Журито за Наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

12 April 2023

Национален фестивал на българското кино - Награди на съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов” ще се проведе в периода от 1 до 10 май, като прожекциите на всички филми от конкурсната програма ще се осъществят в Дом на киното с вход свободен. Церемонията по връчаване на наградите ще се състои на 16-ти май в Софийска опера и балет. Номинациите за отделните категории, определени от творческите гилдии към СБФД ще бъдат обявени скоро.

30 вечери на българското кино

08 March 2023

От 17 март, всеки петък, зрителите ще могат да гледат едни от най-добрите български филми, превърнали се в истинска класика

На 17 март стартира инициативата на Филмаутор “30 вечери с 30 класики”, с която дружестовото отбелязва 30 години от своето създаване. Всеки петък, в рамките на 30 седмици, в кино Одеон ще бъде излъчван един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с някои от неговите автори и да се впуснат във вълнуващ разговор с тях. Всички прожекции ще са с вход свободен.

Дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913)

23 November 2022

Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на ,,Сезон на класическия филм“

Българска национална филмотека продължава сътрудничеството като се присъединява и към третото издание на „Сезон на класическия филм“ – инициатива на Асоциацията на европейските синематеки (A Season of Classic Films, Association des Cinémathèques Européennes), обединяваща 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. В рамките на проекта тази година БНФ ще представи пред публика дигитална реставрация на филма „Балканската война“ (1913). Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време. „В нашето кино има малко произведения легенди. „Балканската война“ е един от тях“, пише в книгата си „Загадките на филма „Балканската война“ най-задълбоченият му изследовател, киноисторикът Петър Кърджилов.

Анжел Вагенщайн на 100 години!

14 October 2022

Официалното честване ще се състои на 17 октомври от 18:00 ч. в Дома на киното в рамките на кино-литературния фестивал „Синелибри“.

По този повод издателство „Колибри“ предлага на читателите ново, „бисерно“ издание на двата му знакови романа „Петокнижие Исааково“ и „Сбогом, Шанхай“. Преди броени дни излезе от печат и специално илюстровано издание на „Съновидение за св. Борис I“, също посветено на достолепната годишнина.

„Шекспир като улично куче“ – Съдбата има други планове

12 October 2022

Оказа се, че вторият филм на актьора – кинорежисьор Валери Йорданов не страда от прословутия комплекс: втората работа да е по-слаба от дебюта. В нашите среди често се казва, че дебютът е съвкупност от чистотата и най-силната енергия, която подтиква да разкажеш една история, а вторият филм често е вторичен спрямо подбудите и мечтите на автора. Може би е така, но с „Шекспир като улично куче“ Валери Йорданов показа как трябва да се прави съвременно кино за всеки, с идеята филмът да не е обикновеното развлекателно занимание, а разбираемо ИЗКУСТВО, защото „Шекспир като улично куче“ дълбае в трудни теми-не всеки иска да гледа филм за проблемни младежи с разбити семейства, където властват законите на улицата. Но при „Шекспир като улично куче“ има много фактори, които превръщат историята в майсторски, оставящ ни без дъх филм.

„Изкуството да падаш“ – изкуството да бъдеш ВЪПРЕКИ

05 October 2022

Струва ми се, че журито на последното издание на фестивала на българския филм с лекота подмина някои от достойнствата на „Изкуството да падаш“- изключително зрял дебют за младия режисьор Орлин Милчев. В някои отношения този дебют изпревари творбите на установили се като утвърдени режисьори, които имахме възможност да видим на току-що приключилия фестивал „Златна роза“. Ако трябва да обобщим каква бе реколтата от нови български филми, тя подсказва следната ситуация: дефицит на произведения, по които зрителят да копнее за повторна среща на всяка цена. А е имало издания с филмови творби, които провокират следващата ми среща, за да съпреживея отново емоциите от екрана. Въпреки този тревожен поне за мен факт, аз се радвам, че възпитаниците на кино школа „Братя Люмиер“ са развили естетически вкус и глад за качествено кино и не е случайна тяхната награда като младежко жури, защото те дебатираха много върху два премиерни филма: „Шекспир като куче“ и „Изкуството да падаш“.

Наградите на "Златна роза" 2022

03 October 2022

В пълнометражния конкурс големите победители бяха "Майка" и "Шекспир като улично куче"

На 29 септември 2022 г. международното жури за пълнометражни филми в състав – председател Александър Донев, киноисторик, продуцент и дистрибутор, България и членове: Ана Гъргич, кинокритик, специалист по балканско и източноевропейско кино, Хърватия; Блерта Башоли, сценарист и режисьор, Косово; Илко Ганев, доктор по театрознание в ИИИ към БАН и Майя Виткова – Косев, сценарист, режисьор и продуцент, след като изгледа цялата състезателна програма и проведе необходимите дебати, присъди следните официални награди:

„φ1.618“ на Теодор Ушев открива Синелибри 2022

23 August 2022

Early Bird билети за откриването в зала 1 тръгват в продажба от 22 август

Дългоочакваният дебют в пълнометражното кино на световноизвестния аниматор Теодор Ушев ще ни пренесе в „корпореалната вечност“ още на 8 октомври! Издържан в стилистиката на научнофантастичната антиутопия, където смешното граничи със страшното, а абсурдът добива смразяваща логика, „φ1.618“ е истинско жанрово предизвикателство и без съмнение заслужава да даде старт на Синелибри 2022, превръщайки се в първия български филм, който открива фестивала. Прожекцията на „φ1.618“ на 8 октомври ще бъде първа и вероятно единствена в България до старта на регулярната дистрибуция.

Мария Бакалова оглави комисията за избор на български филм за „Оскар“ 2023

05 August 2022

Номинираната за "Оскар" актриса е председател на комисията, която ще избере българското предложение за "Оскар", съобщават от Националния филмов център

В селекционната комисия са също Катерина Ламбринова - кинокритик, фестивален организатор, Христо Христозов - кинопрограматор, фестивален организатор, Свилен Димитров - режисьор, аниматор, Катя Тричкова - продуцент, Кристина Грозева - режисьор, продуцент, и Иван Чертов - оператор.

SOFIA PRIDE FILM FEST 2022

08 June 2022

10-ото юбилейно издание ще се проведе от 12 до 17 юни в Дома на киното и The Steps

В периода 12-17 юни в Дома на киното и The Steps в София ще се проведе 10-ото юбилейно издание на фестивала, представящ киното на ЛГБТИК+ тематика – SOFIA PRIDE FILM FEST. Целта на фестивала за пореден път е не само да обедини българските общности, но и да покани всички други зрители за среща и диалог. Селекцията включва 4 игрални и 4 документални заглавия, както и две късометражни селекции с българско кино.