Д-р Петър Кърджилов: Фактологически недоимък над половин век властваше над нашето кинознание

04 January 2017

Наскоро бе премиерата на най-новата книга на филмовия изследовател на киното, журналист и писател д-р Петър Кърджилов „Озарения в полите на Витоша. Летопис на ранното кино в София (1896–1915)”. По този повод препечатваме разговора, който направиха колегите и приятели Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов в сайта въпреки.com, за което благодарим.

Между две бири… с актьора Димитър Николов

31 December 2016

Тази година на Фестивала на българското игрално кино „Златна роза“ 2016, Димитър Николов получи наградата за най-добра мъжка роля за филма „Христо“ (реж. Григор Лефтеров и Тодор Мацанов), поделена с Иван Налбантов („Безбог“). На същия фестивал се представи и с два късометражни филма – „Дрехи“ (Веселин Бойдев) и „Преди да заспя“ (реж. Николай Тодоров).

Започва деветият Sofia MENAR 2017

28 December 2016

Фестивалът Sofia MENAR ще стартира за девети път на 12-ти януари с избрана селекция от най-добрите заглавия от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка. До 29-ти януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема, Чешки център и Гьоте институт ще бъдат показани над 50 премиери.

ТРИ ЦВЯТА: БИТИЕ

25 December 2016

„Цялото човешко дело изглежда и наистина се състои от това – всяка минута човек да доказва на себе си, че е човек, а не винтче!“ Фьодор Достоевски, „Записки от подземието“

Милен Русков представя "Матрицата"

12 December 2016

На 14 декември 2016 (сряда) от 18.00 часа писателят Милен Русков ще представи своята гледна точка към филма "Матрицата" в рамките на програмата КИНОФОРУМ „МОЯТ ФИЛМ“ II, организиран от Културния център на СУ „Св. Климент Охридски”. Модератор е Васил Прасков. На вашето внимание представяме въведението на Милен Русков към неговия филмов избор, предоставен любезно от организаторите на форума.