Наградите на София филм фест 2021

21 March 2021

На 20 март 2021 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. 73 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 11 април на online

25-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2021 година 134 филма от 53 държави. 129 филма са с прожекции в киносалони в София и страната, 73 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 11 април на online.siff.bg.

София филм фест, Варна 2021

20 March 2021

Пролетта във Варна е... „Февруари“

„София филм фест“ във Варна за пореден път бе поставен в различни хипотези на съществуване, които бяха по-колоритни и от миналогодишните. Тази година стартът на филмовия фестивал бе под формулата „има-няма“, защото миналата седмица за едно денонощие културният календар във Варна бе регламентиран едновременно по два различни начина, но от понеделник - 22 март „няма шега“ и всички кино салони отново ще притихнат в хладна празнота. Но важното в този случай е, че във Варна имахме официално откриване с премиера на българския филм „Февруари“!

Портрети от фоайето

19 March 2021

Днес (19.03) от 16.00 часа в галерия "Синтезис" се открива изложбата на Боряна Пандова „Портрети от фоайето: 25 години София филм Фест

Галерия Синтезис ви кани на изложбата на Боряна Пандова „Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест“. Тя представя работата ѝ като официален фотограф на фестивала с колекция портрети на над 30 личности от света на киното, гостували на фестивала през последните пет години. Изложбата ще ни срещне отново със знаменити режисьори и актьори като Тери Гилиъм, Бела Тар, Вим Вендерс, Кшищоф Зануси, Тед Кочев, Георги Дюлгеров, Руси Чанев и Стефан Мавродиев.

Номинациите за „Оскар“ 2021

15 March 2021

Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар"!

„Манк“, филм за златната ера на Холивуд, продуциран от Netflix, води в номинациите за наградите „Оскар“. Закулисната драма за създаването на „Гражданинът Кейн“ получи 10 номинации, включително за най-добър филм, актьори (Гари Олдман и Аманда Сейфрид) и режисьор за Дейвид Финчър. Шест филма спечелиха шест номинации. Това са „Бащата“, „Юда и Черният месия“, „Минари“, „Земя на номади“, „Звукът на метала“ и „Процесът среюу Чикаго 7“. Всички тези филми са номинирани и в категорията за най-добър филм на годината заедно с „Момиче с потенциал“, който спечели пет номинации.

„Привързаният балон“ на Бинка Желязкова с премиера на София филм фест 2021

14 March 2021

Дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино ще бъде представена на 16 март от 18.30 ч. в кино "Люмиер Лидл"

На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино „Люмиер“ публиката на 25-ия София Филм Фест ще може да види дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино - „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова. Продукцията е на Доли медия студио, а с реставрацията се заема лично Добромир Чочов.

Майсторски клас на Тери Гилиъм

12 March 2021

Тери Гилиъм получава приза на Международната федерация на филмовите критици наградата ФИПРЕССИ 96 Платиниум на 25-ия София Филм Фест

Специалният онлайн мастерклас на Тери Гилиъм ще бъде модериран от Дерек Малкълм – един от водещите филмови критици в света, и ще бъде излъчен на сайтовете на ФИПРЕССИ и София Филм Фест в рамките на 25-то юбилейно издание на фестивала – 13 март 2021, начален час 19:00 (18:00 СЕТ). МАЙСТОРСКИЯТ КЛАС ще се излъчва на ГОЛЯМ ЕКРАН в Дома на киното, МОЖЕ ДА ГО ПРОСЛЕДИТЕ и в социалната мрежа Фейсбук на СФФ. Снимки на Тери Гилиъм: Боряна Пандова

Премиера на „Ханът и империята” на Людмил Стайков

10 March 2021

Новият филм е създаден от дигитално реставрирано изображение на трилогията „Хан Аспарух” и ще бъде представен на 31 март от 19.30 ч. в зала 1 на НДК

Една от най-обичаните български мега продукции „Хан Аспарух” заживява нов живот под заглавие „Ханът и империята”. Със създаването й през 1981 година е отбелязана 1300-годишнината от създаването на българската държава, а на 31 март 2021 г. с ексклузивна прожекция НДК ще отбележи датата, на която се навършват 40 години от официалното откриване на Двореца. Премиерата на трилогията „Хан Аспарух” е била именно в легендарната зала 1, а днес с премиерната за софийската публика прожекция на „Ханът и империята” НДК отдава почит към традициите в българската култура, които са в основата на съвременните й измерения.

Рекорд в номинациите за БАФТА 2021

09 March 2021

Британската филмова академия обяви филмите и творците, които ще се борят за престижната статуетка

Тази година за първи път четири жени бяха номинирани в категорията "Най-добър режисьор". Освен Жао за „Земя на номади“, наградата може да получи Шанън Мърфи („Млечни зъби“), Ясмила Жбанич („Quo vadis, Aида?“) и Сара Гаврон („Скалите“). Американската драма за рецесията "Земя на номади" и британският филм за съзряването „Скалите“ водят с по седем номинации за наградите БАФТА. С по шест номинации за наградите са „Манк“, „Бащата“, „Минари“, „Момиче с потенциал“.

„Фестивалът на Рифкин“ – любов сред звезден прах

09 March 2021

В 50-ия филм на Уди Алън има всичко, което бихме искали да видим от режисьора - любовен триъгълник, мърморко-хипохондрик, вкусна храна и изискани питиета, нежни залези и дълобки трепети

Да те поканят на един от най-старите европейски кино фестивали през септември с дъх на море и с безкраен залив „Ла Конча“, с чието име фестивалът е нарекъл най-престижната си награда за кино постижения, а след един прескок да се намериш във Франция, ето затова си мечтае всеки почитател на фестивалния блясък, занимаващ се със словореди, посветени на киното, ако живее във Варна или поне аз си мечтая за Испания, макар и да съм посещавала северозападната й част. Да си сред живописната атмосфера на филмовия фестивал Сан Себастиян, датиращ от 1953 г. и да се разхождаш по моста с жълтите топки над река Урумея, а там по случайност да попаднеш на искярщата Елена Аная и омайния Луи Гарел е повече от събитие. Повече от събитие е и последният филм на Уди Алън „Фестивалът на Рифкин“, защото всичко, за което копнее фестивалният ви анализатор от Варна, Уди Алън вече е заснел и съвсем естествено любовта, киното и виното са като сиамски близнаци в последната творба на нервотичния романтик.

HBO с премиера на документалния филм за Таня Димитрова „Тихо наследство“

05 March 2021

HBO прави достъпен филма за българката Таня Димитрова в 23 държави на 23 март Вижте международния плакат на „Тихо наследство“

HBO обяви, че документалният филм за Таня Димитрова „Тихо наследство“ ще бъде достъпен в още територии и премиерата на 23 март ще бъде в 23 европейски държави. Към първоначално анонсираните 13 територии в Централна Европа се добавят скандинавски, прибалтийски и иберийски държави, сред които Дания, Норвегия, Литва, Испания и Португалия. Стрийминг и телевизионната премиера у нас на тази дата ще бъде от 18:30 часа в HBO GO, а от 19:00 часа е първото излъчване по HBO.

Късометражните филми в конкурса на София филм фест 2021

05 March 2021

Наградата е на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли медия студио, които се получават от режисьора на филма-победител.

За 19-та поредна година международният филмов фестивал София Филм Фест организира конкурс за български късометражен филм. През повечето години програмата е подкрепяна от ирландското уиски Джеймисън, което допринесе за успешното развитие на създаването на късометражно кино в България. За втора поредна година наградата ще се връчи от Доли медия студио. В конкурса са участвали много от водещите имена в съвременното българско кино, сред които Драгомир Шолев, Андрей Паунов, Борис Десподов, Светла Цоцоркова, Петър Вълчанов, Павел Веснаков.