За Свети Методий, глаголицата, кирилицата и  българската азбука

ЗА СВЕТИ МЕТОДИЙ, ГЛАГОЛИЦАТА, КИРИЛИЦАТА И БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА е портрет на Свети Методий, стъпващ изцяло върху оригиналните исторически извори и църковни жития. Премиерата на филма е в кино „Люмиер Лидл“ на 5 юли (сряда) от 19:00 часа.

Филмът е заснет на истинските места, свързани с живота на славянския просветител и първи архиепископ – Солун, Цариград, Нитра, Рим, Регенсбург, Райхенау, Микулчице. Ключови сцени от неговото житие са представени като внушителни възстановки, които събуждат за живот паметни исторически събития, съхранени в древните пергаменти.

Той е архиепископ на Великоморавия, славянски архонт, мисионер и дипломат. Той е аристократ, непреклонен във вярата си черноризец и архиепископ, смел войн и по-голям брат на Св .Константин-Кирил Философ. Той е негов сподвижник и продължител на делото му. Канонизиран е като своя брат, едновременно от източно-православната и от римо-католическата църква и са обявени за съпокровители на Европа. За него знаем толкова много и в същото време толкова малко.

Без да омаловажава ни най-малко великото просветителско, културно, църковно- политическо и интелектуално дело на Св. Методий и неговия брат Св. Константин - Кирил, филмът успоредно съживява една дълготаена полемика около създаването на българската азбука. Тук ключово участие има един голям, но малко познат български учен и страстен родолюбец – архитект Слави Дончев. Изследовател и популяризатор на най-старата българска история и култура,  той е написал десетки статии и монографии, автор е и на доклада, с който Мадарският конник става световен паметник на културата, признат от ЮНЕСКО. Неговият страстен разказ за древните корени на българската азбука ще ни накарат по нов начин да погледнем към себе си, нашата история и към идеологическите митове, от които науката толкова трудно се освобождава.

 

Poster_Final_A4.jpg

Сценаристи: Николай Акимов и Иво Иванов;

драматургически консултант: акад. Антон Дончев; 

музика: Неди Джон Крос;

оператори: Камен Колев, Пламен Гелинов, Неди Джон Крос, Панайот Панайотов, Димитър Митов, Николай Акимов;

сценография и костюми: Боряна Семерджиева;

монтаж: Красимир Воденичарски;

ЗD анимация: Петко Якимов, Красимир Воденичарски;

текста чете: Стоян Алексиев

режисьори: Николай Акимов, Силвия Авдала;

продуцент: Александър Донев

Свързани статии