На 25 август стартира най-мащабното издание на „Master of Art“

16 August 2021

Официалното откриване в София ще бъде в кино „Люмиер“ с българските филми „Необикновеният живот на един сладкар“ и „Родени от огъня“

Шестото издание на филмовия фестивал „Master of Art“ ще се проведе в 6 града– София (25 август – 12 септември), Пловдив (25 август –12 септември), Варна (14 – 22 септември), Стара Загора (26 август – 2 септември) Бяла и Копривщица (25-29 август). 50 пълнометражни и 18 късометражни документални филми за изкуство са включени в програмата на лятното издание на фестивала в областите архитектура и дизайн, музика, литература, театрално и танцово изкуство, фотография, кино, съвременно и кулинарно изкуство, както и любопитната селекция „Изкуство и власт“.

„Жените наистина плачат“ с премиера на София филм фест, есен 2021

12 August 2021

През септември забележителният режисьорски и продуцентски дует Весела Казакова и Мина Милева са ангажирани начело на журито на престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света. Непосредствено след това ще представят лично най-новия си филм „Жените наистина плачат“ пред публиката на 25-ия София Филм Фест, като събитието ще бъде на територията на летния фестивал в нашия град – София Съмър Фест.

От 1 август стартира „Кино за пътешественици 2021”

31 July 2021

Началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”

Пътешествията на кино ще стартират традиционно на 1 август и ще продължат до 15 август. Събитието ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на „Културен център G8” и „Евро синема”. Четири филма ще имат своите ексклузивни премиери по време на „Кино за пътешественици” в София.

Краткият и летен разговор с … режисьора Коста Биков

30 July 2021

Във „Рангел завинаги“ ще се срещнем и с една непозната „филмография” от незаснетите филми на Рангел Вълчанов

Повод за разговора с Коста Биков е последния му документален филм „Рангел завинаги“, който вече се прожектира в избрани салони на София и страната. Филм за Рангел Вълчанов – среща с неговите невероятни истории, с неговите невероятни герои, с неговите сънища и фантазии. Среща с невъобразимото му чувство за хумор и самоирония. Един филм за Рангел Вълчанов, представен от самия Рангел Вълчанов. Филм, в който той с „любов и нежност”, ще ни накара да „възкръсваме заедно с него 24 пъти в секунда!”

"Обама - в търсене на по-съвършен съюз” с премиера по HBO GO

26 July 2021

Премиерата на филма ще бъде на връх рождения ден на бившия президент - 4 август

Премиерата на документалния филм на HBO „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ е на 4 август. Разделена в три части лентата прави хроника на личното и политическо пътуване на президента Барак Обама, докато страната се бори със своята расова история. Преплитайки разговори с колеги, приятели и критици, негови речи и интервюта, поредицата започва с детството на Обама и ни превежда през перспективата му като син на бяла майка от Канзас и африкански баща, неговата духовна формация от поколение цветнокожи лидери и неговите надежди за по-приобщаваща Америка. Чрез историята на един човек, безвъзвратно обвързан с историята на една държава, „Обама - в търсене на по-съвършен съюз“ отразява миналото и настоящата национална идентичност на страната. ТРЕЙЛЪР

Весела Казакова и Мина Милева начело на журито на „Венециански дни“

26 July 2021

„Жените наистина плачат“ - в септемврийското издание на 25-ия София Филм Фест 2021

Троен „удар в десетката“ само за три години на българския женски кинодует Мина Милева и Весела Казакова. Дебютният им игрален филм „Котка в стената“ стартира от конкурса в Локарно през 2019 и през 2020 спечели наградата за най-добър български игрален филм на София Филм Фест. Само преди седмица новият им филм „Жените наистина плачат“ участва с успех в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан, а преди ден световната филмова общност научи, че те са поканени да оглавят престижната програма „Венециански дни“ (Giornatte degli autori) на най-стария кинофестивал в света.

„София филм фест“ във Варна – музика, кино и вино под звездно небе

18 July 2021

Формулата от миналогодишното издание на „София филм фест“ във Варна ми се струва все по-привлекателна в сравнение с идеята да си на кино през лятото в зала. Докато слушах палавите музикални истории на закачливия импровизатор Стоян Роянов Я-я, съпровождан от своя колега Цветан Момчилов, а две прекрасни деца Белослава Ангелова и Богомил Желев, възпитаници на НУИ „Добри Христов“ дебютираха като фестивални изпълнители, достигнах до извода, че варненци имат нужда от споделяне на киното точно по този начин-под звездно небе. За съжаление уютът на старите летни кина във Варна като „Тракия“, „Култура“, „Варна“ и пр. никога няма да се повтори, защото спомените от детството са белязани с ореола на щастието. Сега във Варна има много търговци на дребно, които правят опит да откриват летни вечери под звездното небе, но същността на истинското лятно кино е съвсем различна и ще остане неразгадан мираж за тях.

„Туве“ – за кометите на обичта, кацнали в Муминската долина

11 July 2021

„Туве“ е филм за чувствителността на твореца, за крехкото потъване в света на другия, за невъзможността да обичаш, когато личностните прегради са по-силни от чувствата

„София филм фест“ във Варна отново ще има лятно издание като основна част от селектираните филмови предложения ще се прожектират в двора на НУИ „Добри Христов“. По традиция от миналата година преди всяка прожекция за доброто настроение на зрителите е предвидена и музикална програма. В първия ден 16 юли проектът Ya Ya & Chillov ще представят авторска музика в духа на акустичните и електронни звуци. Към варненските музиканти ще се включат и най-младите възпитаници на НУИ „Добри Христов“ - Варна.

Започва второто издание на "Сезонът на класическия филм"

13 June 2021

Българската филмотека се присъединява към събитието обединяващо 22 институции от цяла Европа с програмата „Лято в стара България“

Инициативата на Асоциацията на европейските синематеки (Association des Cinémathèques Européennes), обединява 22 институции от цяла Европа, отдадени на идеята за опазване на аудиовизуалното културно наследство. Сезонът на класическия филм е финансово подкрепен от Програма Творческа Европа на ЕС. Селекцията, която Българска национална филмотека ще представи пред виртуалната си публика, заедно с посетителите, които ще присъстват на живо във филмотечно кино „Одеон“, минава под надслов „Лято в стара България“. Предлагаме четири архивни документа, които с доза хумор представят наглед живота от междувоенния период в страната.

Наградени филми от Берлинале и Клермон-Феран гостуват 9 дни в София

11 June 2021

От 22 до 30 юни ще се проведе седмото издание на фестивала „Срещи на младото европейски кино“ 2021

В Щадталендорф, малко немско градче със сложна история, както на изолирани, така и на интегрирани чужденци, гениалният учител Дитер Бахман предлага на своите ученици ключа към усещането, че са като у дома си. Тези 12-14- годишни подрастващи произхождат от дванадесет различни нации и някои от тях не говорят добре немски език. Тази необикновена обстановка изисква необикновен подход - чрез музика г-н Бахман успява да създаде любопитство към ученето и да отвори съзнанието на децата да приемат „другото“ и „различното“. В последната си година като учител, преди да се пенсионира, г-н Бахман вдъхновява бъдещите граждани като развива любопитството им към достиженията на света и широк кръг умения, култури и възгледи.

Sofia MENAR се завръща в киносалоните

07 June 2021

От 18 до 27 юни над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ – Варна

Тринадесетото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще стартира в киносалоните от 18 юни с най-гледания филм от онлайн изданието през януари „Едва 6 милиона и половина”. Над 15 заглавия ще могат да се гледат в Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и ФКЦ – Варна до 27 юни.

„Приятели: Отново заедно“ с премиера в HBO GO

26 May 2021

Ексклузивният епизод ще бъде достъпен в HBO GO за стрийминг в реално време на 27 май паралелно със щатската премиера. Т

Специалният епизод на любимия на милиони фенове по света “Приятели“ - Приятели: Отново заедно“ ще можем да гледаме и в България в стрийминг платформата на Warner media HBO GO. Щатската премиера бе обявена преди седмица за 27 май, а днес HBO потвърди, че епизодът ще бъде достъпен за гледане и в Европа. Звездите от „Приятели“ Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиза Кудроу, Мат Леблан, Матю Пери и Дейвид Швимер се завръщат на оригиналната площадка 24 в студиата на Warner Bros.