Документалните фаворити на Sofia MENAR

22 January 2021

Всички заглавия от фестивала са достъпни онлайн на Neterra TV+ още 10 дни

Тазгодишното издание на фестивала Sofia MENAR продължава с изключителен успех на платформата Neterra TV+. До 31 януари почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, включени в програмата му.

Киномания започва на 8 април 2021

22 January 2021

Фестивалът ще започне на 1 април с ретроспектива на великия режисьор Федерико Фелини

В името на публиката и в търсене на нестандартни обединяващи решения на фона на сложната епидемична обстановка, трите големи ежегодни филмови фестивала си подават ръка за партньорство. Киномания, София филм фест и Мaster of Art ще организират кино празник за своите почитатели, наситен с изненади и събития.

„Петя на моята Петя“ и „Уроци по немски" в конкурса на София Филм Фест 2021

19 January 2021

Дебютните филми на Александър Косев и Павел Веснаков, тръгнали от София Мийтингс, ще се срещнат за първи път с българската публика

„Петя на моята Петя“ носи заглавието на разказа на превърналата се в легенда поетеса Петя Дубарова. Режисьор е Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант.

25-и София Филм Фест ще бъде открит с „Февруари" на Камен Калев

12 January 2021

Българската премиера на селектирания в Кан 2020 филм ще бъде на 11 март в Зала 1 на НДК

Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“, представен в Works in Progress на 17-ия София Мийтингс 2020, получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света бе отменен миналата година поради пандемията от Covid-19, но оповести филмите от основната си програма, за да даде шанс на тези творби да намерят своята фестивална съдба и възможност за разпространение.

13-и януари - Ден на българското кино

12 January 2021

Безплатен достъп до десетки български филми на платформата Neterra TV+ в празничния ден

Нетрадиционно ще се отбележи тази година Денят на българското кино 13-и януари. Съобразявайки се с настоящата ситуация на пандемия, ИА Национален филмов център пое инициативата, подкрепена от Столична община и с ценното съдействие на платформата Neterra.TV+, да отбележи професионалния празник на работещите в киното по различен начин и заедно с това да зарадва всички фенове.

ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ продължава онлайн и през януари 2021

08 January 2021

„ЕВРОПЕЙСКО КИНО ЗА УЧАЩИ“ е дискусионна програма на Дома на киното, която продължава до 17 ЯНУАРИ в онлайн пространството на новата платформа ФИЛМИРА. Ученици и студенти имат възможност да гледат ключови творби на европейското и независимото кино, свободно и онлайн, в условията на продължаващи пандемични ограничения за киносалоните

Акценти върху турското кино на Sofia MENAR 2021

08 January 2021

13-ото издание на Sofia MENAR ще тече онлайн от 15 януари до 31 януари по Neterra TV+

13-ото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще се проведе от 15 януари до 31 януари онлайн на Neterra TV+. Фестивалът ще предложи 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, като специалният фокус ще бъдe върху киното на Турция. Традиционно, селекцията ще предложи и най-доброто от новото иранско кино и неговите най-награждавани актуални заглавия.

„Кръвта на пеликана“ с ексклузивна онлайн премиера

04 January 2021

Немско-българският филм с Нина Хос, Яна Маринова и Димитър Баненкин тръгва от 8 януари в Neterra TV+

„Кръвта на пеликана“ е първият български филм, който ще излезе директно онлайн и ще прескочи кинопоказа си. От 8 януари зрителите в цялата страна ще могат да гледат мащабната немско-българска продукция, която разказва историята на едно необикновено българче, осиновено от германка. Емоционално наситената лента бързо грабна вниманието на критиците и интереса на западната публика. След като филмът откри паралелната програма „Хоризонти“ на филмовия фестивал във Венеция, издания като Variety и Screen International го описват като „непрестанно изненадващ“, а играта на едва 6-годишната българка Катерина Липовска намират за „забележителна“.

13 ирански фестивални хита на 13-я Sofia MENAR

14 December 2020

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира на 15 януари

Традиционно събитието акцентира върху новото иранско кино, като тази година ще бъдат показани премиерно 13 от най-награждаваните ирански заглавия от последните две години.

Юлиан ВЕРГОВ с награда за най-добър актьор в „Уроци по немски“

11 December 2020

Стартиралият от София Мийтингс пълнометражен дебют на режисьора Павел ВЕСНАКОВ имаше своята световна премиера в Кайро

Обичаният български актьор Юлиан ВЕРГОВ бе удостоен с наградата за най-добър актьор на 42-рия Международен филмов фестивал в Кайро, който приключи вчера. Той получи това признание за ролята си в дебютния пълнометражен игрален филм на режисьора Павел ВЕСНАКОВ „УРОЦИ ПО НЕМСКИ“, стартирал като проект от София Мийтингс чиято световна премиера беше в конкурсната програма на един от най-престижните фестивали в света на киното.

„Казано накратко“ на In The Palace

11 December 2020

Алек Алексиев, Весела Бабинова, Бойко Кръстанов и Мила Роберт са сред гостите на специално събитие на Международния фестивал за късометражно кино

Във време на затворени кина и все по-труден достъп до качествена култура, Международният фестивал за късометражно кино IN THE PALACE организира специалното събитие - „Казано накратко“, което ще се проведе изцяло онлайн на 12-и декември.