„Кръвта на саамите“ с наградата „ЛУКС“ 2017

15 November 2017

Kопродукция на Швеция, Дания и Норвегия, печели единадесетата филмова награда „ЛУКС“. .

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни поздрави екипите на трите филма финалисти с думите: „Наградата „ЛУКС“ е на едно от водещите места, когато става дума за промотирането на киното, произведено в Европа, нашата творческа индустрия и нашето културно и езиково разнообразие. „Седмото изкуство“ е родено тук, в Европа, и е двигател за развитието на нашата култура, ценности и диалог. Тазгодишното издание на наградата проправя пътя за успешна 2018 г., която е и Европейска година на културното наследство. А то не се състои само от литература и изкуство, включвайки също така историите, които разказваме, и филмите, които гледаме. Културното наследство е тъканта на нашия живот“.

Buena Vista Social Club: Adios на Киномания 2017

12 November 2017

Документалният филм за легендарната кубинска група Buena Vista Social Club и нейното прощално турне, е сред акцентите на кинопанорамата.

Българската публика беше очарована от обаянието и енергията на феноменалната Омара Портуондо – една от звездите в групата, която избра София и НДК за един от концертите си по време на турнето, което направи през април тази година. Разговори с нея и нейни колеги ще видим в „Buena Vista Social Club: Adios” - в зала 1 на 19 ноември от 19:00 часа.

Бразилско късометражно кино

09 November 2017

Неконформистката алтернатива представя филмова програма: Бразилско късометражно кино: Наблюдение на промяната

Тази филмовата програма ще запознае българската публика със съвременното бразилско независимо късометражно кино. В две части през ноември и декември ще бъдат показани 12 късометражни филма, създадени през последните четири години. Прожекцията ще бъде на 16 ноемри от 20.00 ч. в Културен център G8.

Български филми с номинации на Европейската филмова академия

05 November 2017

Вижте всички номиниции за Европейска филмова награда.

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обавиха снощи на фестивала в Севиля номинациите във всички категории за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин.

Черните комедии на Киномания 2017

04 November 2017

„Субурбикон” и „Три билборда извън града” са част от хитовете в програмата

Ресираният от Джордж Клуни филм „Субурбикон” (Suburbicon) ще бъде на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 часа и е по оригинален сценарий на братята Коен, към който се присъединяват Джордж Клуни и Грант Хеслов. Мрачната сатира е с участието на Мат Деймън, Джулиан Мур, Оскар Айзък, Глен Флешлер и Алекс Хасел, като в началото в главната роля е трябвало да бъде самият Джордж Клуни, но впоследствие в образа влиза Деймън.

„Асансьор за пациенти“, на кино и по БНТ

01 November 2017

Новият филм на Иглика Трифонова ще се завърти в кината от 03 ноември и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември

За първи път в България филм ще представи своята кино и телевизионна премиера в рамките на една седмица. Новият филм на Иглика Трифонова – „Асансьор за пациенти“ ще се завърти в кината от 03 ноември и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември в ефира на БНТ1. Традиционно филмите могат да се видят на малкия екран най-рано 8 месеца след представянето им в разпространителската мрежа.

Три юбилея на Киномания 2017

29 October 2017

Джак Никълсън, Джейн Фонда и Дъстин Хофман ще видим в някои от най-емблематичните им роли

От 11 до 14 ноември публиката ще има възможност отново да си припомни или пък да гледа за първи път „Сиянието” с Джак Никълсън, „Боси в парка” с Джейн Фонда, както и „Среднощен каубой” с Дъстин Хофман

„Сиянието” на Стенли Кубрик на Киномания

24 October 2017

Класиката ще бъде показана по повод 80 години от рождението на Джак Никълсън

Специална прожекция на „Сиянието” на Стенли Кубрик се прожектира за първи път на голям екран у нас. Филмът е смятан за един от най-добрите филми на ужасите, включително от режисьори като Мартин Скорсезе. Освен Стенли Кубрик, съсценарист на продукцията е Даян Джонсън, а в ролите са Джак Никълсън, Шели Дювал, Скатман Кродърс и Дани Лойд.

Днес се отрива "Смешен филм фест" 2017

18 October 2017

Любителите на комедийното кино могат да видят 17 филма в програмата на "Смешен филм фест".

Осмото издание на фестивала започва на 18 октомври в зала "Възраждане" и ще продължи до 24 октомври. Седемнайсетте заглавия са разпределени в модулите "Конкурс", "Световен екран", "Детско кино" и "Вечер на българското кино".

Кино-литературно съзвездие на CineLibri 2017

17 October 2017

Носителят на наградата „Букър“ за 2017 г. Давид Гросман, легендата Фолкер Шльондорф и композиторът Бруно Куле са сред гостите

Миналата година CineLibri доведе у нас скандалния френски писател Фредерик Бегбеде, живата легенда на чешката кинематография Иржи Менцел, провокативния холандски писател Арнон Грюнберг и режисьорката Катрин Бернщайн. За третото издание на фестивала (11-22 октомври) списъкът с гостите е още по-голям и впечатляващ.