„Мълчаливото момиче“

14 November 2022

За крехкостта на чувствата между малките и големите в ирландското предложение за „Оскар“ 2022

Как се прави кино за любовта между непознати, които можем да назовем с думите „майка“ и „баща“, макар те да не са истинските родители? Веднага любознателният зрител ще каже, че всичко е ясно: рецепта има и това е българският филм „Майка“. Нека не прилагаме обобщения, защото необятният свят на киното е като пъстър килим, върху който са разположени различни цветове-истории. Една от тях привлече погледа на децата от кино школа „Братя Люмиер“, Общински детски комплекс, гр. Варна. Филмът от Ирландия „Мълчаливото момиче“ бе показан в програмата на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“, тази година. Филмът е ирландското предложение за номинация за „Оскар“ 2022.

Иван Бърнев с награда за филма „Васил“

30 October 2022

Българският актьор заедно с испанския си колега Карра Елехалде взеха заедно Наградата за главна мъжка роля в първата испанско-българска продукция „Васил“ на фестивала СЕМИНЦИ, Валядолид

Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм „Васил", чиято световна премиера бе на А категория фестивала във Варшава през октомври. Веднага след това последва испанската премиера на филма във Валядолид (Семинци Филм Фестивал). На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма.

Фестивал за късометражни танцови филми в Дома на киното

14 October 2022

На 15 октомври от 17:30 ч., за втора поредна година “Фокус Кино Танц” представя ново поколение режисьори на танцовото кино в България

Фестивалът за танцово кино „Фокус Кино Танц“ ще представи дебютните проекти на тазгодишните курсисти в едногодишната обучителна програма „Фокус Кино Танц“ на Фондация “Човек с шапка” с основни лектори Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян.

Анжел Вагенщайн на 100 години!

14 October 2022

Официалното честване ще се състои на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

По този повод издателство „Колибри“ предлага на читателите ново, „бисерно“ издание на двата му знакови романа „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“, също посветено на достолепната годишнина.

„Идиотският триъгълник“ е едно от хитовите заглавия на Киномания 2022

14 October 2022

Тази година на фестивала в Кан филмът на Рубен Йостлунд бе отличен със "Златна палма"

„Идиотският триъгълник“ (Triangle of Sadness) на режисьора Рубен Йостлунд е едно от горещите предложения на тазгодишната КИНОМАНИЯ. Заглавието получи престижната „Златна палма“ за най-добър филм на фестивала в Кан тази година. Йостлунд (режисьор на „Квадратът“, също със Златна палма от 2017 г.) е и сценарист на филма, а актьорският състав оглавяват неповторимият Уди Харълсън, Харис Дикинсън и Чарлби Дийн.

„Шекспир като улично куче“ – Съдбата има други планове

12 October 2022

Оказа се, че вторият филм на актьора – кинорежисьор Валери Йорданов не страда от прословутия комплекс: втората работа да е по-слаба от дебюта. В нашите среди често се казва, че дебютът е съвкупност от чистотата и най-силната енергия, която подтиква да разкажеш една история, а вторият филм често е вторичен спрямо подбудите и мечтите на автора. Може би е така, но с „Шекспир като улично куче“ Валери Йорданов показа как трябва да се прави съвременно кино за всеки, с идеята филмът да не е обикновеното развлекателно занимание, а разбираемо ИЗКУСТВО, защото „Шекспир като улично куче“ дълбае в трудни теми-не всеки иска да гледа филм за проблемни младежи с разбити семейства, където властват законите на улицата. Но при „Шекспир като улично куче“ има много фактори, които превръщат историята в майсторски, оставящ ни без дъх филм.

„Изкуството да падаш“ – изкуството да бъдеш ВЪПРЕКИ

05 October 2022

Струва ми се, че журито на последното издание на фестивала на българския филм с лекота подмина някои от достойнствата на „Изкуството да падаш“- изключително зрял дебют за младия режисьор Орлин Милчев. В някои отношения този дебют изпревари творбите на установили се като утвърдени режисьори, които имахме възможност да видим на току-що приключилия фестивал „Златна роза“. Ако трябва да обобщим каква бе реколтата от нови български филми, тя подсказва следната ситуация: дефицит на произведения, по които зрителят да копнее за повторна среща на всяка цена. А е имало издания с филмови творби, които провокират следващата ми среща, за да съпреживея отново емоциите от екрана. Въпреки този тревожен поне за мен факт, аз се радвам, че възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ са развили естетически вкус и глад за качествено кино и не е случайна тяхната награда като младежко жури, защото те дебатираха много върху два премиерни филма: „Шекспир като куче“ и „Изкуството да падаш“.

Наградите на "Златна роза" 2022

03 October 2022

В пълнометражния конкурс големите победители бяха "Майка" и "Шекспир като улично куче"

На 29 септември 2022 г. международното жури за пълнометражни филми в състав – председател Александър Донев, киноисторик, продуцент и дистрибутор, България и членове: Ана Гъргич, кинокритик, специалист по балканско и източноевропейско кино, Хърватия; Блерта Башоли, сценарист и режисьор, Косово; Илко Ганев, доктор по театрознание в ИИИ към БАН и Майя Виткова – Косев, сценарист, режисьор и продуцент, след като изгледа цялата състезателна програма и проведе необходимите дебати, присъди следните официални награди:

„Убийството на един журналист“ открива София ДокуМентал

18 September 2022

Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19 септември в Ларго под купола

Двукратно номинираната за „Оскар“ режисьорка Лиз Гарбъс с филм за живота на Жак-Ив Кусто. Третото издание на София ДокуМентал ще бъде открито на 19 септември в Ларго под купола, с филма „Убийството на един журналист“ (2022, реж. Мат Сарнецки, САЩ). „Темите на филма са в основата на фестивала от създаването му през 2020г. – свобода на словото, разследваща журналистика и борба с корупцията. Филмите на София ДокуМентал преминават граници с изключителна смелост и честност, които променят статуквото. Такъв е и филмът „Убийството на един журналист“ на Мат Сарнецки. Режисьорът ни показва отблизо разследването на убийството на словашкия журналист Ян Куцияк и разкрива разтърсващите мащаби на корупционните връзки в политическия елит. Този филм е своеобразно продължение на изключителната работа на Куциак и ни напомня, че трябва да внимаваме какво се случва и в собствената ни страна“, споделят Мартичка Божилова, директор на фестивала и Еви Карагеоргу, програматор.