„Петя на моята Петя“ с благотворителни прожекции

24 March 2022

Средствата, събрани от прожекциите, ще бъдат предоставени на кампанията на УНИЦЕФ „Помогни на децата в Украйна“

Създателите на филма, bTV Studios, Кино Арена и Cinema City организират благотворителни прожекции за събиране на средства в помощ на пострадалите деца от войната в Украйна и ще дарят приходите на УНИЦЕФ България.

Филмът "Бягство" с премиера по кината от 11 май

22 March 2022

Третият филм на режисьора Виктор Божинов тръгва по кината в цялата страна от 11 май. „Бягство“ е трилър, който разказва за противопоставянето и конфронтацията на две коренно различни групи млади хора. Едните се борят да върнат живота в изоставеното село, а другите управляват комуна за наркозависими.

НАГРАДИТЕ на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

20 March 2022

На 19 март 2022 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала

26-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2022 година 165 филма от 56 държави. 75 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 30 април на online.siff.bg. Фестивалът посрещна над 70 чуждестранни гости от 19 страни.

BACKSTAGE като на кино

20 March 2022

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 27 март

Пропътувах стотици километри, за да ги гледам, а снимките бяха между другото, просто шега, опитване, лично гмурване в съществото на актрисата-актьора. Не съм професионален фотограф, а и никога няма да бъда поради две извинителни причини-очарователно треперене на ръцете и влошаване на зрението. Въпреки, че съм наясно с ISO-то, с ръчния режим, с фокусното разстояние и други знакови компоненти, които определят качествата на професионалиста-фотограф, не искам да съм професионалист, ще ми е скучно, досадно. Ако ситуацията с очите се превърне в проблем, намерила съм му цаката-като в един филм с Уди Алън-неговият герой въпреки липсата на зрение засне филм-шантаво, без логика, а критиката го обяви за шедьовър. Не се нуждая да ме оценяват критици, защото съм критик по образование и следователно съм с връзки, а може и да съм вече шедьовър!

София филм фест 2022 – в три сюжета за жената

17 March 2022

В настоящия текст бих искала да представя възможни интерпретации за жената като действащо лице. Определено и през най-новата ни история тя е активна, борбена, но съхранила своята крехкост, която в света на кризи-политически, икономически и духовни излиза на показ в онези часове на самота - непознат и очарователен лабиринт за мъжете. Филмите, върху които ще се съсредоточим са продукции с европейско участие.

Джейн Кемпиън спечели наградата на Гилдията на режисьорите

13 March 2022

Това я прави фаворитка за наградата "Оскар" в категорията за най-добър режисьор с филма "Силата на кучето"

Номинираните в категорията получиха медальон и се изказаха в залата на х-л "Бевърли Хилтън" в Лос Анджелис. Освен Джейн Кемпиън това бяха Пол Томас Андерсън за "Лакрицова пица", Стивън Спилбърг за "Уестсайдска история" и Дени Вилньов за "Дюн". Кенет Брана ("Белфаст"), обаче не присъства и изпрати записано изказване.

Българската анимация на фокус в Португалия

13 March 2022

От 16 до 27 март 2022 г. на фестивала Мonstra/Lisbon Animation Film Festival ще бъдат представени творби от близкото минало и настоящето на родната анимация

Това е едно от най-мащабните събития, представящи българската анимация за последните двадесетина години. Българската анимация е фокус на 21-ото издание на Monstra/ Lisbon Animation Film Festival и ще допринесе за разпространение на българското анимационно кино в световен мащаб. Единайсет филмови програми с българска анимация, три изложби за българската анимация и два документални филма за прочути анимационни режисьори от България ще бъдат представени в рамките на Фестивала.

Награди на СБФД „Васил Гендов“

11 March 2022

Възраждане на традиция в нов формат

Националният фестивал на българското кино – Награди на СБФД „Васил Гендов“ цели да продължи и развие традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г. В течение на годините наградите на СБФД за национално филмово изкуство са били връчвани в различни формати, но винаги при спазване на принципите на конкурентното състезателно начало и високи професионални и художествени критерии.

HBO Мах вече е в България

09 March 2022

Новата стрийминг платформа на WarnerMedia идва с нови филми, сериали и реалити формати

HBO Max официално замени HBO GO в България, като част от глобалното разпространение на изцяло новата стрийминг платформа на WarnerMedia Съществуващите директни абонати или такива през оператори на старата платформа HBO GО, биват автоматично прехвърляни към новата услуга Всички съществуващи директни абонати получават отстъпка от повече от 30% за HBO Max и месечният им абонамент за услугата от днес става само 3.30 евро. Тази специална офертата е отворена и за всички нови директни клиенти, които се абонират до 31 март 2022. Стрийминг платформата HBO Max вече е достъпна на 61 територии в Европа, Съединените щати, Латинска Америка и Карибите