25-и София Филм Фест ще бъде открит с „Февруари" на Камен Калев

12 January 2021

Българската премиера на селектирания в Кан 2020 филм ще бъде на 11 март в Зала 1 на НДК

Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“, представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света бе отменен миналата година поради пандемията от Covid-19, но оповести филмите от основната си програма, за да даде шанс на тези творби да намерят своята фестивална съдба и възможност за разпространение.

13-и януари - Ден на българското кино

12 January 2021

Безплатен достъп до десетки български филми на платформата Neterra TV+ в празничния ден

Нетрадиционно ще се отбележи тази година Денят на българското кино 13-и януари. Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, ИА Национален филмов център пое инициативата, подкрепена от Столична община и с ценното съдействие на платформата Neterra.TV+, да отбележи професионалния празник на работещите в киното по различен начин и заедно с това да зарадва всички фенове.

Юлиан ВЕРГОВ с награда за най-добър актьор в „Уроци по немски“

11 December 2020

Стартиралият от София Мийтингс пълнометражен дебют на режисьора Павел ВЕСНАКОВ имаше своята световна премиера в Кайро

Обичаният български актьор Юлиан ВЕРГОВ бе удостоен с наградата за най-добър актьор на 42-рия Международен филмов фестивал в Кайро, който приключи вчера. Той получи това признание за ролята си в дебютния пълнометражен игрален филм на режисьора Павел ВЕСНАКОВ „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“, стартирал като проект от София Мийтингс чиято световна премиера беше в конкурсната програма на един от най-престижните фестивали в света на киното.

„Казано накратко“ на In The Palace

11 December 2020

Алек Алексиев, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов и Мила Роберт са сред гостите на специално събитие на Международния фестивал за късометражно кино

Във време на затворени кина и все по-труден достъп до качествена култура, Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE организира специалното събитие - „Казано накратко“, което ще се проведе изцяло онлайн на 12-и декември.

Наградите "Златен ритон" 2020

10 December 2020

Тази вечер бяха обявени наградите на 25-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино "Златен ритон", който се проведе изцяло онлайн

Филмотеката с филми в онлайн портала European Film Gateway

27 November 2020

Всички зрители по света вече имат достъп до 43 български заглавия обхващащи периода 1913-1943 г.

Забележителният документален филм на Александър Жеков „Балканската война” (1912-1913 г.) дава безпрецедентен поглед към военните действия и живота в тила. Жеков успява да получи разрешение да се приближи с камерата си изключително близо до фронтовата линия – нещо, което е било забранено според тогавашните военни разпоредби.

"Златен ритон" 2020 изцяло онлайн!

27 November 2020

25-ят фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе 4 до 10 декември

За първи път 25- ото издание на Фестивала за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се проведе и ще представи онлайн и безплатно най-новите филми от 4 до 10 декември 2020 на сайта: zlatenriton.bg. Екипът на фестивала за кратко осъществи организацията и промяната на събитията от присъствени в дигитални, за да съхрани връзката между публиката и киното.

Дигитализация и реставрация на българското филмово наследство

14 October 2020

Презентация на „Доли медия студио“ в програмата на 24-тия София Филм Фест 15 октомври, 12.00, Дом на киното

Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика на Европа, е водещият мотив, с който „Доли медия студио“ решава да инвестира собствени средства в реставрацията и дигитализацията на националния ни филмов архив. Освен с игралните филми, като трилогията „Хан Аспарух“ и забележителните черно/бели творби на режисьорката Бинка Желязкова, студиото има амбицията и готовността да реставрира и цифровизира документалните филми на няколко поколения кинотворци, които са работили в този жанр.

Анри Кулев с наградата „Съживено наследство“

09 October 2020

На 9 октомври от 19.00 ч. в Дома на киното ще бъде присъдена годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото.

Годишната награда на Института за изследване на изкуствата при БАН Съживено наследство / Animated Heritage за съвременна интерпретация на европейската и националната култура от миналото се присъжда на проф. Анри Кулев за филма му „Имало една война“ от Научния съвет на института. Наградата представлява статуетка – авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, и е изработена с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново от скулптора Симеон Симеонов.

„Сцени от живота на една актриса“ – отпаднали парчета любов

30 September 2020

„Днес вече няма звезди. Всеки носи своя срок на годност, защото животът е слалом. Винаги надолу! Много малко хора могат да се движат нагоре. И никой не запазва фигурата си! Искам да кажа физиономията си. Да, онова, което исках беше само името, а него го имах! Актьорите днес се числят към така наречените подробности. Жалко за времето. Това време е пропиляно щом не е наше. За щастие, то ще стане минало и тогава със сигурност вече няма да бъде наше. Все пак не всеки има свое минало. Освен това мен вече ме няма. Не се плашете, аз, естествено, ще остана тук завинаги. При вас. В моя хубав костюм! В този театър...Не е нужно повече. Благодаря Ви.“ Елфриде Йелинек из „Няма нищо. Малка трилогия на смъртта“