Иван Бърнев с награда за мъжка роля

01 June 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“ 2023

Девет международни филмови продукции си оспорваха голямата награда на престижния филмов фестивал „Златна липа“, който се провежда от 27 до 31 май в Стара Загора, сред които и първата българо-испанска продукция „Васил“. На празнична церемония вчера бяха обявени имената на победителите в отделните категории. Наградата за най-добра мъжка роля за филма „Васил“ спечели Иван Бърнев.

Sofia Pride Film Fest представя най-доброто от световното ЛГБТИ кино

30 May 2023

Sofia Pride Film Fest ще се проведе от 4 до 15 юни във Филмотечно кино „Одеон“ и Сцена Дерида

Откриването на SPFF 2023 е с Лотус – дълбоко еуфоричен филм за формирането на идентичност, за семейството и за приемането. Красив и вдъхновяващ, изпълнен с очарование и човечност филм, който ще ви отведе в непознатата Камбоджа. В прожекцията е включен и късометражният „Свободата е действие“, посветен на защитника на човешките права адв. Деница Любенова и всеотдайната ѝ работа в срещу дискриминацията. На на 4 юни в кино „Одеон“ от 19:00 ч.

Новият филм на Стефан Командарев ще се състезава за наградата "Кристален глобус"

30 May 2023

„Уроците на Блага“ ще има световна премиера в конкурсната програма на Международния филмов фестивал в Карлови Вари

Днес се проведе дългоочакваната пресконференция на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, на която беше представена официалната селекция от филми за тазгодишното издание. Българският филм е селекциониран в основната конкурсна програма и ще се бори за голямата награда „Кристален Глобус“. „Уроците на Блага“ е единственото родно заглавие в тазгодишното издание на фестивала, като е в конкуренция с други 10 филма. Има заглавия от Канада, САЩ, Швеция, Италия, Германия, Грузия, Ливан и др. Фестивалът в чешкия град ще се проведе от 30 юни до 8 юли.

Жустин Трие получи "Златната палма" на кинофестивала в Кан 2023

28 May 2023

Тя стана третата жена режисьор, която печели престижното отличие

Голямата награда на кинофестивала в Кан - "Златна палма", бе присъдена на филма на френската режисьорка Жустин Трие "Анатомия на едно падение". Тя е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Кемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили съответно "Златната палма" през 1993 г. за "Пианото" и през 2021 г. за "Титан".

„Човечество за свобода“ – новата глобална фондация за борба срещу авторитаризма

26 May 2023

България се включва в световен маратон на филма на Шон Пен и Аарон Кауфман – „Суперсила”, част от инициативата на „Човечество за свобода”

Правителството на Украйна подкрепи създаването на нова международна организация - Humanity for Freedom („Човечество за свобода“), която подкрепя смелостта на президента Володимир Зеленски и борбата на Украйна срещу авторитаризма. Глобалната организация с нестопанска цел е ръководена от американския политически стратег Дейн Уотърс и световноизвестния режисьор и продуцент Аарон Кауфман. Фондацията цели да подпомогне борбата срещу авторитарните правителства чрез своята образователна и застъпническа дейност.

Яна Титова с втори пълнометражен филм

25 May 2023

Филмът „Диада“ тръгва по кината в цялата страна през есента

След успеха на „Доза Щастие“, който намери своето място в сърцата на публиката, режисьорът Яна Титова реализира втория си пълнометражен филм. „Диада“ предстои да излезе на голям екран в края на 2023 година, а първият официален тийзър вече е факт.

Георги Дюлгеров с отличие за цялостно творчество на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ 2023

09 May 2023

Церемонията ще се проведе на 16 май в Националната опера и балет

Професор Георги Дюлгеров (режисьор, сценарист, преподавател) ще получи почетната награда за цялостно творчество на тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци „Васил Гендов“. Официалната церемония ще се проведе на 16-ти май в Националната опера и балет, където в повече от 30 категории гилдията ще отличи най-добрите български филми и професионалистите работили по тях в секцииите за игрално, документално и анимационно кино.

Седмица на унгарското кино

26 April 2023

Събитието ще се проведе във филмотечно кино „Одеон‘‘ от 29 април до 5 май 2023. Селекцията е реализирана от двата филмови архива, като в рамките на шест дни ще бъдат показани девет унгарски филма от 70-те и 80-те години на миналия век. Култовите заглавия са дигитално реставрирани.

Номинациите за наградите „Васил Гендов“ 2023

19 April 2023

68 български филма ще се борят за статуетките в повече от 20 категории

Днес станаха ясни номинациите на филмовата гилдия за годишните награди на Съюза на българските филмови дейци за 2023 година. Сред номинираните попаднаха цели 68 български филма от игралното, документално и анимационно кино с премиери през изминалата година. Статуетките ще бъдат раздадени на официална церемония в Националната опера и балет на 16 май.

Журито за Наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

12 April 2023

Национален фестивал на българското кино - Награди на съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов” ще се проведе в периода от 1 до 10 май, като прожекциите на всички филми от конкурсната програма ще се осъществят в Дом на киното с вход свободен. Церемонията по връчаване на наградите ще се състои на 16-ти май в Софийска опера и балет. Номинациите за отделните категории, определени от творческите гилдии към СБФД ще бъдат обявени скоро.

Военна зона: Беър Грилс се среща с президента Зеленски

27 March 2023

Документалният филм проследява тридневното пътешествие на Беър в Украйна, по Discovery в понеделник, 27.03, от 20:00 часа.

В уникалния документален филм на Warner Bros. Discovery, Военна зона: Беър Грилс се среща с президента Зеленски, експертът по оцеляване и бивш служител на Специалните военновъздушни сили на Велкобритания, Беър Грилс се озовава насред бойно поле, 25 години след като е напуснал армията. По покана на самия президент Володимир Зеленски, Грилс посещава Украйна, засегната тежко от въздушните удари на Русия, но все още устояваща срещу военните действия. По време на тридневното си пътуване в страната, Беър получава едно от най-реалистичните преживявания в живота си - да се срещне и да изслуша историите на украинци, докато опознава истинския Володимир Зеленски, едина от най-дискутираните личности в света в момента.

„Всичко, навсякъде, наведнъж“ – между възторзите и естетическият шок

27 March 2023

Наградените филми с „Оскар“ 2023 са история от архива на електронната памет и след години, когато критиците и историците правят съпоставка с миналото, със сигурност ще възкликнат, че някога, някъде и неведнъж вече всичко е казано с Оскари-те от 2023 г. Гледах отличникът „Всичко навсякъде наведнъж“ първо през есента на 2022 г. и дори имах неблагоразумието да предположа, че филмът може да грабне най-голямата награда на холивудските академици, ако разбира се всички са се дрогирали, защото филмът въздейства по подобен начин – виждаш нещо, което без особена причина те провокира да се смееш, попадаш в странен свят, където кич и художественост са едно и също, но на финала на цялата творческа дивотия си почти омиротворен със себе си, защото нищо няма значение, освен обстоятелството, че светът е полудял и в тази всемирна лудост, все пак трябва да притежаваш актуалност, т.е. да осъзнаваш, че съществуваш - важна причина, за да продължиш напред.