Бразилско късометражно кино

09 November 2017

Неконформистката алтернатива представя филмова програма: Бразилско късометражно кино: Наблюдение на промяната

Тази филмовата програма ще запознае българската публика със съвременното бразилско независимо късометражно кино. В две части през ноември и декември ще бъдат показани 12 късометражни филма, създадени през последните четири години. Прожекцията ще бъде на 16 ноемри от 20.00 ч. в Културен център G8.

Зад кулисите на филма "Убийство в Ориент експрес"

08 November 2017

Кенет Брана: „Агата Кристи няма равна в създаването на пълнокръвни герои, при това със съвсем пестеливи средстава, което ги прави толкова различни и колоритни, но съвсем истински"

Поколения читатели са запленени от мистерията, престъплението, историята и героя на Еркюл Поаро. Очарованието на Ориент Експрес е възвеличано от написаното от Кристи и пътешественици продължават да се събират и до днес, за да открият прочутите купета и сервизи от онези дни. Стая 411 в хотел Pera Palace в Истанбул, където се смята, че Кристи е написала романа, също се превръща в популярна туристическа дестинация. По целия свят съществуват общества и клубове, посветени на преоткриването на мистериите на Кристи, особено тези с главен герой Еркюл Поаро.

Разговорът с… Галин Стоев

07 November 2017

"Опоетизирането на света е част от онзи алхимичен процес, на който се подлагаме всички, влизайки в киносалона".

Тази година Киномания се открива с филмовия дебют на Галин Стоев „Безкрайната градина”, което е добър повод за разговор с режисьора. Сценарият е на Яна Борисова и Галин Стоев по мотиви от пиесата „Приятнострашно” от Яна Борисова. В централните роли играят Мартин Димитров, Елица Матева, Димитър Николов, Глория Петкова и Никола Анастасов. Оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов. Музиката е дело на Саша Карлсон, а сценографията на Юлиян Табаков. Продуцент е Мартичка Божилова (АГИТПРОП).

Кой е "Никой"?

06 November 2017

Кой е "Никой" в българското кино или защо птиците летят? - пита Елица Матеева

Няколко дни след премиерата на документалния филм „Кой е Никой“ с екип Васил Горанов и Пепе Джордж на фестивала So independent, филмът може да се гледа безплатно в интернет. „Кой е Никой“ е монтиран за 11 месеца, но е подготвян цели три години, защото проследява процеса по създаването на независимия пълнометражен филм „Никой“ с режисьор Андей Андонов.

Български филми с номинации на Европейската филмова академия

05 November 2017

Вижте всички номиниции за Европейска филмова награда.

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обавиха снощи на фестивала в Севиля номинациите във всички категории за 30-те европейски филмови награди, които ще се връчат на официална церемония на 9 декември в Берлин.

Черните комедии на Киномания 2017

04 November 2017

„Субурбикон” и „Три билборда извън града” са част от хитовете в програмата

Ресираният от Джордж Клуни филм „Субурбикон” (Suburbicon) ще бъде на 17 ноември в зала 1 на НДК от 19:00 часа и е по оригинален сценарий на братята Коен, към който се присъединяват Джордж Клуни и Грант Хеслов. Мрачната сатира е с участието на Мат Деймън, Джулиан Мур, Оскар Айзък, Глен Флешлер и Алекс Хасел, като в началото в главната роля е трябвало да бъде самият Джордж Клуни, но впоследствие в образа влиза Деймън.

Между две бири с… актьора Велислав Павлов

03 November 2017

Разговор със звездата на филма "Вездесъщият"

Филмът „Вездесъщият“ вече втора седмица е по екраните на страната. С изпълнителя на главната роля Велислав Павлов сме седнали на по бира в любимата му квартална кръчма „Жадната ламя“, за да си поговорим за професията на актьора, ролята му във „Вездесъщият” и любимите филми, които са го накарали да се влюби в киното.

„Асансьор за пациенти“, на кино и по БНТ

01 November 2017

Новият филм на Иглика Трифонова ще се завърти в кината от 03 ноември и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември

За първи път в България филм ще представи своята кино и телевизионна премиера в рамките на една седмица. Новият филм на Иглика Трифонова – „Асансьор за пациенти“ ще се завърти в кината от 03 ноември и ще има своята телевизионна премиера на 11 ноември в ефира на БНТ1. Традиционно филмите могат да се видят на малкия екран най-рано 8 месеца след представянето им в разпространителската мрежа.

Три юбилея на Киномания 2017

29 October 2017

Джак Никълсън, Джейн Фонда и Дъстин Хофман ще видим в някои от най-емблематичните им роли

От 11 до 14 ноември публиката ще има възможност отново да си припомни или пък да гледа за първи път „Сиянието” с Джак Никълсън, „Боси в парка” с Джейн Фонда, както и „Среднощен каубой” с Дъстин Хофман

„Сиянието” на Стенли Кубрик на Киномания

24 October 2017

Класиката ще бъде показана по повод 80 години от рождението на Джак Никълсън

Специална прожекция на „Сиянието” на Стенли Кубрик се прожектира за първи път на голям екран у нас. Филмът е смятан за един от най-добрите филми на ужасите, включително от режисьори като Мартин Скорсезе. Освен Стенли Кубрик, съсценарист на продукцията е Даян Джонсън, а в ролите са Джак Никълсън, Шели Дювал, Скатман Кродърс и Дани Лойд.