Седмица на унгарското кино

26 April 2023

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 29 април до 5 май 2023. Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на шест дни ще бъдат показани девет унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.

Номинациите за наградите „Васил Гендов“ 2023

19 April 2023

68 български филма ще се борят за статуетките в повече от 20 категории

Днес станаха ясни номинациите на филмовата гилдия за годишните награди на Съюза на българските филмови дейци за 2023 година. Сред номинираните попаднаха цели 68 български филма от игралното, документално и анимационно кино с премиери през изминалата година. Статуетките ще бъдат раздадени на официална церемония в Националната опера и балет на 16 май.

Журито за Наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

12 April 2023

Национален фестивал на българското кино - Награди на съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов” ще се проведе в периода от 1 до 10 май, като прожекциите на всички филми от конкурсната програма ще се осъществят в Дом на киното с вход свободен. Церемонията по връчаване на наградите ще се състои на 16-ти май в Софийска опера и балет. Номинациите за отделните категории, определени от творческите гилдии към СБФД ще бъдат обявени скоро.

Военна зона: Беър Грилс се среща с президента Зеленски

27 March 2023

Документалният филм проследява тридневното пътешествие на Беър в Украйна, по Discovery в понеделник, 27.03, от 20:00 часа.

В уникалния документален филм на Warner Bros. Discovery, Военна зона: Беър Грилс се среща с президента Зеленски, експертът по оцеляване и бивш служител на Специалните военновъздушни сили на Велкобритания, Беър Грилс се озовава насред бойно поле, 25 години след като е напуснал армията. По покана на самия президент Володимир Зеленски, Грилс посещава Украйна, засегната тежко от въздушните удари на Русия, но все още устояваща срещу военните действия. По време на тридневното си пътуване в страната, Беър получава едно от най-реалистичните преживявания в живота си - да се срещне и да изслуша историите на украинци, докато опознава истинския Володимир Зеленски, едина от най-дискутираните личности в света в момента.

„Всичко, навсякъде, наведнъж“ – между възторзите и естетическият шок

27 March 2023

Наградените филми с „Оскар“ 2023 са история от архива на електронната памет и след години, когато критиците и историците правят съпоставка с миналото, със сигурност ще възкликнат, че някога, някъде и неведнъж вече всичко е казано с Оскари-те от 2023 г. Гледах отличникът „Всичко навсякъде наведнъж“ първо през есента на 2022 г. и дори имах неблагоразумието да предположа, че филмът може да грабне най-голямата награда на холивудските академици, ако разбира се всички са се дрогирали, защото филмът въздейства по подобен начин – виждаш нещо, което без особена причина те провокира да се смееш, попадаш в странен свят, където кич и художественост са едно и също, но на финала на цялата творческа дивотия си почти омиротворен със себе си, защото нищо няма значение, освен обстоятелството, че светът е полудял и в тази всемирна лудост, все пак трябва да притежаваш актуалност, т.е. да осъзнаваш, че съществуваш - важна причина, за да продължиш напред.

Изложба чества Златан Дудов: един българин – класик на германското кино

27 March 2023

На 27 март, 16.30, в залата на Агенция "Архиви", ул. Московска 5 се открива на изложба по случай 120-ата годишнина от рождението на Златан Дудов

Златан Дудов (1903-1963) е български кино- и театрален режисьор, драматург и сценарист, живял и работил в Германия, Франция и Швейцария. Роден в Цариброд през 1903, завършил Трета мъжка гимназия в София, той заминава за Берлин преди да навърши 20 години. Работи в театъра с Бертолт Брехт и се превръща в ключова фигура на германския филмов и театрален авангард в последните години на Ваймарската република. Създава през 1931 филма "Куле Вампе или На кого принадлежи светът", забранен през 1933 след идването на Хитлер на власт.

ANIVENTURE COMIC CON обяви първите специални гости за фестивала през юли

23 March 2023

Актьори от „Stranger Things“ и „Wednesday“, както и косплей звезда от Тайланд са известните имена до момента

Завръщането на ANIVENTURE COMIC CON след 3-годишна пауза е факт, а организаторите на най-мащабното събитие за поп култура у нас вече разкриват и първите звездни гости, които ще станат част от фестивала на 8 и 9 юли в Интер Експо Център. В България ще пристигнат актьорите Том Влашиха, когото познаваме от образите му в сериала на HBO „Game of Thrones“ и от „Stranger Things“ на Netflix, и Виктор Доробанту, стоящ зад атрактивния образ на „Нещото“, който служи вярно като помощник на семейство Адамс в хитовия сериал на Netflix „Wednesday“.

„На западния фронт нищо ново“ – войната срещу мира

11 March 2023

„На западния фронт нищо ново“ е филм на Едуард Бергер – екранизация на едноименния роман от Ерих Мария Ремарк. Филмът разказва за ужасите на войната, показани през погледа на един 19-годишен войник. Докато произведението на Ремарк е обругано и публично изгорено от нацистите, а автора е принуден да живее в изгнание извън пределите на Германия, Едуард Бергер получава награди БАФТА за най-добра режисура и адаптация и е номиниран за „Оскар“ 2023 за най-добър чуждестранен филм.

„Living“ – смисълът на живота

10 March 2023

Изживели ли сте дните си по начина, по който искате?

Представете си, че животът ви свърши точно в този момент. Сега се запитайте дали сте живели пълноценно? Изживели ли сте дните си по намира, по който искате? „Living” или „Да живееш“ е британски филм от 2022 г., номиниран на тазгодишните награди „Оскар“ за най-добра мъжка роля и за най-добър адаптиран сценарий. Режисиран от Оливър Херманус по сценарий на Кадзуо Ишигуро, адаптиран от японския филм „Икиру“ от 1952 г., режисиран от Акира Куросава, който от своя страна е вдъхновен от руската новела от 1886 г. „Смъртта на Иван Илич“ от Лев Толстой.

30 вечери на българското кино

08 March 2023

От 17 март, всеки петък, зрителите ще могат да гледат едни от най-добрите български филми, превърнали се в истинска класика

На 17 март стартира инициативата на Филмаутор “30 вечери с 30 класики”, с която дружестовото отбелязва 30 години от своето създаване. Всеки петък, в рамките на 30 седмици, в кино Одеон ще бъде излъчван един класически български филм, а след прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с някои от неговите автори и да се впуснат във вълнуващ разговор с тях. Всички прожекции ще са с вход свободен.

„Империя на светлината“ - между тъмнината и светлината на спомените

08 March 2023

2020 година до голяма степен стопира културния живот както у нас, така и в световен мащаб. Впоследствие обаче този период на привиден застой се оказа все пак плодотворен от гледна точка на изкуството. Множество артисти откриха вдъхновението дори и затворени между четирите стени на дома си. Един от тях е и английският режисьор Сам Мендес, който написва сценария за най-новия си филм „Империя на светлината“ точно по време на карантината, връщайки се към спомените от младежките си години. Интересно е, че това е първият от общо деветте филма на Мендес, изцяло написан от него самия.

„Последните оцелели“ – открий необикновеното в обикновеното!

05 March 2023

Тя се казва Симона Грънчарова. Това е първата й година в кино школа „Братя Люмиер“, като автор в kinoto.bg. Симона направи дебют с мнението си за ирландското предложение за „Оскар“ – „Мълчаливото момиче“. За разлика от другите деца, в първата година на своето бойно кръщение като малък почитател на необичайни кино сюжети, Симона сама си намира филмите. Често, докато съм на работа, а тя на училище, Симона ми изпраща смс-и в чата от рода на „Госпожо, какво мислите за „Боен клуб“? А за филмите на М. Найт Шиамалан? Така една вечер ми писа с възбуда, че „сериалът „Последните оцелели“ е брутален“ и дали случайно съм го гледала?