Ферари

05 January 2024

Откъс от книгата, вдъхновила филма на Майкъл Ман

Изчерпателната биография на титаничен човек и компанията, която носи неговото име. Ферари означава червено. Означава състезание, надпревара. Превъзходство, лукс и отлични резултати. Не толкова познат е мъжът, стоящ зад марката. След Папата, Енцо Ферари е най-почитаният мъж в Италия. Животът му всъщност е историята на 20 век. Биографията на Брок Йейтс прониква дълбоко в сложната личност на Ферари и разкрива истината, стояща зад нееднозначните отношения на Ферари, работата му с фашистите на Мусолини и фанатичната му обсебеност от скоростта.

Наградите на фестивала „Златен ритон“ 2023

21 December 2023

В Пловдив бяха връчени наградите за документално и анимационно кино „Златен ритон“. Жури в състав: председател – Теодора Димова, писател, Геновева Димитрова, кинокритик, Петя Накова, режисьор, Свилен Димитров, аниматор, Йоханес Артинян, визуален артист и уеб дизайнер определи следните награди:

Маргарита Стойкова е „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2024

15 December 2023

Дебютната ѝ роля във филма „Диада“ я води до една от най-важните награди в европейското кино

Маргарита Стойкова спечели изключително международно признание едва с първата си роля в пълнометражен филм. След като взе специалната награда на град Варна от фестивала „Златна роза“ 2023 за изпълнението си в „Диада“, тя е една от 10-те „Европейски изгряващи звезди“ в програмата на Берлинале. През 2020 г. с тази чест беше удостоена актрисата Мартина Апостолова.

„Учителска стая“ – симптоми на разпада

26 November 2023

„Учителска стая“ на Илкер Чатак е немското предложение за чуждоезичен „Оскар“

Какво се случва в учителската стая, далеч от любопитните погледи на хиперактивни тийнейджъри, които имат мнение за всичко и могат да оправдаят по фантастичен начин липсващото домашно по математика, физика или български език? Дали учителите са сплотено семейство или всеки е в своя филм? Родното образование отдавна е в криза. „Не си отивай“ на режисьора Людмил Кирков ще стане на половин век, но темите си остават същите. Филмът „Учителска стая“ на младия режисьор Илкер Чатак сурово разсъждава по темата и вероятно затова е номиниран за европейските филмови награди в категориите: най-добър сценарий и най-добра женска роля.

„Георги и пеперудите“ на 20 години!

20 November 2023

Разговор с продуцента Мартичка Божилова и режисьора Андрей Паунов

На 21 ноември от 18:30 ч. на голям екран в кино “Люмиер” зрителите ще видят дигитално възстановената версия на “Георги и пеперудите” – един от най-награждаваните документални български филми през последните 20 години. Събитието е част от тазгодишното издание на „Киномания“ и е специален жест към най-запалените киномани. Те ще имат възможност да си припомнят духа на документалното кино през последните две десетилетия като едновременно с това изживеят продукцията по изцяло нов начин благодарение на висококачествените звук и картина, които дигиталната технология предлага.

„Уроците на Блага“ тръгва по кината от 15 декември

16 October 2023

Най-новият филм на Стефан Командарев с нова премиерна дата

„Уроците на Блага“ вече спечели две статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, получи седем награди на Националния фестивал за игрално кино „Златна роза“ (включително Най-добър филм и Награда на публиката), влезе в селекцията за Европейските филмови награди 2023, както е и българското предложение за наградите „Оскар“. Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своето киноразпространение в България от 15 декември тази година.

„Диада“ – сбогуване с мечтите

13 October 2023

В съвременното кино все по-често срещаме филми и сериали, обвързани с агресията в училище, отношения между родители и деца, домашното и сексуалното насилие. Българското кино също изследва в новите си творби подобни теми, макар и дълго пренебрегвани.

На какви уроци ни научи Блага?

12 October 2023

„Стефан Командарев не прави филми, които да ни разсеят, да ни забавляват на маса или да ни успокоят, че всичко е наред. Той прави социално кино, кино с мисъл и цел, насочващо публичното внимание към проблемите на обществото, в което живеем. Новият филм на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ ни прекарва през най-тъмните кътчета на българската действителност, като поставя във фокуса една от най-незачитаните и уязвими прослойки в обществото ни, а именно пенсионерите.

Наградите на фестивала „Златна роза“, Варна 2023

01 October 2023

„Уроците на Блага“ и „Диада“ си поделиха голямата награда „Златна роза“ 2023

На тържествена церемония в зала 1 на ФКЦ – Варна бяха връчени наградите на най-добрите български пълнометражни и късометражни игрални филми и телевизионни сериали. Предлагаме Ви пълен списък на наградите: