Абел Ферара гостува на София филм фест 2018

01 February 2018

Режисьорът на „Лошият лейтенант“ ще получи Наградата на София и ще води два майсторски класа.

Визитата на Ейбъл Ферара е подаръкът на JAMESON Irish Whiskey по случай 15-годишнината на партньорството със СФФ и се реализира с подкрепата на Посолството на САЩ.

Светослав Драганов x 2

29 January 2018

Неконформистката алтернатива представя филмова програма два дни с два пълнометражни документални филма на Светослав Драганов.

Документалното кино вижда живота в дълбочина, там където метафорите се зараждат сами от естеството на нещата, там където човекът е такъв, какъвто е – малък, голям, смел, разколебан, тъжен, вярващ... неповторим. Това е киното на истинския миг, на съвършения момент, на живата връзка между хората и тъканта на битието. “Самодейци” и “Живот почти прекрасен” – филми, които ни карат да искаме да виждаме и да разбираме света и човека, да ги обичаме без условия. Културен Център G8, 29 и 30 януари 2018, Начало: 20:00 часа. Цена на билета: 5 лв.

Отворено писмо

27 January 2018

Писмо от Адела Пеева, Александър Донев, Ана Петкова, Боряна Пунчева, Васил Банов и Цветодар Марков

Като избрани с гласовете ви ваши представители в Управителния Съвет на Съюза на Българските Филмови Дейци се чувстваме длъжни да ви уведомим, че вече повече от година се опитваме с всички възможни средства да променим модела на еднолично управление на нашия Съюз, наложен и провеждан от неговия председател г-н Иван Павлов. Но не се справяме. Малко сме.

Всички номинации за "Оскар" 2018

23 January 2018

"Формата на водата" ще се бори за "Оскар" в 13 категории. Мартин Макдона остана без номинация за режисура.

Номинациите за отличията бяха оповестени от президента на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли, актрисата Тифани Хадиш и актьора Анди Съркис

"Áга" на Милко Лазаров закрива Берлинале

22 January 2018

За първи път в историята на българското кино наша творба е удостоена с подобна чест.

„Áга“ е поканен в основния конкурс (извън състезанието) и ще бъде първият български филм в официалната програма на Берлин от 29 години насам след участието на Иван Ничев с „Иван и Александра“. Áга“ ще открие официално 22-рото издание на София Филм Фест на 7 март в Зала 1 на Националния дворец на културата

„Партито“ на Сали Портър и Елица Матеева

19 January 2018

Черна комедия с блясъка на добрата актьорска школа открива новия сезон от лектории в Регионалната библиотека във Варна

Първата кинолектория за 2018 е на 27 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ - Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна. В отдел „Изкуство“ ще бъде представена последната творба на британската режисьорка Сали Портър „Партито“ (2017). Автор и водещ на лекторията е Елица Матеева - критик и режисьор.

„Изключителният: Моят Годар” на София Филм Фест 2018

18 January 2018

Забележителен портрет на времето и ключова любовна връзка в биографията на легендата на френската Нова вълна Жан-Люк Годар

След премиерата в Кан, най-новият филм на Мишел Азанависиус („Артистът”) ще се срещне с българските киномани на на 22-рия София Филм Фест

Илдико Енеди - председател на журито на София Филм Фест!

17 January 2018

Унгарската режисьорка ще представи филма си „За тялото и душата”, носител на „Златна Мечка” от Берлинале 2017.

Илдико Енеди дебютира през 1989 година в Кан с филма „Моят ХХ век” („Az én XX. századom”), където получава наградата „Златна камера”. Специалистите веднага я определят като една от младите надежди на унгарското кино.

Копродукция с България на Берлинале 2018

16 January 2018

Филмът “Не ме докосвай” на румънската режисьорка Адина Пинтилие бе избран за участие в конкурсната програма на Берлинале 2018

Това ще е световна премиера за лентата, като на престижния фестивал филмът ще се състезава с още 17 филма за голямата награда. Български копродуцент на филма “Не ме докосвай” е Мартичка Божилова от АГИТПРОП.

Уилям Дефо в "Проектът "Флорида"

14 January 2018

Най-новия филм на Шон Бейкър ще бъде представен през март пред публиката на 22-рия София Филм Фест.

Режисьорът Шон Бейкър, познат като автор на различни независими филмови проекти, между които уникалната нискобюджетна творба „Tangerine”, чиято премиера беше в Сънданс през 2015 година, е създал един „изпълнен с живот и искрена емоция филм, който може да ни научи на много неща”. Това е кратък цитат от множеството рецензии със заслужени удивителни, които се появиха в пресата непосредствено след премиерата на „Проектът „Флорида” („The Florida Project”) в „Петнайсетдневката на режисьорите” в Кан 2017.

Ексклузивни прожекции на „Формата на водата”

10 January 2018

Филмът на Гийермо дел Торо ще се прожектира в "Люмиер Лидл"

Фантастичната приказка на Гийермо дел Торо – „Формата на водата” ще може да видим ексклузивно в кино „Люмиер Лидл” на 16 и 18 януари от 19:00 часа, след като продукцията беше представена в рамките на Киномания 2017.

Филмовата програма в Деня на българското кино

09 January 2018

Шест софийски киносалона ще представят богата палитра от български филми с вход свободен.

Тази година на 13 януари Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата и Съюза на българските филмови дейци организират прожекции на успешни български филми в шест софийски киносалона. Филмовата програма е с ВХОД СВОБОДЕН с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“ в кината „Люмиер“ и „Одеон“, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв. След прожекцията на „Възвишение“ в кино "Одеон" ще се проведе разговор с режисьора Виктор Божинов.