Разговорът с… Адела Пеева

24 November 2017

"За съжаление, през последните години патриотизмът стана нещо като модерна религия."

Тази вечер от 20.30 ч. в кино „Люмиер Lidl“ в програмата на Киномания 2017, ще бъде премиерата на най-новия документален филм на Адела Пеева „Да живее България“. Режисьорът отново разнищва проблематична тъкан в обществото, този път за зараждането на екстремния национализъм у нас. Това е добър повод за разговор с Адела Пеева.

Разговорът с… Любомир Младенов

21 November 2017

"Добрият филм не е екранизиране на текст, а автономна тяорба със своя собствена логика, поетика, образност, повествование, синтаксис, чужди на всяко друго изкуство"

Тази година в програмата на Киномания 2017 има няколко български премиери. Една от тях е филмът на Любомир Младенов „Кораб в стая”. След пълнометражния си дебют „Ловен парк”, режисьорът остава верен на своите търсения в територията на поетическото, авторско и вглъбено кино. Във филма участват Цветан Алексиев, Елена Димитрова и Иван Димитров. Филмът бе селекциониран в конкурсната програма на фестивала в Токио. Премиерата е тази вечер от 18.30 ч. кино „Люмиер Лидл”.

Разговорът с… проф. Божидар Манов

20 November 2017

„Киното има предходници в хилядолетията и неслучайно основните модели на античната драматургия от Аристотел до днес важат и за кино драматургията”.

„40 години пиша за българско кино. Имам чувството, че съм се изписал, всичко, което е могло, съм написал. От първите ми студентски репортажи до сега. Всички вълнения, надежди, разочарования, вълни, обновления, сривове, провали, успехи и така нататък”. Това признава шеговито в разговор за „въпреки.com” киноведът, кинокритик и преподавател проф. д.н. Божидар Манов, който следващия месец навършва 70 години – юбилейна възраст, която изобщо не му личи не само физически, но и като интелектуална енергия. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.

Между две бири с… актьорите Александър Алексиев и Стоян Дойчев

11 November 2017

Разговор със звездите на филма "Възвишение"

Вчера, по кината в цялата страна тръгна филмът на Виктор Божинов „Възвишение“ – по едноименния роман на Милен Русков. Премиерата на филма беше предшествана от мощна рекламна кампания, на която трудно може да се намери аналог в България. На билбордове, плакати и банери стоят лицата на двамата главни герои на филма – Гичо и Асенчо. Вероятно ще станат народни любимци, както младите актьори Александър Алексиев и Стоян Дойчев. На чаша бира, добри мезета и сладка приказка сме се събрали, за да си поговорим как стигнаха до филмовото „Възвишение“.

Разговорът с… Галин Стоев

07 November 2017

"Опоетизирането на света е част от онзи алхимичен процес, на който се подлагаме всички, влизайки в киносалона".

Тази година Киномания се открива с филмовия дебют на Галин Стоев „Безкрайната градина”, което е добър повод за разговор с режисьора. Сценарият е на Яна Борисова и Галин Стоев по мотиви от пиесата „Приятнострашно” от Яна Борисова. В централните роли играят Мартин Димитров, Елица Матева, Димитър Николов, Глория Петкова и Никола Анастасов. Оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Музиката е дело на Саша Карлсон, а сценографията на Юлиян Табаков. Продуцент е Мартичка Божилова (АГИТПРОП).

Кой е "Никой"?

06 November 2017

Кой е "Никой" в българското кино или защо птиците летят? - пита Елица Матеева

Няколко дни след премиерата на документалния филм „Кой е Никой“ с екип Васил Горанов и Пепе Джордж на фестивала So independent, филмът може да се гледа безплатно в интернет. „Кой е Никой“ е монтиран за 11 месеца, но е подготвян цели три години, защото проследява процеса по създаването на независимия пълнометражен филм „Никой“ с режисьор Андей Андонов.

Между две бири с… актьора Велислав Павлов

03 November 2017

Разговор със звездата на филма "Вездесъщият"

Филмът „Вездесъщият“ вече втора седмица е по екраните на страната. С изпълнителя на главната роля Велислав Павлов сме седнали на по бира в любимата му квартална кръчма „Жадната ламя“, за да си поговорим за професията на актьора, ролята му във „Вездесъщият” и любимите филми, които са го накарали да се влюби в киното.

„Асансьор за пациенти“, на кино и по БНТ

01 November 2017

Новият филм на Иглика Трифонова ще се завърти в кината от 03 ноември и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември

За първи път в България филм ще представи своята кино и телевизионна премиера в рамките на една седмица. Новият филм на Иглика Трифонова – „Асансьор за пациенти“ ще се завърти в кината от 03 ноември и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември в ефира на БНТ1. Традиционно филмите могат да се видят на малкия екран най-рано 8 месеца след представянето им в разпространителската мрежа.

Преди премиерата в Токио

15 October 2017

Писателят Иван Димитров за ролята си във филма „Кораб в стая“

Иван е писател, обича да си играе с думите не само върху белия лист, но и когато представя движението на думите в пространство, заобиколен от читатели. Срещата ни този път няма да е подчинена на литературата, а на киното, защото Иван дебютира като актьор във филма на режисьора Любомир Младенов „Кораб в стая“, чиято международна премиера ще бъде на филмовия фестивал в Токио (25 октомври - 3 ноември). За филма Иван разказва с любов, а 2015 г., когато участва в снимачния процес е сложна година за него, но благодарение и на „Кораб в стая“ преодолява себе си като постига своя катарзис. Ролята му е на човек, отказал се от комуникацията с външния свят, на човек в криза и донякъде художествената реалност е като близнак на Ивановото битие през този период. Снимките се провеждат в Божурище и в София (квартал „Младост“). Продължителността им е около месец. Първоначално в екипа е включен руски оператор, но след определени обстоятелства зад камерата застава Диан Загорчинов. На Иван партнират актьори, с които писателят с

Анжел Вагенщайн на 95!

14 October 2017

Големият творец ще бъде почетен с документалния филм „Изкуството е оръжие” на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното

Събитието отбелязва 95-годишния юбилей на големия български киносценарист, писател, гражданин и интелектуалец, чиито произведения ще останат в съкровищницата на българското изкуство.

Разговорът с… Илиян Джевелеков

13 October 2017

"Проблемът на героя е, че наблюдавайки тайно хората, той започва да придобива знание, което другите нямат"

С Илиян Джевелеков се запознахме на един новогодишен купон в Студентски град преди повече от 20 години. Аз бях първокурсник, а той вече завършваше режисура в класа на проф. Людмил Стайков. Оттогава сме се виждали много пъти, дори сме работили заедно, но никога не сме си говори за това, какво ни кара да се занимаваме с кино. Премиерата на втория му пълнометражен филм „Вездесъщият” е добър повод да си припомним тази тема.