Международен филмов фестивал Бургас

21 July 2017

За втора поредна година Бургас става домакин на Международния филмов фестивал, фокусиран върху киното от Черноморския регион.

Международен филмов фестивал Бургас има за цел да развива устойчива платформа за представяне на игрални и документални филми, запознавайки публиката със съвременното киноизкуство на страните от Черноморския регион (България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Армения, Турция и Гърция). Мисията на Фестивала е да превърне Бургас в културно средище на кинодейците и киноманите от гореспоменатите държави. Да популяризира киноизкуството и да го направи достъпно до хората. Основната ни цел е да представяме съвременните тенденции в българската и международна кино практика и да провокираме междукултурен диалог. Второто издание на Фестивала ще се проведе от 22-ри до 29-ти Юли на лятна сцена „Охлюва“ и Културен център „Морско казино“ – Бургас.

Спилбърг през погледа на HBO

21 July 2017

Един от най-известните режисьори в света Стивън Спилбърг ни показва себе си повече от всякога в ексклузивния проект на HBO – „Спилбърг“

Пълнометражната документална лента, която е оригинална продукция на филмовия канал, разглежда филмографията на Спилбърг в дълбочина, разкривайки как с годините опитът формира и надгражда подхода в работата му. Режисьор и продуцент на филма е носителката на 10 награди „Еми” за различни документални серии - Сюзън Лейси. Официалната премиера на “Спилбърг“ е обявена за 7 октомври, ексклузивно по HBO, а у нас ще бъде достъпна първо в онлайн филмовото приложение HBO GO, паралелно с американската телевизионна премиера

Новите филми на Дисни, Марвел и Лукасфилм

20 July 2017

Сценаристът и режисьор Райън Джонсън представи кадри зад кулисите на STAR WARS: Последните джедаи!

Малкото калифорнийско градче Анахайм стана домакин на цялата кинематографска вселена на Дисни през изминалия уикенд. На специалното изложение D23 бяха представени в детайли големите предстоящи проекти на студиото. Изпълнителни директори, доказани режисьори и звездни актьори застанаха на сцената в Калифорния, за да представят новите си филми и да повдигнат завесата около снимачния процес на някои от най-чаканите филмови продукции през следващите две години.

БЛОК КИНО 2017

19 July 2017

Това лято Блок Кино ще покаже 25 български (игрални и документални) филма в десет квартала на София.

Отворени прожекции на ново българско кино в градинката пред блока. Това е вълшебството на Блок Кино, което за трета поредна година преобразява междублоковите пространства на 10 столични квартала в салони под открито небе. През юли и август ни очаква специална селекция от най-доброто ново игрално и документално кино у нас и разходка из емблематични квартали в София. Входът е свободен!

Българските филми в Сараево 2017

18 July 2017

Два филма, подкрепени от НФЦ - “Посоки” на Стефан Командарев и копродукцията “Синът на София” са селектирани в конкурса на фестивала.

Копродукцията "Реквием за г-жа Й.", също подкрепена от НФЦ, е селектирана в секцията "На фокус", която представя изключителни регионални творби, вече извоювали успех на престижни международни фестивали.

СЛАВА с нoминация за LUX PRIZE!

03 July 2017

Още два филма с българско участие са в късата листа на европейската награда.

Филмът „Слава” на режисьорите Петър Вълчанов и Кристина Грозева е в късия списък на десетте заглавия, които тази година ще се състезават за престижната европейска наградата на Европейския парламент LUX PRIZE 2017.

Награди на Българската филмова академия

27 June 2017

Седем награди получи филмът на Иван Павлов "Спомен за страха"

Филмът „Спомен за страха” получи седем награди - за режисура (Иван Павлов), сценарий (Красимир Крумов - Грец), операторско майсторство (Светла Ганева), музика - (Божидар Петков), сценография - (Анастас Янакиев) и монтаж - (Мария Ханджиева).

ORSON THE KID в България

21 June 2017

За първи път и в България деца и младежи, както и техните родители ще имат възможност да видят филми на техни връстници.

ORSON THE KID е испанско филмово училище за деца и младежи, основано през 2000/1 година. Тази неправителствена културна организация въвежда иновативни и интерактивни методи за кинообразование, базирано на стимиулирането и развитието на индивидуалните творчески възможности на деца и младежи в областта на аудиовизуалните изкуства.

La La Land с музика на живо!

21 June 2017

Българските зрители ще могат да се насладят на мюзикъла „Ла Ла Ленд“ на голям екран и в съпровод на симфоничен оркестър.

Фестивал на италианското кино

16 June 2017

Второто издание на Фестивала на италианското кино в България ще се състои от 19 до 23 юни 2017 г. в София.

Събитието се организира от Италианската търговска камара в България, след големия интерес проявен от страна на българската публика към миналогодишното първо издание на фестивала, а Националният дворец на културата отново е партньор на инициативата. Този път акцент е област Пулия, една от най-живописните и богати на традиции италиански области. По този начин фестивалът представя постиженията на регионално ниво в областта на киното, еногастрономията и туризма, които са известни в цял свят.