"Любовта е лудост" по скандинавски

31 August 2017

„Рейкявик“, „Биполярно момче“ и „Любов и други катастрофи“ – елегантната светлина на филмите от северното сияние на МФФ „Любовта е лудост“ 2017

В конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“ във Варна бяха показани три филма от: Исландия, Естония и Дания. Обединяващото обстоятелство е: и трите филма са се конкурирали на последното издание на фестивала в Манхайм-Хайделберг, и трите истории са филми дебюти. Въпреки този общ знак, филмите притежават естетика, завършеност, качествени сценарии, добра актьорска игра, силни емоции.

"Майка!" на Дарън Аронофски във Венеция

29 August 2017

Новият филм на Александър Пейн "Мълък голям живот" отрива най-стария филмов фестивал

И тази година началото на „сезона на наградите и фестивалите“ по традиция ще бъде поставено в италианския град Венеция, който в продължение на дванадесет дни ще представя нови и авангардни заглавия, които си заслужава да видим.

"Последните 2 дни" отива на финал на Los Angeles CineFest!

28 August 2017

Късометражният филм на младия режисьор Димитрис Георгиев е в селекцията и на Around International Film Festival Paris!

"Последните 2 дни" е психологически трилър, който се фокусира, върху момента на взимане на изключително трудно решение за един човек, което ще промени завинаги неговият живот и този на близките му. Това са последните два дни на едно богато българско семейство. Филмът е седелктиран в конкурсната програма на фестивала "Златна роза", Варна 2017. За kinoto.bg младият режисьор Димитрис Георгиев сподели няколко думи за процеса на снимките и помощта, която е получил... Фотограф: Златина Точкова

„Ние, артистите“ с фестивална премиера!

28 August 2017

Книгата на актрисата Емилия Радева бе представена на фестивала „Любовта е лудост“ 2017

Няма да анализирам съдържанието на книгата, защото любовта, с която тя е написана не подлежи на логически операции. „Ние, артистите“ с автор Емилия Радева е откровение и урок по човеколюбие. Актрисата е създала невероятни словесни портрети на свои колеги, с които е работила в киното и театъра. По време на МФФ „Любовта е лудост“ книгата намери топъл прием сред варненци, които бяха дошли с предварително закупени екземпляри и очакваха с трепетно вълнение автографите на актрисата. Книжарница „Сиела“ се оказа тясна, за да побере любопитната публика. Специално за читателите си, Емилия Радева сподели по време на премиерата си следното:

Българското кино на Фестивала в Торонто

23 August 2017

Вчера Международният филмов фестивал в Торонто, Канада, обяви селекцията си за 2017 г.

“Посоки” на Стефан Командарев и “Уестърн” на Валеска Гризебах са селектирани в програмата “Съвременно световно кино”, която представя различни режисьорски гледни точки от цял свят. Програмата включва филми от Афганистан, Аржентина, Белгия, България, Дания, Израел, Индия, Мозамбик, Испания, Шри Ланка, Канада, Япония и др. И двата филма осъществиха световната си премиера в официалната селекция на Кан през май и оттогава жънат фестивални успехи по света.

Дни на руското кино в България

23 August 2017

В програмата са включени седем съвременни руски филми

Като част от филмовите събития ще се проведе церемонията по откриването и прожекциите на руски филми - от 23 до 29 август в Руския културно-информационен център в София, а от 26 август на 1 септември 2017 година във Фестивален и конгресен център във Варна в рамките на 25. Международен филмов фестивал "Любовта е лудост" 2017

„Чудо“ със световна премиера в Торонто

23 August 2017

Копродукция между Литва, България, Полша е селектирана в престижната програма Discovery

Парадоксалната трагикомедия „Чудо“ на литовската режисьорка Егле Вертелите, заснета от оператора Емил Христов, ще има своята световна премиера на 42-рия международен кинофестивал в Торонто (7-17 септември, 2017)

Българското кино в престижна селекция!

22 August 2017

“Безбог” и три миноритарни български копродукции са избрани да участват за "Европейските филмови награди" 2017

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обявиха днес заглавията на 51 пълнометражни филма, които са номинирани за различните категории награди през 2017 година.

Сараево моя любов!

20 August 2017

Впечатленията от фестивала на режисьора и продуцент Любо Йончев

Под този слоган премина 23-то издание на Международния филмов фестивал в Сараево. Червени килими, светлини на прожектори, партита, звезди и най-важното – филми.