Изкуството да бъдеш продуцент

07 August 2017

Теоретично пътешествие във филмопроизводството, подписано от проф. Любомир Халачев

Любомир Халачев има над 100 късометражни филма и множество награди на български и международни фестивали. Автор е на десетки статии, на осем книги в областта на киното и телевизията и на три книги с разкази. През 1991 г. основава „Кодиак“ – продуцентска фирма, която по-късно се преименува на „Кадиак Филм“. Халачев е сред основателите на Асоциацията на филмовите продуценти. Работи като режисьор, продуцент и сценарист на документални филми и телевизионни драми. Специализирал е в Полша, Италия, Франция и Дания. Бил е гост-преподавател в Сингапур, ръководител и лектор на семинари и уъркшопове в европейски програми, член и председател на журита на български и международни фестивали. Професор, доктор по изкуствознание. Ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ (2011–2015).

Наградите на МФФ Бургас 2017

01 August 2017

През фестивалната седмица зрителите успяха да видят над 30 пълнометражни, късометражни и документални заглавия от страните на Черноморския регион вкл. Гърция.

Отворено писмо

27 July 2017

Български режисьори и продуценти настояват за промени в Закона за филмовата индустрия

30 български режисьори и продуценти, които през последните години са в авангарда на българското кино и печелят успехи извън страната излязоха с отворено писмо до държавните институции във връзка с готвените промени в Закона за филмовата индустрия. Публикуваме цялото писмо без съкращения и редакция.

„Моят живот в киното. Режисьорска версия”

26 July 2017

Откъс от автобиографичната книга на режисьора Тед Кочев

Роден в семейство на имигранти и израсъл в бедните квартали на Торонто в годините на Депресията, Тед Кочев се научава от улицата как да разказва истории, преди да започне работа в телевизия CBC. Откривайки уменията си да работи с актьори и да прави кино, Кочев създава някои от най-значимите филми от волната епоха на 70-те години, сред които Обучението на Дуди Кравиц, Да се събудиш в страх и Отборът на Северен Далас. След хитовете от 80-те Първа кръв и Уикендът на Барни, Кочев е сред продуцентите на ТВ сериала Закон и ред: Специални разследвания. По време на кариерата си той е обявен за комунист от американското правителство, забранено му е да работи в Ройъл Албърт Хол в Лондон и му се е наложило да се справя със заплахи за убийство на една от звездите във филмите му.

Кино за пътешественици

26 July 2017

Лятното околосветско пътешествие стартира на 3 август в салоните на Културен център G8 и Евро Синема.

Началната точка на пътешествията е Мианмар и филмът „Моят Буда е пънкар”, който ще има една единствена прожекция на 3-ти август от 19.00ч. в Културен център G8. Преди филма организаторите на събитието - Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, ще споделят за своите приключения в Мианмар.

Българско участие сред финалистите на LUX

25 July 2017

Филмът „Уестърн“ - копродукция на Германия, България и Австрия, ще си оспорва наградата LUX за 2017 г. заедно с лентите „120 удара в минута“ и „Sámi Blood“.

Трите филма финалисти за годишната награда за кино на Европейския парламент бяха обявени от председателя на ЕП Антонио Таяни на пресконференция в Рим на 25 юли.

Международен филмов фестивал Бургас

21 July 2017

За втора поредна година Бургас става домакин на Международния филмов фестивал, фокусиран върху киното от Черноморския регион.

Международен филмов фестивал Бургас има за цел да развива устойчива платформа за представяне на игрални и документални филми, запознавайки публиката със съвременното киноизкуство на страните от Черноморския регион (България, Румъния, Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Армения, Турция и Гърция). Мисията на Фестивала е да превърне Бургас в културно средище на кинодейците и киноманите от гореспоменатите държави. Да популяризира киноизкуството и да го направи достъпно до хората. Основната ни цел е да представяме съвременните тенденции в българската и международна кино практика и да провокираме междукултурен диалог. Второто издание на Фестивала ще се проведе от 22-ри до 29-ти Юли на лятна сцена „Охлюва“ и Културен център „Морско казино“ – Бургас.

Спилбърг през погледа на HBO

21 July 2017

Един от най-известните режисьори в света Стивън Спилбърг ни показва себе си повече от всякога в ексклузивния проект на HBO – „Спилбърг“

Пълнометражната документална лента, която е оригинална продукция на филмовия канал, разглежда филмографията на Спилбърг в дълбочина, разкривайки как с годините опитът формира и надгражда подхода в работата му. Режисьор и продуцент на филма е носителката на 10 награди „Еми” за различни документални серии - Сюзън Лейси. Официалната премиера на “Спилбърг“ е обявена за 7 октомври, ексклузивно по HBO, а у нас ще бъде достъпна първо в онлайн филмовото приложение HBO GO, паралелно с американската телевизионна премиера

Новите филми на Дисни, Марвел и Лукасфилм

20 July 2017

Сценаристът и режисьор Райън Джонсън представи кадри зад кулисите на STAR WARS: Последните джедаи!

Малкото калифорнийско градче Анахайм стана домакин на цялата кинематографска вселена на Дисни през изминалия уикенд. На специалното изложение D23 бяха представени в детайли големите предстоящи проекти на студиото. Изпълнителни директори, доказани режисьори и звездни актьори застанаха на сцената в Калифорния, за да представят новите си филми и да повдигнат завесата около снимачния процес на някои от най-чаканите филмови продукции през следващите две години.

БЛОК КИНО 2017

19 July 2017

Това лято Блок Кино ще покаже 25 български (игрални и документални) филма в десет квартала на София.

Отворени прожекции на ново българско кино в градинката пред блока. Това е вълшебството на Блок Кино, което за трета поредна година преобразява междублоковите пространства на 10 столични квартала в салони под открито небе. През юли и август ни очаква специална селекция от най-доброто ново игрално и документално кино у нас и разходка из емблематични квартали в София. Входът е свободен!

Българските филми в Сараево 2017

18 July 2017

Два филма, подкрепени от НФЦ - “Посоки” на Стефан Командарев и копродукцията “Синът на София” са селектирани в конкурса на фестивала.

Копродукцията "Реквием за г-жа Й.", също подкрепена от НФЦ, е селектирана в секцията "На фокус", която представя изключителни регионални творби, вече извоювали успех на престижни международни фестивали.

„Париж може да почака“ заради едно брюле

17 July 2017

81 годишната режисьорка Елинор Копола прaви своя дебют в игралното кино

„Париж може да почака“ вероятно ще има и българска премиера, защото екипът на МФФ „Любовта е лудост“ 2017 полага усилия да покаже дебюта на Елинор Копола във Варна за своето 25-о юбилейно издание - пожелаваме на варненската публика да открие любовта и късче от френския Прованс чрез приключенията на Ан и Жак в тази красиво заснета романтична история!