Българското кино на Фестивала в Торонто

23 August 2017

Вчера Международният филмов фестивал в Торонто, Канада, обяви селекцията си за 2017 г.

“Посоки” на Стефан Командарев и “Уестърн” на Валеска Гризебах са селектирани в програмата “Съвременно световно кино”, която представя различни режисьорски гледни точки от цял свят. Програмата включва филми от Афганистан, Аржентина, Белгия, България, Дания, Израел, Индия, Мозамбик, Испания, Шри Ланка, Канада, Япония и др. И двата филма осъществиха световната си премиера в официалната селекция на Кан през май и оттогава жънат фестивални успехи по света.

Дни на руското кино в България

23 August 2017

В програмата са включени седем съвременни руски филми

Като част от филмовите събития ще се проведе церемонията по откриването и прожекциите на руски филми - от 23 до 29 август в Руския културно-информационен център в София, а от 26 август на 1 септември 2017 година във Фестивален и конгресен център във Варна в рамките на 25. Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" 2017

„Чудо“ със световна премиера в Торонто

23 August 2017

Копродукция между Литва, България, Полша е селектирана в престижната програма Discovery

Парадоксалната трагикомедия „Чудо“ на литовската режисьорка Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов, ще има своята световна премиера на 42-рия международен кинофестивал в Торонто (7-17 септември, 2017)

Българското кино в престижна селекция!

22 August 2017

“Безбог” и три миноритарни български копродукции са избрани да участват за "Европейските филмови награди" 2017

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обявиха днес заглавията на 51 пълнометражни филма, които са номинирани за различните категории награди през 2017 година.

Сараево моя любов!

20 August 2017

Впечатленията от фестивала на режисьора и продуцент Любо Йончев

Под този слоган премина 23-то издание на Международния филмов фестивал в Сараево. Червени килими, светлини на прожектори, партита, звезди и най-важното – филми.

Неконформистката алтернатива представя...

14 August 2017

Студентско експериментално кино и некомерсиални филми в G8

Студентско експериментално кино и некомерсиални филми са събрани в една програма, в която животът като факт не е просто въпрос на индивидуална гледна точка, на познати клишета, на формална наука или екстравагантен нихилизъм. Животът става обект на съсредоточен, критичен и искрен поглед ... навътре и навън. Идеи и емоции насищат образите със сила, смисъл и прозрения. Различното кино е като откровение за състоянието на общия ни свят, вътрешно преживяване на битието като криза на човешкото, то е като започнат разговор с непознат човек, който те променя веднага, защото си готов за това.

Отново с награда в Локарно!

13 August 2017

“3/4” на Илиян Метев получи наградата “Златен леопард" за съвременен филм

Секцията Concorso Cineasti del presente е посветена на обещаващи режисьори от цял свят, които представят първи и втори филм. За наградата “Златен леопард за съвременен филм" се състезаваха 16 пълнометражни игрални и документални филми.

Наградите на МФФ Бургас 2017

01 August 2017

През фестивалната седмица зрителите успяха да видят над 30 пълнометражни, късометражни и документални заглавия от страните на Черноморския регион вкл. Гърция.

Отворено писмо

27 July 2017

Български режисьори и продуценти настояват за промени в Закона за филмовата индустрия

30 български режисьори и продуценти, които през последните години са в авангарда на българското кино и печелят успехи извън страната излязоха с отворено писмо до държавните институции във връзка с готвените промени в Закона за филмовата индустрия. Публикуваме цялото писмо без съкращения и редакция.

Кино за пътешественици

26 July 2017

Лятното околосветско пътешествие стартира на 3 август в салоните на Културен център G8 и Евро Синема.

Началната точка на пътешествията е Мианмар и филмът „Моят Буда е пънкар”, който ще има една единствена прожекция на 3-ти август от 19.00ч. в Културен център G8. Преди филма организаторите на събитието - Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, ще споделят за своите приключения в Мианмар.