Да обичаш Винсент

С помощта на анимирани рисунки, сътворени в стила на големия артист. Нестандартният и абсолютно иновативен подход предизвика фурор на световните фестивали. На Киномания ще го видим 26 ноември от 19:00 часа в зала 1. Това ще е единствената прожекция на филма, в рамките на фестивала.

Над 62 000 маслени рисунки са използвани за създаването на продукцията, по която работят 124 художници от цял свят в продължение на цели 6 години. Те създават 65 000 кадъра, с помощта на 3000 литра маслени бои, като всеки отделен кадър от готовата анимация е картина (12 в секунда). Всеки от художниците предварително преминава специално обучение, за да рисува в стила на големия майстор. Сред творците е и българската художничка Елизабет Христова, която описва работата си по проекта като „тотална обсесия”.

Детективският сюжет в стил film noir е извлечен от многото писма на художника, а озвучаващите актьори са избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог.

Режисьори и сценаристи на филма са Дорота Кобела и Хю Уелчман. Продукцията е вдъхновена от писмо на самия Ван Гог, написано малко преди смъртта му, в което той казва, че „не можем да се изразяваме иначе, освен чрез картините си”. Филмът вече спечели редица фестивални награди и със сигурност ще е сред фаворитите за „Оскар” тази година.