Филмът "Киното срещу властта"

12 May 2017

Олег Ковачев: Искам филмът да е поклон пред паметта на онези кинотворци, които ни гледат от небето!

В продължение на почти половин век в България се води една необявена война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци. Парадоксалното е, че мнозинството от спрените или “осакатени” филми, са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията. Партийната естетика срещу свободата да казваш истината в своя филм. Следват житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българскто кино. И в крайна сметка – прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си в името на истината в киноизкуството.

Теодор Ушев и Владислав Тодоров в България

12 May 2017

Аниматорът ще ни представи изложба от свои илюстрации, вдъхновени от „мрачната" фантазия на писателя.

Владислав Тодоров се завръща с диаболичната приказка „Пумпал”! Повод за срещата на 17 май в Дома на киното е и юбилейното издание на култовия роман „Дзифт”, екранизиран с успех под режисурата на Явор Гърдев. Тодоров има още един филмиран роман - „Цинкограф”, чиято филмова адаптация е дело на Емил Христов и носи заглавие „Цветът на хамелеона”. За творчеството на Владислав Тодоров ще говори проф. Александър Кьосев. Актьорът Башар Рахал, който ще прочете откъс от новия роман. На Вашето внимание публикуваме откъс от новия роман на Владислав Тодоров - "Пумпал"

Месец на документалните филми

07 May 2017

Кино „Люмиер Лидл” организира месец на българските документални филми, подкрепени от НДК

Сред заглавията, които ще видим през целия май, е филмът „Катя Паскалева - последната роля” с режисьор Ема Константинова, разказващ за скрития образ на голямата звезда на българското кино и театър.

„Грозни, мръсни, зли” в Културния център на СУ

02 May 2017

Изборът на Бойко Ламбовски можете да гледате на 3 май от 18:30 ч.

Бойко Ламбовски ще запознае публиката със своята гледна точка към шедьовъра на Еторе Скола „Грозни, мръсни, зли“ – филм, който в своята жанрова уникалност е разпънат между Пазолини и гротескната, и изпълнена с радикална социална критика черна комедия.

"Синът на София" е най-добрият филм Tribeca, New York

28 April 2017

Нашата кoпродукция спечели наградата за най-добър филм на фестивала в Tribeca, New York

След „Уестърн“, който беше селектиран в „Особен поглед“ на фестивала в Кан, втора ко-продукция на „Чучков Брадърс“ получава световно признание. "Синът на София" спечели наградата за най-добър филм на втория по големина фестивал за независимо кино в Ню Йорк и създаден от Робърт Де Ниро - Tribeca, New York.

„Посоки” на Стефан Командарев участва в „Особен поглед” в Кан

14 April 2017

За пръв път след 1988 г. български продукции са избрани да участват в програмата “Особен поглед” в Кан

„Уестърн”, копродукцията с българско участие на братя Чучкови, както и филмът „Out”, представен като проект на София Мийтингс през 2015 година, също ще бъде участват в престижната конкурсна програма на юбилейното 70-о издание!

Седмица на китайското кино

13 April 2017

Звездата Джеки Чан е режисьор на филма "Революция 1911"

За трета година Институт Конфуций в София организира съместно с Дом на киното "Седмица на китайското кино". В рамките на пет дни ще имате възможност да се докоснете до 6 филмови продукции. Входът е свободен срещу представяне на безплатен билет от касата на Дом на киното (след 17.04.2017) Всички филми са с български субтитри.

„Фотоувеличение“ в Културния център на СУ

10 April 2017

Изборът на Лъчезар Бояджиев можете да гледате на 12 април, 18:00 ч.

Новото пролетно издание на кинофорум „Моят филм“ ще представи ленти на известни и знакови за историята на киното режисьори, които до голяма степен оспорват водещата линия в тяхното творчество или по негативен начин я препотвърждават, максимално мобилизирайки интерпретативните ресурси на критиката. Форумът ще заложи, от една страна, на високата кинокласика в лицето на Андрей Тарковски, Микеланджело Антониони и Еторе Скола, а от друга, на постмодернизма на творческия тандем Владимир Сорокин – Александър Зелдович.

Kомедията като атракция – пионерите от нямото кино

30 March 2017

Четири лектории, посветени на смешното и атрактивното от историята на киното във Варна

Четири лектории, посветени на смешното и атрактивното от историята на киното. Четири срещи с част от пионерите на киното и четири съвременни комедии специално за варненската публика в пространството на Contemporary space, ул. „Марко Балабанов” 23.

Кой се страхува от Юлия Кръстева?

28 March 2017

Премиерата на филма ще бъде един от акцентите на филмовия фестивал “Маster of Art”

Филмът, копродукция на БНТ, НДК и Wonderland Productions, ще бъде представен на 20 април от 18:00 часа в кино „Люмиер Лидл”. Лентата показва фрагменти от живота на един от най-ярките умове на нашето съвремие - българката Юлия Кръстева – лингвист, писател, философ, психоаналитик, феминист, семиотик, атеист, съпруга и майка.

Устойчиво развитие на българската филмова индустрия

22 March 2017

Покана за учатие в кръгла маса на 4 април 2017 г., 10.00 часа, Голяма конферентна зала, УНСС

„Център за аудиовизуална политика и медийни изследвания“ и катедра „Медии и обществени комуникации“, в партньорство с Обсерватория по икономика на културата, Асоциация на филмовите продуценти, Асоциация на българските оператори и Българска асоциация на кинорежисьорите, организират кръгла маса на тема „Устойчиво развитие на българската филмова индустрия“.