10-ия фестивал Sofia MENAR

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери.

Шест семейства пътуват в различни купета на нощния влак. Шест различни истории се преплитат, за да се окаже накрая, че всеки има нещо общо с хората от съседното купе и съдбата му е повлияна от случващото се във влака.

В безкраен 145-минутен кадър режисьорът Мехди Фард Гадери създава един от най-впечатляващите дебюти в иранското кино през последните години.

Terra.jpg

Един от акцентите в програмата на фестивала е суперпродукцията на Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио „Земя”. Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.

Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми.

Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Посолството на Република Азербайджан, Посолството на НДР Алжир, Посолството на Република Индия, Посолството на Република Индонезия, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина,  Културното представителство към посолството на ИР Иран, Чешки център, Институт Сервантес, Фондация Девъм и Клуб „Приятели на Индия”.

С медийното партньорство на cinefish.bg, popcornmoviesbg.com, kinoto.bg, sofialive.bg, mélange.bg, goguide.bg, nasamnatam.com, theexplorer.bg, 203challenges.bg, stand.bg, mymir.bg, Момичетата от града.

Свързани статии