Международен филмов фестивал Бургас 2023

13 July 2023

Събитието ще се проведе от 15 до 21 юли

Журито, което ще оценява пълнометражните заглавия, е в състав Виктор Божинов (председател), Милица Томович (Сърбия) и Атила Хартунг (Унгария). Късометражната селекция ще бъде журирана от Булут Рейханоглу - председател (Турция), Николай Урумов и Петър Грудов.

„Шекспир като улично куче“ обра наградите на „Свети Влас Филм Фест“ 2023

10 July 2023

Филмът „Шекспир като улично куче“ на режисьора Валери Йорданов спечели наградата за Най-добър филм на второто издание на Свети Влас Филм Фест. Това стана на официална церемония в амфитеатър „Арена“ в курортния град. Статуетката приеха актьорите от филма Владислав Стоименов и Васил Илиев, а тя им бе връчена от изпълнителния директор на Национален филмов център Петър Тодоров.

Триумф за българското кино

10 July 2023

"Уроците на Блага“ спечели „Кристален Глобус“. Ели Скорчева взе Наградата за най-добра женска роля на Международния филмов фестивал в Карлови Вари

В събота се проведе Гала церемонията на 57-то издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Големият победител и носител на „Кристален Глобус“ е новият филм на Стефан Командарев, „Уроците на Блага“, чиято световна премиера беше по време на чешкия фестивал. “В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага, режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията”, са част от доводите на журито, а голямата награда връчи американската актрисата Робин Райт.

Второто издание на „Свети Влас Филм Фест“, събира любими имена на българското кино

04 July 2023

В селекцията влизат филми, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г.

Един от най-очакваните кино фестивали край морето - „Свети Влас Филм Фест“, стартира своето второ издание, посветено изцяло на българското кино. Фестивалната селекция включва едни от най-касовите родни заглавия, произведени през последните две години, доказали своето качество и заслужили голям зрителски интерес. Сред тях са и ленти, класирали се в Топ 10 на най-гледаните български филми за 2022 г. Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли 2023 г. в курортното градче, с подкрепата на Кметство Свети Влас.

„Близо" на Лукас Донт е достъпен в цяла България в платформата NeterraTV+ от 30 юни

30 June 2023

Филмът спечели европейската награда LUX на публиката

Вторият пълнометражен филм на Лукас Донт „Близо" бе представен за първи път пред българските киномани на 27-ия София Филм Фест през март. Той е носител на Голямата награда на журито от Кан 2022, както и номиниран за наградите "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар".

„Близо“ спечели Наградата LUX на публиката 2023

28 June 2023

Хиляди зрители в цяла Европа гледаха петте номинирани филми и гласуваха!

„Щастлив съм, че съм режисьор на един от петте филма, които представят всички нас като хора, разказват за всички парадокси, през които минава животът ни, за близостта, за магията, за места, на които можем да преоткрием себе си. Благодаря на всички европейци, които видяха тези филми! Направихме опит да се свържем с всеки член на аудиторията, това беше основната ни цел".

Трети международен документален Родопи филм фест 2023

25 June 2023

Фестивалът ще се проведе от 6 до 9 юли, 2023 в град Смолян

Стартът на третото издание на Международен документален Родопи филм фест (RIFE) ще превърне Смолян в точка за срещи на таланти и вълнуващи културни изживявания за публиката. Програмата на фестивала вкючва над 50 заглавия с многообразни теми от различните аспекти на човешкия и биологичен свят, който познаваме днес.

„Мишка“ – генетика на престъплението

07 June 2023

За първи път в кратката история на кино школа „Братя Люмиер“, се случва прекрасен прецедент: дете, което пише за сериал, да не владее като роден език нашето „а, б, в“! Ксения Беспала е осмокласничка и учи в VII СУ „Найден Геров“ в град Варна. Миналата есен Ксения постъпи в кино школата ни. Ксения е от Одеса. Семейството й пристига във Варна заради сигурността и възможността да продължат нормалния си живот, защото войната в Украйна продължава.

Трети международен документален „Родопи филм фест"

07 June 2023

Третото издание на Международен Документален Родопи Филм Фест (RIFE) ще очаква своите зрители от 6 - 9 юли 2023 на територията на чудесния град Смолян. В програмата ще гледаме над 50 заглавия от България и света, входът е свободен!

Девето издание на „Срещи на младото европейско кино“

07 June 2023

Прожекции на оригинална селекция от европейски филми, уникален киноконцерт, работилници за деца и младежи, обучения за учители, възпитатели в детски градини, професионалисти, работещи с деца и младежи в сферата на изкуствата, културата и неформалното образование, които ще се проведат от 20 до 25 юни 2023 във Френски институт, Гьоте-институт и Чешки център. Вход свободен след предварителна регистрация.

Иван Бърнев с награда за мъжка роля

01 June 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“ 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“, който се провежда от 27 до 31 май в Стара Загора, сред които и първата българо-испанска продукция „Васил“. На празнична церемония вчера бяха обявени имената на победителите в отделните категории. Наградата за най-добра мъжка роля за филма „Васил“ спечели Иван Бърнев.