България е сред световните дестинации, които ще имат шанса да покажат отново на голям екран една от епохалните творби на Монти Пайтън – „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН“ с участието на неповторимите, легендарни Греъм Чапман, Майкъл Пейлин, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиъм и Тери Джоунс, който е и режисьор на сатиричната сага. 40 години след премиерата през 1979 година всички отново запяват в един глас „Always look on the bright side of life!“, а новите поколения ще се порадват на уникалното чувство за хумор на „питоните“ и техните съмишленици.

Life-of-Brian_Production-Image_7.jpg

Световните разпространители Trafalgar Releasing планират да пуснат филма на 400 екрана във Великобритания и Съединените Щати, както и на територията на Австралия, Канада, Германия и скандинавските страни на 18 април. България се включва в СЪЩИЯ ДЕН с ексклузивни прожекции в Дома на киното в София и Лъки – Дом на киното в Пловдив – като част от специалната филмова селекция „Фабрика Кино – Пътуване във времето“, която е част от програмата Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Life-of-Brian_Production-Image_16.jpg

Няма по-подходящ филм, който да подготви хората за Великденските празници – „ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН“ е може би най-известният игрален филм на „Монти Пайтън“. Той със сигурност е най-амбициозният и предизвиква най-сериозни противоречия, включително обвинения в богохулство. Протестът на различни религиозни групи преди 40 години е толкова силен, че филмът е забранен за показ в някои държави. „Това е новото пришествие на Брайън, а ние сме тук, за да подарим на света нова доза смях“, споделят неуморните „питони“, които все още са сред нас. „Действието в „Животът на Брайън“ може да е част от историята преди 2000 години, но то е и огледало на нещата, които се случват днес в света. Само дето е смешно!“

Life-of-Brian_Production-Image_2.jpeg

Интересна подробност от създаването на филма е фактът, че председателят на EMI лорд Делфонт решава да прочете сценария преди началото на снимките – и никак не го харесва! Той си „измива ръцете“ като се оттегля от проекта – и „Монти Пайтън“ спешно трябва да съберат 2 милиона долара, ако искат да реализират идеята си. Тогава Ерик Айдъл решава да се обади на Джордж Харисън – най-богатият човек, когото познава – и след като бившият „Бийтълс“ се посъветва със своя бизнес мениджър в Щатите Денис О’Брайън, те решават да се включат във финансирането на филма. Така се създава продуцентската къща HandMade Films, благодарение на която са реализирани няколко класически британски творби от 80-те години – „Животът на Брайън“ на Тери Джоунс, „The Long Good Friday“ на Джон Макензи, „Бандити на времето“ на Тери Гилиъм, „Мона Лиза“ на Нийл Джордан и др. Както казва самият Джордж Харисън, искрен почитател на „Монти Пайтън“, „Когато нещо е наистина много добро, то заслужава да бъде направено!“

Life-of-Brian_Production-Image_5.jpg

И нека не забравяме факта, че историята на София Филм Фест от самото си начало е свързана неразривно с „Монти Пайтън“ и техните филми – през годините сме представяли на публиката у нас всички техни творби (почти), а наши специални гости са били Тери Джоунс, Майкъл Пейлин (който снима в България епизода „Eastern Delight“ от документалната поредица „Новата Европа на Майкъл Пейлин“) и Тери Гилиъм!

Свързани статии