Снощи бяха раздадени наградите на 34-ия международен филмов фестивал във ВАРШАВА, един от най-престижните филмови форуми в Европа. „ИРИНА“, дебютният филм на Надежда Косева, получи две отличия - актрисата Мартина Апостолова, която изпълнява главната роля във филма, бе удостоена със Специална награда на журито, а приза на Екуменическото жури на фестивала бе връчен на режисьорката Надежда Косева.

„Ирина е филм за прошката. Задава морални и етични въпроси, но ни отвежда там, където правилни отговори няма. Там, където прошката е единственият начин за преодоляване на отчаянието, болката и гнева. И единственият път към спасението…“, споделя Надежда Косева

IRINA_dir-Nadejda-Koseva.JPG

Представян като проект в програмата на София Мийтингс, „ИРИНА“ получава подкрепа за развитие от Програма МЕДИА на Европейския съюз, South Eastern Europe Cinema Network, ИА „Национален филмов център“ и беше представен на 7-ото издание на програмата ScriptEast. Впоследствие проектът получава подкрепа за реализация от ИА „НФЦ“. Филмът е продукция на Арт Фест в копродукция с Фронт Филм, Доли Медиа Студио и Райт Солюшънс.

IRINA_NKoseva_MApostolova_Warsaw-2018-11.jpg

Сценарий: Светослав Овчаров, Боян Вулетич, Надежда Косева

Режисьор: Надежда Косева

Оператор: Кирил Проданов

Музика: Петър Дундаков

С участието на: Мартина Апостолова, Ирини Жамбонас, Христо Ушев, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков

С подкрепата на: Национален филмов център, Програма МЕДИА на Европейския съюз, Югоизточно-европейска филмова мрежа и ScripTeast

Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът й е осакатен в злополука, а тя е уволнена от работа, За да спаси семейството си, решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Ирина ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш.

Надежда Косева завършва НАТФИЗ. Дебютира с “Ритуалът” (к/м), част от омнибуса “Изгубени и намерени” (премиера на Берлинале форум 2005). “Омлет” (к/м, почетен диплом, Сънданс 2009); “Втори дубъл” (к/м, почетен диплом, Сараево 2011). “Ирина” е дебютът й в пълнометражното игрално кино.