Филмът „Дишай“ и неговият политически контекст

02 December 2017

За филма и неговото дисидентско битие преди и след премирата му.

Настоящият текст ни връща години назад към събития, които пряко или косвено променят политическата картина на България като част от един глобален процес, протичащ в цяла Източна Европа. Някои от тях с ключова роля в най-новата ни история, поради отстояние на времето, се превръщат в повод за изкушение от страна на преки участници да омаловажат или откровено да манипулират спомените. Този факт най-ярко се забелязва в появилите се в последните години интервюта и мемоарна литература. Публичният достъп до архивите на Централния комитет на Българската комунистическа партия (ЦК на БКП) и Държавна сигурност (ДС) дава възможност да се изследва материята с помощта на документи и други писмени източници, на които можем да се доверим до голяма степен.

Древногръцкият епос на Кончаловски

30 November 2017

"Одисей" - 20 години по-късно. Eдна различна гледна точка.

През 1997 г. Андрей Кончаловски снима филм "Одисей" в две серии по епичната поема на Омир "Одисея" и по сценарий на Франсис Форд Копола.

Бразилско късометражно кино

09 November 2017

Неконформистката алтернатива представя филмова програма: Бразилско късометражно кино: Наблюдение на промяната

Тази филмовата програма ще запознае българската публика със съвременното бразилско независимо късометражно кино. В две части през ноември и декември ще бъдат показани 12 късометражни филма, създадени през последните четири години. Прожекцията ще бъде на 16 ноемри от 20.00 ч. в Културен център G8.

Зад кулисите на филма "Убийство в Ориент експрес"

08 November 2017

Кенет Брана: „Агата Кристи няма равна в създаването на пълнокръвни герои, при това със съвсем пестеливи средстава, което ги прави толкова различни и колоритни, но съвсем истински"

Поколения читатели са запленени от мистерията, престъплението, историята и героя на Еркюл Поаро. Очарованието на Ориент Експрес е възвеличано от написаното от Кристи и пътешественици продължават да се събират и до днес, за да открият прочутите купета и сервизи от онези дни. Стая 411 в хотел Pera Palace в Истанбул, където се смята, че Кристи е написала романа, също се превръща в популярна туристическа дестинация. По целия свят съществуват общества и клубове, посветени на преоткриването на мистериите на Кристи, особено тези с главен герой Еркюл Поаро.

Кой е "Никой"?

06 November 2017

Кой е "Никой" в българското кино или защо птиците летят? - пита Елица Матеева

Няколко дни след премиерата на документалния филм „Кой е Никой“ с екип Васил Горанов и Пепе Джордж на фестивала So independent, филмът може да се гледа безплатно в интернет. „Кой е Никой“ е монтиран за 11 месеца, но е подготвян цели три години, защото проследява процеса по създаването на независимия пълнометражен филм „Никой“ с режисьор Андей Андонов.

Яна Титова x 3

26 September 2017

Тази седмица Клуб "Фарго" представя малка част от творбите на българската актриса и режисьор Яна Титова

"Няма да спра да разказвам истории, които ме вълнуват” – казва Яна, която живее и твори между София и Лондон. В нейните три филма се преплитат реални с нереални светове и човешкото его е поставено пред изпитание. В ролите ще видите обичаните Асен Блатечки, Стоян Алексиев и самата Яна.

Късо кино в Club Fargo

09 September 2017

Три късометражни филма ще открият новия сезон на Късо кино във Фарго!

Програмата се завръща на 15 септември от 19.00 ч. и представя три късометражни филми, с теми от живота на съвременното училище и неговите възпитаници. Три филма, които няма да ви върнат в първи клас, но със сигурност ще ви кажат много за "днешната младеж" - за заглушения им от света вътрешен глас, за желанието да провокират, за лекотата, с която могат да минат през живота.

Неконформистката алтернатива представя...

14 August 2017

Студентско експериментално кино и некомерсиални филми в G8

Студентско експериментално кино и некомерсиални филми са събрани в една програма, в която животът като факт не е просто въпрос на индивидуална гледна точка, на познати клишета, на формална наука или екстравагантен нихилизъм. Животът става обект на съсредоточен, критичен и искрен поглед ... навътре и навън. Идеи и емоции насищат образите със сила, смисъл и прозрения. Различното кино е като откровение за състоянието на общия ни свят, вътрешно преживяване на битието като криза на човешкото, то е като започнат разговор с непознат човек, който те променя веднага, защото си готов за това.

„Париж може да почака“ заради едно брюле

17 July 2017

81 годишната режисьорка Елинор Копола прaви своя дебют в игралното кино

„Париж може да почака“ вероятно ще има и българска премиера, защото екипът на МФФ „Любовта е лудост“ 2017 полага усилия да покаже дебюта на Елинор Копола във Варна за своето 25-о юбилейно издание - пожелаваме на варненската публика да открие любовта и късче от френския Прованс чрез приключенията на Ан и Жак в тази красиво заснета романтична история!

„Песен за песен“ или един неочаквано романтичен Теранс Малик

19 June 2017

„Милосърдие“ преди беше само дума, не знаех, че имам нужда от нея.“ Из „Песен за песен“

Преди 6 години Теранс Малик заснима за около 40 дни „Песен за песен“, но дълго работи върху монтажните връзки и едва през 2017 „Песен за песен“ се среща с публиката.

Майсторски клас на проф. Георги Дюлгеров

15 May 2017

20 филма на дипломанти и ученици от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров/ НБУ ще бъдат показани на 23 май в кино „Люмиер Лидл”.

Филмите са разделени на четири блока с продължителност около час, като първият започва в 17:00 часа, а последният – в 21:30 часа.