Погледни на Украйна с други очи!

22 May 2022

Международният фестивал на етнографско кино „Око“ организира прожекция на специална украинска програма в България

Специална украинска филмова програма ще бъде излъчена в рамките на Международния фестивал на етнографското кино „Око“ в Дома на кино «София». В дните от 24 до 26 май ще бъде представена подборка от филми от различни региони на Украйна.

Специална седмица програмирана от млади киномани в зала „Резонанс“

18 May 2022

Прожекциите на филмите са всеки ден 23 до 29 май от 19:00 часа

„Кино „Резонанс“ - място за култура и търсещи умове“ е създаден с цел оформяне на пространства за културен обмен около и с помощта на екипите на четири киносалона от Централна и Източна Европа - България, Унгария, Словения и Хърватия.

Документален филм за легендарната певица Тина Търнър

18 May 2022

Пълнометражният документален филм „Тина“ на HBO е дело на носителите на „Оскар“ Дан Линдзи, Т. Дж. Мартин и Lightbox

„Тина“ е откровен и интимен портрет на живота и кариерата на музикалната икона Тина Търнър от първите дни на славата й, през личните и професионалните перипетии, до превръщането й в глобален феномен през 80-те. Той включва интервюта с Тина, проведени в дома на певицата в Цюрих, Швейцария, както и с най-близките й хора. Включени са непоказвани досега снимки, видео и аудиозаписи, които дават по-ясна представа за драматичната история на кралицата на рокендрола.

Започва кинофестивалът в Кан

17 May 2022

Двадесет и един филма са включени в конкурсната програма на фестивала, който ще продължи до 28 май

Международният филмов фестивал в Кан днес се завръща в обичайния си формат през май, след като миналата година беше организиран през юли заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

16 May 2022

Фестивалът отличи най-добрите филми, постиженията на всяка една професия в киното, както и труда на филмови теоретици и критици. Фотографии: Яна Лозева.

УРОЦИ ПО НЕМСКИ получи Наградата за най-добър игрален филм на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов”2022. Наградата бе връчена от легендата на световното кино Кшищоф Зануси, почетен гост на специалната церемония, състояла се снощи в Народния театър „Иван Вазов“. Актьорът Иван Иванов бе отличен с Наградата за цялостно творчество. Събитието през погледа и фокуса на Яна Лозева.

Тази вечер се връчват наградите на СБФД "Васил Гендов"

15 May 2022

Кои са победителите в Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ – 2022 ще стане ясно тази вечер на галацеремония в Народния театър „Иван Вазов“.

Лиса Джерард участва в саундтрака „Бягство“

11 May 2022

Петър Дундаков е композитор на най-новия филм на Виктор Божинов

Музиката за трите пълнометражни филма на режисьора Виктор Божинов „Възвишение“, „Голата истина за група Жигули“ и най-новият „Бягство“ е дело на композитора Петър Дундаков. По негова покана в саундтрака на „Бягство“ се включва и световната звезда Лиса Джерард. Освен за българската продукция, в последните две години тя е записала и вокали за един от най-награждаваните и касови филми за 2021 - „Дюн“ на Дени Вилньов.

Лято с холивудски продължения

06 May 2022

Задава се серия от продължения на успешни филми. "Елвис" е сред малкото изключения.

Холивуд изкарва някои от най-големите си и надеждни играчи за летния сезон на 2022 г., който неофициално започва този уикенд с излизането на екран на "Доктор Стрейндж в Мултивселената на лудостта" и продължава до края на август.

Форест Уитакър ще получи почетна “Златна палма” в Кан

06 May 2022

Форумът ще се състои между 17 и 28 май.

Американският актьор Форест Уитакър ще бъде удостоен с почетна награда "Златна палма" на тазгодишния кинофестивал в Кан, предаде Франс прес, позовавайки се на организаторите.

Европейско кино за учащи 2022

05 May 2022

Пролетният семестър се открива на 9 май с филма "Второто освобождение" на Светослав Овчаров

Осем са филмовите творби в новия пролетен семестър на инициативата „Европейско кино за учащи“ – проект с мисия да показва най-доброто от съвременното кино изключително и само на ученици и студенти при вход СВОБОДЕН. Програмата започва на 9 май и продължава всеки понеделник от 16.00 часа до 27 юни.

Кшѝщоф Зану̀си ще обяви Голямата награда на СБФД „Васил Гендов“

29 April 2022

Кои са победителите ще стане ясно на 15 май на специална церемония в Народния театър „Иван Вазов“

Над 60 български игрални, документални и анимационни филми ще бъдат представени на Националния фестивал на българското кино – Награди на Съюза на българските филмови дейци от 2-9 май 2022 г.: всеки ден безплатни прожекции в Дома на киното в София. Фестивалът носи името на основоположника на българското кино и основател на Съюза на българските филмови дейци Васил Гендов, роден преди повече от 130 години. Това е най-големият по замисъл и размах форум за постиженията на българското игрално, документално и анимационно кино, както за филмова теория и критика. Фестивалът продължава традицията на годишните награди за филмово изкуство на Съюз на българските филмови дейци (СБФД), чието начало е поставено през 1975 г.