Наградите БАФТА 2021

12 April 2021

Големият победител е филмът "Земя на номади", а "Момиче с потенциал" е най-добрата британска творба на годината

Тазгодишните номинации на Британската академия за кино и телевизия са много разнородни - 16 от 24-те актьори са от етнически малцинства. В режисьорската категория си съперничат четири жени. Миналата година академията беше разкритикувана, след като не номинира за награда нито един цветнокож актьор или актриса и тя промени правилата си за гласуване. На 10 и 11 април, в два поредни дни бяха връчени наградите на Британската филмова академия.

„Голата истина за група „Жигули“ – свободата не е илюзия!

11 April 2021

И ако се запиташ каква е голата истина – отговорът се крие в един рефрен, че това не е краят, щом сме живи – всичко предстои, когато рокът е завинаги!

Рокът не е мъртъв, свободата не е илюзия! Всеки е толкова голям, според същността на мечтите си. Ако мечтаеш за сигурен бит, нощи с шампанско и спокойствие, то вероятно рокът не е твоята кръвна група. Няма страшно, това е твоят мащаб – безветрие. Има моменти, в които сме част от безветрието, така е по-леко, няма грижи, няма усилия. Но, ако искаш да си нещо по-различно от поредното ЕГН, от което имат нужда единствено като електорална единица, то тогава се опитай да създаваш, защото пътят към промяната е съзидание.

Дългоочаквани филми от цял свят на Киномания 2021

05 April 2021

Сред хитовете е един от фаворитите за „Оскар“ - „Земя на номади“, както и новият филм на Ищван Сабо

Новото издание на Киномания ще зарадва почитателите на качественото кино с няколко горещи заглавия от цял свят. Сред тях е „Земя на номади“ – с цели шест номинации за „Оскар“, две награди „Златен глобус“ и 7 номинации за БАФТА, включително за най-добър филм. Изключително талантливата Франсиз Макдорманд е в главната роля на тази история за съвременните номади. Духът на филма най-точно може да се определи с една от репликите на героинята на Макдорманд- Фърн: „Не съм бездомна. Просто съм без къща, не е точно същото.” “Земя на номади“ може да се види в кино „Люмиер“ на 11 и 20 април от 19:00 часа. Режисьор и сценарист на продукцията е Хлое Джао.

„Уроци по немски“ за духовните колапси между ДА БЪДЕШ ИЛИ ДА НЕ БЪДЕШ в България

24 March 2021

Всеки има своята Германия-надежда, блян, мит за разбитите мечти. Сестрите Прозорови – Маша, Олга и Ирина от пиесата на Антон Павлович Чехов „Три сестри“ са възможно най-добрият драматургичен пример, познат от родната ни сцена и техният копнеж по Москва-еквивалент на една филмова Германия, е възможно най-убийственият пример за невъзможността ни да бъдем онова, за което копнеем. Ако Сестрите Прозорови не са изпили до дъно унижението да си част от полужива държава, чиято система ни провокира да скачаме от балконите, то героят Никола от дебютния пълнометражен филм на Павел Веснаков „Уроци по немски“ е на ръба да приеме дъното от позицията на излишен човек.

„Човешкият глас“ – елегантният драматизъм на любовния дискурс под знака на Алмодовар

23 March 2021

Тилда Суинтън сякаш излиза от опаковката на сън, когато тялото е мъртво за любов, но въображението все още бленува за допир с другия.

През 1930 г. Жан Морис Йожен Клеман или както го знаем ние хората от киното и театъра Жан Кокто сътворява „Човешкият глас“ едно от най-дълбоките произведения, които са невероятно изпитание за всяка актриса на сцената, защото тя трябва да премине през кръговете на ада, за да изиграе вика в раздялата, когато за любовта повече няма надежда.

Киномания отдава почит на Федерико Фелини

22 March 2021

По повод 100-годишнината от рождението на режисьора ще бъдат представени пет негови филма

Още на 01 април Киномания започва по традиция с ретроспектива на голям режисьор - една седмица преди официалното откриване на фестивала. Между 1 и 6 април зрителите ще видят шедьоврите на Фелини: „Казанова“, „Сладък живот“, „Осем и половина“, „Рим“ и „Сатирикон“. Всички филми ще са с прожекции в кината „Люмиер” и „Одеон”.

Наградите на София филм фест 2021

21 March 2021

На 20 март 2021 в Зала 1 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. 73 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 11 април на online

25-ият международен филмов фестивал София Филм Фест представя през пролетта на 2021 година 134 филма от 53 държави. 129 филма са с прожекции в киносалони в София и страната, 73 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 11 април на online.siff.bg.

София филм фест, Варна 2021

20 March 2021

Пролетта във Варна е... „Февруари“

„София филм фест“ във Варна за пореден път бе поставен в различни хипотези на съществуване, които бяха по-колоритни и от миналогодишните. Тази година стартът на филмовия фестивал бе под формулата „има-няма“, защото миналата седмица за едно денонощие културният календар във Варна бе регламентиран едновременно по два различни начина, но от понеделник - 22 март „няма шега“ и всички кино салони отново ще притихнат в хладна празнота. Но важното в този случай е, че във Варна имахме официално откриване с премиера на българския филм „Февруари“!

Портрети от фоайето

19 March 2021

Днес (19.03) от 16.00 часа в галерия "Синтезис" се открива изложбата на Боряна Пандова „Портрети от фоайето: 25 години София филм Фест

Галерия Синтезис ви кани на изложбата на Боряна Пандова „Портрети от фоайето: 25 години София Филм Фест“. Тя представя работата ѝ като официален фотограф на фестивала с колекция портрети на над 30 личности от света на киното, гостували на фестивала през последните пет години. Изложбата ще ни срещне отново със знаменити режисьори и актьори като Тери Гилиъм, Бела Тар, Вим Вендерс, Кшищоф Зануси, Тед Кочев, Георги Дюлгеров, Руси Чанев и Стефан Мавродиев.

Номинациите за „Оскар“ 2021

15 March 2021

Мария Бакалова е първата българска актриса с номинация за "Оскар"!

„Манк“, филм за златната ера на Холивуд, продуциран от Netflix, води в номинациите за наградите „Оскар“. Закулисната драма за създаването на „Гражданинът Кейн“ получи 10 номинации, включително за най-добър филм, актьори (Гари Олдман и Аманда Сейфрид) и режисьор за Дейвид Финчър. Шест филма спечелиха шест номинации. Това са „Бащата“, „Юда и Черният месия“, „Минари“, „Земя на номади“, „Звукът на метала“ и „Процесът среюу Чикаго 7“. Всички тези филми са номинирани и в категорията за най-добър филм на годината заедно с „Момиче с потенциал“, който спечели пет номинации.

„Привързаният балон“ на Бинка Желязкова с премиера на София филм фест 2021

14 March 2021

Дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино ще бъде представена на 16 март от 18.30 ч. в кино "Люмиер Лидл"

На 16 март, вторник, от 18.00 часа в кино „Люмиер“ публиката на 25-ия София Филм Фест ще може да види дигитално възстановената версия на един от емблематичните филми в българското кино - „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова. Продукцията е на Доли медия студио, а с реставрацията се заема лично Добромир Чочов.