Отворено писмо на филмови дейци

21 February 2021

Филмовите дейци искат президентът Радев да наложи вето на промените в Закона за филмовата индустрия.

На 17 февруари т. г. Народното събрание прие Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия, който трябва да влезе в сила със задна сила от 1 януари 2021 г. Промените бяха поготвяни в продължение на близо две години от специално за целта сформирани работни групи от професионалисти. Те трябваше да запълнят дефицити и да осъвременят действащата нормативна уредба. Между първо и второ четене в Комисията за култура и медии в последния момент бяха прибавени промени, които изменят първоначалните идеи и философия на Закона. От една страна, се въвеждат т.нар. финансови стимули (възстановяване на разходи), включително за чуждестранни кинокомпании, работещи у нас, а от друга в последния момент се добавиха и приеха текстове, с които се гарантира държавна помощ за производство на телевизионни сериали, „заснети по кинематографичен способ“. На Вашето внимание публикува текста на Отвореното писмо на филмовите дейци.

„Алън срещу Фароу“ от 22 февруари в HBO GO

21 February 2021

Автори са награждаваните разследващи документалисти Кирби Дик и Ейми Зиринг

„Алън срещу Фароу“, дело на награждаваните режисьори Кирби Дик и Ейми Зиринг, е документален сериал от четири части, който връща на дневен ред една забравена таблоидна сензация, за да разкрие личната история на един от най-известните и публични холивудски скандали: обвинението в сексуално насилие срещу Уди Алън, включващо Дилън, тогавашната му седемгодишна дъщеря с Миа Фароу; последващи процес за попечителство, разкриването на връзката на Алън с осиновената дъщеря на Фароу, Сун-И Привен и спорните последици от случилото се през следващите години. Веднъж в светлините на прожекторите, заради партньорството си на и извън екрана, животът на Фароу и Алън е безвъзвратно счупен след публичното оповестяване на обвиненията за посегателство. “Алън срещу Фароу” дебютира в понеделник, 22 февруари в стрийминг платформата HBO GO.

10-те най-очаквани филма през 2021

19 February 2021

2020-а беше странна година, която ни лиши от много. Едно от тези неща бяха именно новите филми, които можеха да запълнят времето ни, затворени вкъщи. 2021-ва обаче засега е обещаваща откъм нови кинопродукции, които да зарадват почитателите на седмото изкуство. В този списък ще ви представим десетте най-очаквани филма за тази година, като искрено се надяваме, че ще имаме възможността да ги гледаме и в киносалоните, а не само от дивана вкъщи.

Павел Юрачек и Чехословашката нова вълна на София филм фест 2021

17 February 2021

Специална програма на Чешкия център и 25-ия София Филм Фест

През своята 25-годишна история международният филмов фестивал София Филм Фест е правил акценти върху различни школи и течения на световното кино, с което е обогатявал кинопознанията на вярната си публика. Новата вълна в киното на Чехословакия е една от най-важните теми, с които София Филм Фест се асоциира. На 25-ото издание в партньорство с Чешкия център се спираме на творчеството на един от най-значимите представители на „Чешкото чудо“ – режисьорът и сценаристът Павел Юрачек, който също е и драматург, поет, писател, публицист.

Разговорът с… режисьора и аниматор Андрей Кулев

15 February 2021

„Иван е човекът с лулата, бродещ из софийските улици, който пълни „кладата“ с тютюна на своите спомени и превръща живота в дим“

Повод за разговора с Андрей Кулев в документалният му филм „Човекът с кулата“, който има своята премиера на онлайн изданието на фестивала Master of Art 2021. За първи път бе представен на фестивала „Златен ритон“ 2020. Това е филм за художника, аниматор, кинорежисьор и поет Иван Веселинов. Андрей Кулев е продуцент, режисьор, сценарист, илюстратор. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Илюстратор и дизайнер на редица книги и списания. От 2011 г. е арт директор на Световния фестивал на анимационния филм – Варна. Режисьор е на филмите „Пълнолуние“, „Поет и Пегас“, „Линията“, „Пианистът“, „Любов с превалявания“, („Златен ритон“ за анимационен филм, 2015), „Риби, плувци, кораби“, „Нощите на един самотен вестоносец“. На последния фестивал за анимационно и документално кино получи „Златен ритон“ 2020 за най-добър български анимационен филм с „Santiago“.

Зимното онлайн издание на MASTER OF ART 2021

10 February 2021

В периода от 12-и до 28-и февруари 2021 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за шестото си издание. В периода от 12-и до 28-и февруари 2021 на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия, включени в MASTER OF ART, на който НДК е традиционен партньор. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 15 премиерни заглавия и 15 от фаворитите от предишни издания, станали любими на публиката и журито. Предварителната продажба на пакетите за фестивала стартира от 2-ри февруари: https://neterra.tv/festival/master-of-art.

„Още по едно“ на Томас Винтерберг на 25-ия София Филм Фест

07 February 2021

Фестивалът ще предложи и ретроспектива на големия датски режисьор

Той е чаровният, вглъбен, чувствителен майстор-разказвач, когото публиката познава още от последното десетилетие на ХХ век. Неусетно и безпрекословно, от интригуващата история на „Празненство”, през „Всичко за любовта”, „Скъпа Уенди”, „Един мъж се завръща у дома“, „Субмарино”, разтърсващия, награждаван в цял свят „Ловът”, класическата екранизация „Далече от безумната тълпа”, „Комуната”, „Курск“ и до миналата година с фестивалния фаворит „Още по едно“, Томас Винтерберг се превърна през годините в творец, уважаван от фестивални селекционери и киноспециалисти и обичан от зрителите.

Номинациите за „Златен глобус“ 2021

03 February 2021

Мария Бакалова с номинация за водеща женска роля в комедията "Борат 2"

Шест номинации, сред които за най-добра драма, режисура и мъжка роля на Гари Олдман има "Манк", а с пет го следва "Процесът срещу Чикаго 7". "Бащата", "Земя на номади" и "Момиче с потенциал" са с по четири номинации. "Короната" е най-успешнният телевизионен сериал за 2020 г. - с шест номинации.

Майкъл Кейн: „Трябваше да взривим само вратите… и други житейски уроци“

31 January 2021

Филмовата легенда сър Майкъл Кейн споделя мърдост, забавни истории, куриозни случки и уменията, на които го е научил животът по време на забележителната му кариера.

Сър Майкъл Кейн е жива легенда на британското кино - кариерата му обхваща повече от шест десетилетия. Носител е на награда „Сателит“, две награди БАФТА и три награди „Златен глобус“, номиниран е за три награди „Еми“. Награда Оскар печели два пъти: за най-добра поддържаща мъжка роля в „Хана и нейните сестри“ (1986) на Уди Алън и за „Правилата на дома“ (1999) на Ласе Халстрьом.Майкъл Кейн участва в над 150 филма, сред които се открояват британските класики "Алфи" и "Италианската афера", ролята на Алфред в трилогията за "Черния рицар" на Кристофър Нолън. Кейн е в стихията си в напълно различни роли, демонстрирайки талант, който прави актьорската игра да изглежда като най-лесното нещо на света. Книгата вече е на книжния пазар благодарение на издателство "Колибри".

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR!

26 January 2021

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+.

Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

София Лорен – имало едно време

26 January 2021

"Винаги ще има едно време за всяко момиченце, което гледа на света с огромни очи и с вълнение на живота"

„Раждам се на 20 септември 1934 г., слаба и грозничка, в отделението за самотни майки в клиниката „Света Маргерита“ в Рим. Както винаги казвам, получавам ковчеже с мъдрост и бедност. Маминка настоява да ми сложат гривничка, ужасена, че могат да ме разменят в люлката.“ *