За първи път документален филм спечели голямата награда във Венеция

11 September 2022

Кейт Бланшет получи "Купа Волпи" за най- добра актриса за ролята си във филма "Тар" на режисьора Тод Фийлд

Голамата награда на кинофестивала във Венеция - "Златен лъв" - спечели документалният филм "Цялата красота и кръвопролитие" на режисьорката Лора Пойтръс. Това беше и единствената документална лента в конкурсната програма. Филмът е пътуване из живота на 68-годишната фотографка Нан Голдин, която е известна със снимките си на, образно казано, подземния живот на Ню Йорк и която е била често пъти на прага на смъртта. Във филма фотографката заменя фотоапарата с микрофон и разказва за живота си пред Пойтръс.

Световният фестивал на анимационния филм във Варна навлиза смело в своето пълнолетие

08 September 2022

За 18-ти път Варна събира магията на световната анимация на едно място. Във Фестивален и конгресен център малки и големи ще се потопят до 11 септември в океан от картинки и светлина. Журито е съставено от видни експерти, чиито филми ще могат да се видят само във Варна, в рамките на фестивала. Дхвани Десаи от Индия, Карин Винденрид от Белгия, Жорж Швицгебел от Швейцария, Педро Серазина от Португалия са чуждестранното присъствие от оценяващи в различни категории конкурсни филми: късометражни, пълнометражни, детски, студентски и телевизионни серии. Към тази сериозна група от капацитети попада и българският музикант Ангел Заберски, който откри с музика официалната част на фестивалната церемония.

За киното и бунта – последната вечер от Хофкино

04 September 2022

Прожекциите са на 9-и септември от 20:30 ч. в двор на Гьоте институт. Вход - свободен.

И тази година филмовият фестивал Хофкино ни въвлече в неустоимо киноманско пътешествие. В поредица от пет вечери Гьоте-институт България се превърна в център за лятно кино на открито, а редакторският екип на Кинематограф подготви селекция на някои от най-добрите съвременни пълнометражни немски филми в запалващ въображението диалог с тематично подбрани заглавия от света на късото българско кино. За щастие обаче, това не е краят. На 9-ти септември предстоят финалните две прожекции, които са посветени на един от най-вдъхновяващите, противоречиви и притегателни топоси – бунтът!

„Синът“ на Флориан Зелер с премиера в зала 1 на НДК

03 September 2022

След успеха на „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман, тази година Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор на екранизация на своята хитова пиеса - „Синът".

Синелибри 2022 предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на Националния дворец на културата. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер, която вече се очаква с нетърпение от световната публика. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма на 21 октомври.

„φ1.618“ на Теодор Ушев открива Синелибри 2022

23 August 2022

Early Bird билети за откриването в зала 1 тръгват в продажба от 22 август

Дългоочакваният дебют в пълнометражното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев ще ни пренесе в „корпореалната вечност“ още на 8 октомври! Издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика, „φ1.618“ е истинско жанрово предизвикателство и без съмнение заслужава да даде старт на Синелибри 2022, превръщайки се в първия български филм, който открива фестивала. Прожекцията на „φ1.618“ на 8 октомври ще бъде първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция.

Мария Бакалова оглави комисията за избор на български филм за „Оскар“ 2023

05 August 2022

Номинираната за "Оскар" актриса е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар", съобщават от Националния филмов център

В селекционната комисия са също Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов - кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров - режисьор, аниматор, Катя Тричкова - продуцент, Кристина Грозева - режисьор, продуцент, и Иван Чертов - оператор.

Новият филм на Стивън Спилбърг оглавява афиша на кинофестивала в Торонто

31 July 2022

Проявата на звездите ще отбележи завръщането на звездите на най-големия празник на седмото изкуство в Северна Америка.

Режисьорът Стивън Спилбърг, холивудската звезда Дженифър Лорънс и певецът Хари Стайлс, който се изявява и като актьор, ще присъстват лично на премиерите на новите си филми на 47-ия Международен кинофестивал в Торонто през септември.

„Съпругата на Чайковски“ – вариации върху невъзможната любов

28 July 2022

Кирил Серебренников е режисьор, за който си заслужава да се пише, защото в театъра и киното той зае категорична позиция на можещ и търсещ творец. Като ръководител на театралния „Гогол-център“ той утвърди трупа, заглавия и пространство, последното няма да е същото без него и макар Департаментът по култура в Москва да обяви, че театърът ще има ново ръководство и ще продължи дейността си, нека си признаем следното: без личности културните институти се превръщат в гробници.

Започва „Кино за пътешественици” 2022

26 July 2022

Панорамата ще продължи от 1 до 14 август в Културен център G8, Евро синема и Дом на киното.

В началото на август традиционно ще пътешестваме на кино с панорамата „Кино за пътешественици”. Стартираме на 1 август в „Културен център Г8” с българската продукция „Подслон в Тайланд: Заседнали в рая” на пътешественичката Елена Крапчева. Елена и приятелят й Майкъл планират ваканция в югоизточна Азия, но плановете им са осуетени, след като властите в Тайланд затварят границите заради пандемията от Ковид-19. Двамата решават да се потопят в живота на местните и за 18 месеца да обиколят страната. Изящни храмове, оживени пазари, необитаеми острови, безкрайни плажове, подводни пещери, непозната флора и фауна, неустоима храна и безброй усмивки – Тайланд през очите на двама чужденци, които се опитват да живеят като местните.

Завърши Международния филмов фестивал Бургас 2022

23 July 2022

Седмото издание на Международния филмов фестивал Бургас оправда очакванията за своето израстване до момента. За поредно лято филмовият форум ни подари интригуващи срещи, вълнуващи кадри и мощна доза вдъхновение. Организаторите вдигнаха високо летвата с изключителна селекция от кино в разнообразни жанрове, стил и послания.

Синелибри 2022 ще се проведе под мотото „Преоткритото време“

17 July 2022

Фестивалът ще се открие на 8 октомври и ще отбележи 100 години от смъртта на писателя Марсел Пруст

Представяме ви концепцията и ключовата визия на тазгодишното издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри! Авторската интерпретация на идеята за времето и непреходните послания на киното и литературата е дело на Радослава Боор и Студио „Слава“.