Джесика Частейн и Оскар Айзък в “Сцени от един семеен живот”

15 September 2021

„Сцени от един семеен живот“, най-новият оригинален сериал на HBO e с премиера днес, като първи епизод вече е наличен за стрийминг в платформата HBO GO. Телевизионната премиера е тази вечер от 21:00 часа по HBO. Сериалът в пет части, модерна адаптация на класическия шведски сериал на Ингмар Бергман от 1973-та година, е по сценарий и режисура на Хагай Леви („Психотерапия“, „Наши момчета“, „Аферата“ на HBO). Главните роли са поверени на Оскар Айзък („Дръзки“ на HBO) и Джесика Частейн (номинирана за "Оскар" за „Враг номер едно“).

Мария Зидар спечели наградата на „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор

14 September 2021

Мария Зидар (Словения) чрез филма си „Помирение“ спечели наградата на фестивала „София ДокуМентал“ за най-добра жена режисьор. Тричленно международно жури в състав Велислава Попова, главен редактор на Дневник.bg, Волфганг Нопфлер, австрийски продуцент и Таня Хорилчук, оператор от Беларус избраха победителя сред девет режисьорки на съвременни, модерни, дръзки филми, включени в състезателната програма.

Наградите на Венеция 2021

12 September 2021

Френската драма "Събитието" на режисьорката Одри Диуан спечели „Златния лъв“ за най-добър филм на кинофестивала във Венеция. Българската публика ще има възможност да го гледа на фестивала CineLibri 2021!

„Най-красивото момче на света“ е най-добрият филм на фестивала „Мaster of Аrt“ 2021

11 September 2021

Младежкото жури определи „Човекът с лулата“ на режисьора Андрей Кулев за най-добър документален дебют.

Шведската продукция на режисьорите Кристина Линдстрьом и Кристиан Петри „Най-красивото момче на света“ спечели наградата “MASTER OF ART – AURUBIS AWARD” за Най-добър филм за 2021 г. на фестивала за документално кино, посветено на изкуството Master of Art, чиито традиционен партньор и съорганизатор е НДК. Петдесет години след премиерата на „Смърт във Венеция“, Бьорн Андресен, бившата тийнейджърска звезда, която навремето изиграва легендарния персонаж Тадзо в шедьовъра на Висконти, ни отвежда на забележително пътешествие с лични спомени, история на киното, звезден прах и трагедия, което може да бъде последният опит на Бьорн да върне живота си в релси.

Започва есенното издание на София филм фест 2021

11 September 2021

Официалното откриване ще бъде на 14 септември на територията на Sofia Summer Fest с българската премиера на филма „Брайтън 4“

Юбилейният 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест продължава и през златния месец СЕПТЕМВРИ! 2021 година ни постави нови предизвикателства, а стремежът на фестивалния екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат ЛИЧНО в София, за да представят своите филмови творби и да се срещнат с българската публика. Именно затова мотото на ЕСЕНното фестивално издание е СРЕЩНИ КИНОТО! 25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино и представители на европейската и световната филмова индустрия, след авторитетни признания, сред които акредитация от FIAPF и включване в списъка на сп. „Варайъти“ с 50-те най-значими световни фестивала за филмовата индустрия в света, СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ очаква своите зрители!

HBO Max идва в Европа есента, а в България през 2022

10 September 2021

HBO Max идва поетапно в Европа от 26 октомври със старт в шест държави България и още 13 държави са планирани за 2022 година

• Следващата година HBO Max ще навлезе в Централна и Източна Европа и Португалия като част от постепенното глобално разпространение на новата стрийминг платформа на WarnerMedia • HBO Max ще бъде представенa в Европа на виртуално събитие през октомври тази година • Клиентите в Северна Европа и Испания ще бъдат първите в Европа с достъп до HBO Max, а тези от България и още 13 държави ще имат достъп през 2022

Откри се Световният фестивал на анимационния филм, Варна 2021

10 September 2021

От 9-ти до 13 септември зала „Европа“ на ФКЦ – Варна ще се превърне в остров на съкровищата за въображението на малки и големи. Тази година по изключение всички прожекции се осъществяват в по-малката зала, но за по-големи пространства средствата не достигат. Въпреки това тонът вече е зададен оптимистично- при официалното откриване по думите на госпожа Антония Йовчева - директор на дирекция "Култура и духовно развитие" в Община Варна, щом в залата има толкова много млади хора, то този фестивал има сигурно бъдеще.

Шарън Стоун: "Красотата да живееш два пъти"

04 September 2021

На българския книжен пазар излезе автобиографията на актрисата Шарън Стоун

Шарън Стоун, една от най-известните актриси в света, претърпява тежък инсулт, който се отразява пагубно не само на здравето й, а и на нейната кариера, семейство, състояние и световна слава. В книгата тя описва усилията да изгради отново живота си и пише за бавния път към пълно възстановяване и здраве. В бизнес, който не приема провал, в свят, където твърде много гласове биват заглушавани, знаменитата Шарън Стоун намира силата да се завърне, смелостта да говори открито и волята да предизвика промяна в живота на мъже, жени и деца по целия свят. С любезното съдействие на издателство LOCUS, публикаваме откъс от книгата. Превод Тодор Кенов. Вече можете да намерите "Красотата да живееш два пъти" в книжарниците на цялата страна.

Фестивалът „София ДокуМентал“ 2021

29 August 2021

От 7 до 14 септември Балкански документален център ще представи пред публиката най-доброто от съвременното документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“.

Сред разнообразието от фестивали в лятно-есенния културен сезон, предстои един, който претендира да покаже филми с кауза, прекрачващи всички граници, задръжки и предразсъдъци. От 7 до 14 септември Балкански документален център, Фондация „Конрад Аденауер“ и Чешки Център канят публиката да гледа най-доброто от съвременното документално кино с награди от „Сънданс“ и „Берлинале“, номинации и отличия „Оскар“. За 8 дни ще бъдат показани повече от 40 заглавия. Общото между всички е фокусът върху човешките права. Част от заглавията са включени в състезателна програма, която цели да окуражи млади жени режисьори в жанра на документалното кино. Друга награда ще връчи публиката. Много от прожекциите в Дома на киното, Чешкия център и подкуполното пространство на Ларгото ще бъдат последвани от дискусии, в които ще се включат творческите екипи на филмите, а сред гостите от чужбина са Антония Килиян, Дейвид Осит, Димитра Кузи, Таня Хорилчук и други.

„Божествена комедия“ и новото мото на Синелибри 2021

24 August 2021

Седмото издание на кино-литературния фестивал "Синелибри" ще се проведе от 2 до 31 октомври в София и още седем града в България

Седмото издание на трепетно очаквания кино-литературен фестивал Синелибри ще се проведе в интервала 2-31 октомври в София и още седем града в България: Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Благоевград и Стара Загора. Мотото тази година е „Божествена комедия“, с което единственият кинофорум у нас, черпещ вдъхновение от литературни шедьоври и техните прочити на големия екран, отбелязва 700 години от смъртта на Данте Алигиери, „бащата на италианския език“.

Теодор Ушев със специална селекция на София Филм Фест, Есен 2021

20 August 2021

Теодор Ушев (Канада-България) е мултимедиен артист, аниматор, илюстратор, режисьор и графичен дизайнер. Дипломира се през 1993 година в специалност „плакат“ в Художествената академия в София, като през 90-те години на ХХ век на публиката правят впечатление театралните му афиши. От 1999 година той се установява в Монреал и работи по различни мултимедийни проекти. През последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада. Интересът му към нови визуални форми го провокира към експерименти, инсталации, създаване на интерактивни творби.

“Живот от Живота“ на Стефан Командарев с двойна премиера

18 August 2021

Документалният филм ще бъде представен за първи път на 11 септември в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември на фестивала София ДокуМентал

Най-новият филм на Стефан Командарев ще има своята двойна премиера на 11 септември, от 20:00 часа, в рамките на Sofia Summer Fest и на 13 септември, от 20:30 часа в Дома на Киното в рамките на фестивала София ДокуМентал. Документалният „Живот от Живота“ открехва завесата върху темата за донорството в България.