Фестивалът „Златна роза“ е открит!

01 October 2017

Снощи с тържествена церемония бе открит 35-ият фестивал на българския игрален филм "Златна роза" 2017

В сценария на церемонията по откриването на най-новото издание на „Златна роза“ имаше момент, в който се споделяше колко епохи разделят началото на българското кино и съвременното му лице. Замислих се и си казах, че сценаристът е направил поетична грешка, отплеснал се е, прелитайки през времето. Един век е достатъчен, за да се разбере, че минало и настояще комуникират помежду си, независимо разбиранията на различните творчески кино генерации.

Яна Титова x 3

26 September 2017

Тази седмица Клуб "Фарго" представя малка част от творбите на българската актриса и режисьор Яна Титова

"Няма да спра да разказвам истории, които ме вълнуват” – казва Яна, която живее и твори между София и Лондон. В нейните три филма се преплитат реални с нереални светове и човешкото его е поставено пред изпитание. В ролите ще видите обичаните Асен Блатечки, Стоян Алексиев и самата Яна.

Роман Полански открива CineLibri 2017

26 September 2017

Дългоочакваният нов филм на Роман Полански ще открие третото издание на CineLibri на 11 ок-томври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК.

„По действителен случай” ще бъде прожектиран на кино-литературния фестивал веднага след фестивалната си премиера в Кан по-рано тази година. Откриването ще бъде съпроводено с ефектно музикално-светлинно шоу, препратка към концепцията на фестивала, и официално представяне на международното жури. Билетите вече са в продажба през системата на EPAY GO, на CineLibri.com, както и на касите на НДК.

"Безкрайната градина" открива Киномания

26 September 2017

Дебютният игрален филм на режисьора Галин Стоев „Безкрайната градина” ще открие на 31-то издание на Киномания.

Традиционният кинофорум, продуциран от НДК ще продължи от 16 до 30 ноември. На специална пресконференция в кино „Люмиер Лидл” екипите на Киномания и на „Безкрайната градина” разкриха интересни подробности от програмата на фестивала, а самото откриване ще е на 16 ноември в зала 1 от 19:00 часа.

Световният възход на CineLibri!

19 September 2017

От 11 до 22 октомври в 12 български града ще се проведе CineLibri – единственият по рода си кино-литературен фестивал в света, посветен изцяло на екранизации по книги.

Третото издание ще доведе у нас близо 10 световни имена от света на киното и литературата и ще включва двойно повече филми, 90% от които ще са национални премиери, както и тройно по-голям брой прожекции и специални събития. Откриването на фестивала ще се проведе в Зала 1 на НДК на 11 октомври с музикално и светлинно шоу, както и с премиера, която предстои да бъде обявена.

„Култ” открива Sofia Biting Docs

18 September 2017

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се открие на 2 октомври в Дома на киното.

40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата... Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други – в кръвопролитието, а трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога.

Наградите на Световен фестивал на анимационния филм

17 September 2017

Голямата награда се присъжда на Николай Тодоров за пълнометражния му филм „Made in Brachycera“.

Изключително затруднени по думите на Невелина Попова са били всички членове на журито в категориите пълнометражен филм и късометражен филм. Международното жури в състав Золтан Силаги Варга, Мохамед Реза Карими Сареми, Невелина Попова и Александър Петров присъдиха следните награди:

Анри Кулев: "Омръзна ми се да се унижавам"!

16 September 2017

В неочаквано напрегната трибуна се превърна кръглата маса по време на Световния фестивал на анимационния филм във Варна.

Кръгла маса „ Българската анимация - светлини и сенки“ - за скепсиса, гнева и равносметката на Анри Кулев

Добре дошъл фестивал!

14 September 2017

13-то издание на Световния фестивал на анимационния филм е факт на 13 септември.

Изборът на фаталното число не е случаен – организаторите вярват, че магията на числата е попътна за фестивала.

СЛАВА по пътя към "Оскар"

13 September 2017

Филмът „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е българското предложение за „Оскар” за чуждоезичeн филм!

Седемчленна комисия с председател проф. Александър Грозев определи българското предложение за 90-ите награди “Оскар” за чуждоезичен филм на АФА да бъде филмът “Слава”.

Кино във Венеция

11 September 2017

Споделени мисли и пристрастия, от мястото на събитието, с Жаклин Вагенщайн!

Венеция и нейният филмов фестивал провокира и вдъхновява милиони хора по целия свят, както и хиляди творци на седмото изкуство. Вече за 74-и път. В търсене на нови филмови и литературни предизвикателства, както и в трескава подготовка на новото издание на фестивала Cinelibri, Жаклин Вагенщайн спря за миг, пое въздух, фокусира се върху няколко гледни точки (като Джордж Клуни и Итън Хоук) и описа преживяваното кино във Венеция…