Преди премиерата в Токио

15 October 2017

Писателят Иван Димитров за ролята си във филма „Кораб в стая“

Иван е писател, обича да си играе с думите не само върху белия лист, но и когато представя движението на думите в пространство, заобиколен от читатели. Срещата ни този път няма да е подчинена на литературата, а на киното, защото Иван дебютира като актьор във филма на режисьора Любомир Младенов „Кораб в стая“, чиято международна премиера ще бъде на филмовия фестивал в Токио (25 октомври - 3 ноември). За филма Иван разказва с любов, а 2015 г., когато участва в снимачния процес е сложна година за него, но благодарение и на „Кораб в стая“ преодолява себе си като постига своя катарзис. Ролята му е на човек, отказал се от комуникацията с външния свят, на човек в криза и донякъде художествената реалност е като близнак на Ивановото битие през този период. Снимките се провеждат в Божурище и в София (квартал „Младост“). Продължителността им е около месец. Първоначално в екипа е включен руски оператор, но след определени обстоятелства зад камерата застава Диан Загорчинов. На Иван партнират актьори, с които писателят с

Анжел Вагенщайн на 95!

14 October 2017

Големият творец ще бъде почетен с документалния филм „Изкуството е оръжие” на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното

Събитието отбелязва 95-годишния юбилей на големия български киносценарист, писател, гражданин и интелектуалец, чиито произведения ще останат в съкровищницата на българското изкуство.

Разговорът с… Илиян Джевелеков

13 October 2017

"Проблемът на героя е, че наблюдавайки тайно хората, той започва да придобива знание, което другите нямат"

С Илиян Джевелеков се запознахме на един новогодишен купон в Студентски град преди повече от 20 години. Аз бях първокурсник, а той вече завършваше режисура в класа на проф. Людмил Стайков. Оттогава сме се виждали много пъти, дори сме работили заедно, но никога не сме си говори за това, какво ни кара да се занимаваме с кино. Премиерата на втория му пълнометражен филм „Вездесъщият” е добър повод да си припомним тази тема.

Разговорът... с Илиян Метев

06 October 2017

За филма "3/4", Илиян Метев и киното в полет

Откровение, честност, прекрасна игра на актьори непрофесионалисти, светъл разказ за сложността да живееш обикновено, но с любов и много добра енергия - харизматичен е филмът на Илиян Метев. За работата и някои интересни детайли около реализацията на „3/4“ разговаряме с режисьора по време на 35 фестивал на българския игрален филм „Златна роза“

„Децата трябва да бъдат силни и самоуверени“

02 October 2017

Ясен и Боян ГРИГОРОВИ от вълшебната страна на „Лили рибката“

„Децата трябва да бъдат силни и самоуверени“ – казва разказвачът на историята за едно необикновено дете „Лили рибката“. Детето се превръща в момиченце и момченце, така че никой не знае кога точно Алекс ще е Дани и обратното. Само родителите помнят, че щом погледнат в очите своето необикновено дете, настава невероятна вихрушка, която променя момиченцето в момченце и момченцето в момиченце. За да се разкрие магическата тайна на вихрушката всички се отправят на голямо пътешествие и откриват Лили рибката.

Фестивалът „Златна роза“ е открит!

01 October 2017

Снощи с тържествена церемония бе открит 35-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза" 2017

В сценария на церемонията по откриването на най-новото издание на „Златна роза“ имаше момент, в който се споделяше колко епохи разделят началото на българското кино и съвременното му лице. Замислих се и си казах, че сценаристът е направил поетична грешка, отплеснал се е, прелитайки през времето. Един век е достатъчен, за да се разбере, че минало и настояще комуникират помежду си, независимо разбиранията на различните творчески кино генерации.

СЛАВА по пътя към "Оскар"

13 September 2017

Филмът „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм!

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на АФА да бъде филмът “Слава”.

Разговорът с … Проф. Любомир Халачев

04 September 2017

"Добрият продуцент не пропуска възможността да разработва сполучливата идея, дори да няма ясна визия за нейното финансиране"

Наскоро издателство „Колибри” издаде най-новата книга на проф. Любомир Халачев „Изкуството да бъдеш продуцент”. Това е добър повод с него да поговорим за всички аспекти на тази професия, и особено нейния роден контекст, както и за моментната картина на киното в България.