Филм за Енио Мориконе на Киномания 2021

01 November 2021

Документалният филм „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от режисьора на "Ново кино "Парадизо", Джузепе Торнаторе

Документален филм за живота и творчеството на титаничния филмов композитор Енио Мориконе ще покаже Киномания в новото си издание. „Маестро Енио Мориконе“ е заснет от Джузепе Торнаторе и беше показан за първи път на фестивала във Венеция тази година, а зрителите на Киномания ще го видят на 20 ноември в зала 1 на НДК.

„Cinema Garage“ – масово чудо ли е седмото изкуство?

25 October 2021

За любовта към киното с премиерния документален филм на Касиел Ноа Ашер и Калоян Божило

Когато кинокритикът Ричодо Канудо в началото на миналия век е измислил понятието „СЕДМО ИЗКУСТВО“, за да отговори на порива си, че киното е синтез от временни и пространствени изкуства, което обединява зрители с творба, едва ли си е давал сметка, че киното по време на Пандемия ще се превърне в бутиково изкуство. Две години преди панацеята „зелен сертификат“, докато траеха дългите домашни арести, ние споделяхме с компютрите кино, литература, театър, музика. Споделяхме ги по бутиков начин: без да общуваме тет-а-тет с негово величество „зрителя“ и най-вече с „автора“. Същото правеха и кино фестивалите в онлайн среда, а ние, жадните за приключения обикновени почитатели на киното, натискахме „enter“ като за последно. Но за съжаление многозначителното „като за последно“ се оказа, че ще заеме по-дълга времева позиция в личното ни пространство.

„Страх“ е българският претендент за "Оскар" 2022

12 October 2021

Преди година филмът на Ивайло Христов получи и "Златна роза" за най-добър български филм

Комисията по избор на българско предложение за наградата „Оскар“ за международен филм към Националния филмов център, председателствана от проф. Божидар Манов, избра българския претендент – „Страх“ на режисьора Ивайло Христов. Филмът предстои да излезе по екраните в България на 5 ноември, т. г.

Киномания 2021 представя първите пет филма от програмата си

11 October 2021

Събитието ще се проведе между 18 ноември и 2 декември 2021 г.

Първите пет заглавия от селекцията на Киномания вече са ясни и са повече от обещаващи! Почти всички са наградени от големите кинофестивали, провели се до края на септември тази година.

Cinelibri 2021 с 21 филма онлайн

03 October 2021

Всеки филм може да бъде нает за гледане индивидуално или като част от пакет

От 2 до 31 октомври феновете ще могат да се насладят на изключителни филмови премиери, като над 80% от заглавията ще бъдат показани у нас за първи път, непосредствено след успехите, които отчетоха на най-елитните международни форуми. Зрителите от цялата страна ще имат достъп до значителна част от селекцията за втора поредна година. Това ще е възможно благодарение на паралелните излъчвания чрез платформата Neterra.TV+

Наградите "Златна роза" 2021

01 October 2021

"В сърцето на машината" е най-добрият филм на годината, а Павел Веснаков - най-добър режисьор

"В сърцето на машината" на режисьора Мартин Макариев е най-добрият нов български игрален филм. Това реши международното жури на 39-ото издание на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" 2021. Филмът, създаден по истински случай от 70-те години, спечели и наградата за най-добър сценарий в лицето на Борислав Захариев. "В сърцето на машината" то предстои в края на януари 2022 г.

„Под един покрив“ и „Петя на моята Петя“ през погледа на децата

01 October 2021

Максим Шуляковский идва от Беларус, но от доста години живее във Варна, броени дни след като се запозна с художествения ръководител на кино школа „Братя Люмиер“ при Общински детски комплекс – Елица Матеева, Максим реши да изпробва перото си и да сподели своите мисли за два филма от фестивалната програма на „Златна роза“. Към неговите размисли за пълнометражния му избор се присъедини с коментар и Георги Димитров - втора година в школата.

Кръгла маса и дискусия на "Златна роза" 2021

28 September 2021

Три нови книги за българското кино ще бъдат представени. Те са част от проекта „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“ на Сектор „Екранни изкуства“ при Института за изследване на изкуствата към БАН

Кръгла маса, на която да се откроят някои от най-съществените процеси в новото българско игрално кино, ще се проведе в рамките на 39 фестивал на българския игрален филм „Златна роза“. Участниците от проекта на Института за изследване на изкуствата към БАН „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“, ще дискутират актуални теми и въпроси като: тематични и стилови тенденции в новото българско кино; оформят ли последните години устойчиви филмови модели в игралния филм; успява ли българското кино да отговори на очакванията на българското общество; арт кино и/или кино за публиката; субсидирани и независими филми – публика и разпространение; промени в ролята и функцията на критиката.

Журито на „Златна роза“ 2021

21 September 2021

От 23 до 29 септември във Варна ще се проведе 39-ото издание на фестивала за българско игрално кино

Председател е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма.

В очакване на "Златна роза" 2021

17 September 2021

От 23 до 29 септември във Варна ще се проведе 39-ото издание на фестивала за българско игрално кино

Конкурсната програма включва 12 пълнометражни и 15 късометражни игрални филма, а програма „Открити хоризонти“ – още шест заглавия. Председател е проф. д-р Иво Драганов, кинокритик и медиен експерт, а членове са актрисата Ирмена Чичикова, Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед и художник, Диомидес Никита, режисьор и продуцент от Кипър и директорът на фестивала „Молодист“ в Киев, Украйна, Андрий Калпакчи.

Джесика Частейн и Оскар Айзък в “Сцени от един семеен живот”

15 September 2021

„Сцени от един семеен живот“, най-новият оригинален сериал на HBO e с премиера днес, като първи епизод вече е наличен за стрийминг в платформата HBO GO. Телевизионната премиера е тази вечер от 21:00 часа по HBO. Сериалът в пет части, модерна адаптация на класическия шведски сериал на Ингмар Бергман от 1973-та година, е по сценарий и режисура на Хагай Леви („Психотерапия“, „Наши момчета“, „Аферата“ на HBO). Главните роли са поверени на Оскар Айзък („Дръзки“ на HBO) и Джесика Частейн (номинирана за "Оскар" за „Враг номер едно“).