Пътешествие из Ледени светове: документално и късо кино

23 January 2023

Ако сте от любителите на снега и студовете, и съответно от онези, които напълно оправдано са разочаровани от зимата до този момент, то от редакторския екип на Кинематограф са подготвили едно събитие именно за вас. На 25-ти този месец от 19:00 часа в „Клуб на пътешественика“ ще имате шанса да изживеете любимите си смразяващи моменти с една специално подбрана вледеняваща селекция на тема „Ледени светове“. Ако не сте събрали достатъчно топлина през „пролетните“ дни на януари, то натрупайте колкото можете повече през оставащото време, тъй като програмата ще ви разходи из едни от най-студените и непристъпни кътчета, както на планетата, така и в човешкия ум.

Как се разказват истории за любовта?

29 November 2022

Пътуванията, посветени на истории за любовта, разказите за любовта, киното за любовта в различните й измерения за малките кинематографисти от кино школа „Братя Люмиер“ към Общински детски комплекс, град Варна продължават. Божана Станева 10-ти клас МГ „Петър Берон“, член на кино школата се включва активно със свое есе по темата.

Дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913)

23 November 2022

Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на ,,Сезон на класическия филм“

Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на „Сезон на класическия филм“ – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (A Season of Classic Films, Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. „В нашето кино има малко произведения легенди. „Балканската война“ е един от тях“, пише в книгата си „Загадките на филма „Балканската война“ най-задълбоченият му изследовател, киноисторикът Петър Кърджилов.

„Мълчаливото момиче“

14 November 2022

За крехкостта на чувствата между малките и големите в ирландското предложение за „Оскар“ 2022

Как се прави кино за любовта между непознати, които можем да назовем с думите „майка“ и „баща“, макар те да не са истинските родители? Веднага любознателният зрител ще каже, че всичко е ясно: рецепта има и това е българският филм „Майка“. Нека не прилагаме обобщения, защото необятният свят на киното е като пъстър килим, върху който са разположени различни цветове-истории. Една от тях привлече погледа на децата от кино школа „Братя Люмиер“, Общински детски комплекс, гр. Варна. Филмът от Ирландия „Мълчаливото момиче“ бе показан в програмата на Международния кино-литературен фестивал „Синелибри“, тази година. Филмът е ирландското предложение за номинация за „Оскар“ 2022.

Иван Бърнев с награда за филма „Васил“

30 October 2022

Българският актьор заедно с испанския си колега Карра Елехалде взеха заедно Наградата за главна мъжка роля в първата испанско-българска продукция „Васил“ на фестивала СЕМИНЦИ, Валядолид

Каталунската режисьорка Авелина Прат избира Иван Бърнев за главната роля в дебютния си филм „Васил", чиято световна премиера бе на А категория фестивала във Варшава през октомври. Веднага след това последва испанската премиера на филма във Валядолид (Семинци Филм Фестивал). На испанска земя филмът бе отличен с Награда за мъжка роля поделена между българския актьор и испанската филмова и телевизионна звезда Карра Елехалде за изключителния им комедиен тандем във филма.

Фестивал за късометражни танцови филми в Дома на киното

14 October 2022

На 15 октомври от 17:30 ч., за втора поредна година “Фокус Кино Танц” представя ново поколение режисьори на танцовото кино в България

Фестивалът за танцово кино „Фокус Кино Танц“ ще представи дебютните проекти на тазгодишните курсисти в едногодишната обучителна програма „Фокус Кино Танц“ на Фондация “Човек с шапка” с основни лектори Силвия Чернева, Стефани Ханджийска и Коста Каракашян.

„Шекспир като улично куче“ – Съдбата има други планове

12 October 2022

Оказа се, че вторият филм на актьора – кинорежисьор Валери Йорданов не страда от прословутия комплекс: втората работа да е по-слаба от дебюта. В нашите среди често се казва, че дебютът е съвкупност от чистотата и най-силната енергия, която подтиква да разкажеш една история, а вторият филм често е вторичен спрямо подбудите и мечтите на автора. Може би е така, но с „Шекспир като улично куче“ Валери Йорданов показа как трябва да се прави съвременно кино за всеки, с идеята филмът да не е обикновеното развлекателно занимание, а разбираемо ИЗКУСТВО, защото „Шекспир като улично куче“ дълбае в трудни теми-не всеки иска да гледа филм за проблемни младежи с разбити семейства, където властват законите на улицата. Но при „Шекспир като улично куче“ има много фактори, които превръщат историята в майсторски, оставящ ни без дъх филм.

„Изкуството да падаш“ – изкуството да бъдеш ВЪПРЕКИ

05 October 2022

Струва ми се, че журито на последното издание на фестивала на българския филм с лекота подмина някои от достойнствата на „Изкуството да падаш“- изключително зрял дебют за младия режисьор Орлин Милчев. В някои отношения този дебют изпревари творбите на установили се като утвърдени режисьори, които имахме възможност да видим на току-що приключилия фестивал „Златна роза“. Ако трябва да обобщим каква бе реколтата от нови български филми, тя подсказва следната ситуация: дефицит на произведения, по които зрителят да копнее за повторна среща на всяка цена. А е имало издания с филмови творби, които провокират следващата ми среща, за да съпреживея отново емоциите от екрана. Въпреки този тревожен поне за мен факт, аз се радвам, че възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ са развили естетически вкус и глад за качествено кино и не е случайна тяхната награда като младежко жури, защото те дебатираха много върху два премиерни филма: „Шекспир като куче“ и „Изкуството да падаш“.

За киното и бунта – последната вечер от Хофкино

04 September 2022

Прожекциите са на 9-и септември от 20:30 ч. в двор на Гьоте институт. Вход - свободен.

И тази година филмовият фестивал Хофкино ни въвлече в неустоимо киноманско пътешествие. В поредица от пет вечери Гьоте-институт България се превърна в център за лятно кино на открито, а редакторският екип на Кинематограф подготви селекция на някои от най-добрите съвременни пълнометражни немски филми в запалващ въображението диалог с тематично подбрани заглавия от света на късото българско кино. За щастие обаче, това не е краят. На 9-ти септември предстоят финалните две прожекции, които са посветени на един от най-вдъхновяващите, противоречиви и притегателни топоси – бунтът!

„Съпругата на Чайковски“ – вариации върху невъзможната любов

28 July 2022

Кирил Серебренников е режисьор, за който си заслужава да се пише, защото в театъра и киното той зае категорична позиция на можещ и търсещ творец. Като ръководител на театралния „Гогол-център“ той утвърди трупа, заглавия и пространство, последното няма да е същото без него и макар Департаментът по култура в Москва да обяви, че театърът ще има ново ръководство и ще продължи дейността си, нека си признаем следното: без личности културните институти се превръщат в гробници.

„Фотоувеличение“ - то на дявола

22 April 2022

Според Кийт Оутли (Keith Oatley), почетен професор в Катедрата за човешко развитие и приложна психология в Университета в Торонто, прочитането на роман може да доведе до промяна в личността на читателите, макар и в малка степен. Литературата, особено художествените книги, имат силата да променят личността на читателя, благодарение на уникалното индивидуално преживяване, което всеки изпитва по време на четене и усвояването на определени житейски уроци от страниците на книгата. Има ли разлика при ефекта от четенето на един разказ и гледането на неговото филмово превъплъщение върху реципиента?

Сиан Хедер: „Чуващите хора са забравили как да общуват“

27 March 2022

Разговор с режисьора на „CODA: Дете на глухи родители“

Когато голямата награда на Гилдията на продуцентите на Америка отиде за филма за „CODA: Дете на глухите родители“, проектът на Apple TV+ имаше шанс да грабне голям Оскар от “Силата на кучето“ на Netflix. През последните петнадесет години мненията на продуцентите и академичните среди са се различавали само три пъти. Сезонът на наградите на филма CODA обхваща две пълни години: след Голямата награда в фестивала в Сънданс през февруари 2021 г., той спечели наградите на Гилдията на сценаристите, две награди BAFTA и статуетка на „Независим дух“ за най-добър актьор в поддържаща роля (Трой Коцур).