино „Ниси Маса“. След приключването на уъркшопа, ще се проведе пичинг сесия, на която участниците ще застанат пред 5-членно европейско жури и зрители. Участникът, чийто проект е награден от журито, ще бъде гост-наблюдател на European Short Pitch 2017 - най-големият форум за продуциране на късометражно кино в Европа, организиран от НИСИ МАСА. Разходите (самолетен билет и настаняване) се поемат от организаторите.

Могат да участват млади творци с интереси към киноиндустрията,  на които това им е първи опит или имат не повече от 2 реализирани проекта. Трябва да разполагат със  сценарий за късометражен филм до 30 минути, резюме на проекта, режисьорска разработка.

Срокът за кандидатстване е до 20 май. Повече подробности за необходимите документи може да намерите тук: https://www.facebook.com/events/166830200510967/