Без милост

В програмата на 22-рия София Филм Фест „Без милост” („Aus dem Nichts”/„In The Fade”) на Фатих Акин ще бъде представен на гала прожекцията след Церемонията по връчване на наградите на фестивала!

Премиерата на филма беше преди няколко месеца в официалния конкурс на Кан. Никак не е случайно, че Даян Крюгер, с роля в първия немскоезичен филм в кариерата си, беше удостоена с наградата за най-добра актриса – Фатих Акин е способен на чудеса с актьори от всякакъв калибър. Стремежът на селекционния екип на София Филм Фест е да не пропускаме среща с неговите филми - „Сбогом, Берлин” беше интригуваща провокация за широк диапазон публика, „Раната” беше мъчително връщане към раните на миналото, а „Храна за душата” („Soul Kitchen”) е един от най-топлите и забавни филми, които са минали през сърцата ни в последните десетина години. Да не забравяме също „Музиката на Истанбул” и „На прага на Рая” - фестивалът, в партньорство с Гьоте-институт, е представял и ранните филми на талантливия германец.

Страстта на Акин към киното е голяма, и нашето възхищение от неговите способности като режисьор и разказвач се увеличава с всеки следващ негов филм. В „Без милост” героинята на Крюгер е отчаяна и решена на всичко жена, която държи на възмездие за избитото си семейство и жестоко наказание за нео-нацистката групировка „National Socialist Underground”.

Фатих Акин споделя пред Variety, че за него „Без милост” е изключително личен филм. „По някакъв начин аз се оказвам в групата на „другите” в Германия, заради произхода си. Имам черна коса, родителите ми са от Турция – аз съм сред перфектните мишени за подобни ксенофобски атаки. Преди няколко години се появи списък в един уебсайт на име Nuremburg 2.0, там бяха изброили политици, артисти, хора на изкуството, и моето име фигурираше като мишена за нео-нацистите. Именно това ме провокира да напиша сценария и да снимам този филм – това е моят своеобразен ответен удар на безумието, на което сме свидетели…”

„Докато политически натоварената история ще събуди вълна на възмущение от престъпленията, провокирани от омраза, които представя свръх-реалистично, това, което провокира съпреживяване на ужаса, е изпълнението на великолепната Даян Крюгер – с най-сериозната и силна роля в кариерата си до момента, в образа на храбрата, изпълнена с разрушителна емоция, непримирима Катя, която жадува за справедливост и отмъщение...”  The Hollywood Reporter”, Дебора Йънг

В програмата на 22-рия София Филм Фест ще имате възможност да видите и „Квадратът” на Рубен Йостлунд, както и „Нелюбов” на Андрей Звягинцев – още две от творбите, номинирани от Холивудската чуждестранна преса за престижните награди „Златен Глобус” за чуждоезичен филм.

Свързани статии