„Лунана: Як в класната стая“ или за онази чудна песен, която докосва бъдещето

23 February 2022

Гледали ли сте филм от Бутан? А знаете ли къде се намира Бутан и че там живеят най-щастливите хора на света? Филмът от Бутан „Лунана: Як в класната стая“ попадна сред номинираните отличници за чуждоезичен „Оскар“ 2022.

Изложба „Звезди на българското кино“

18 February 2022

Изложбата е съвместна инициатива на Българска национална филмотека и галерия "Синтезис". Куратор е Калин Руйчев, а откриването е на 1 март 2022 от 18:00 ч

Колекцията включва над 60 портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др. Те са заснети в периода 1956-1972, който е особено плодотворен за българското кино, а кинематографията ни от онова време създава истински звезди.

„Кода“ за големите мечти на малките

15 February 2022

Премиерата на филма „Кода“ – САЩ, Франция, Канада бе на фестивала Сънданс в началото на 2021 г. За една година филмът е носител на 38 престижни фестивални отличия, номиниран е 144 пъти и в момента се бори за наградите „Оскар“ в три категории: за най-добър филм, за поддържаща мъжка роля и за сценарий. Филмът е римейк на френската комедия от 2014 „Семейство Белие“. Действието в „Кода“ на Шан Хейдър е пренесено от френска ферма в Глостър, Масачузетс. Емили Джоунс като Руби изпълнява с чувствителността и с типичната за децата искреност ролята на тийнейджърка, посветила се на семейството си. Динамиката на конфликта набира скорост, когато семейният бизнес е в криза, а родителите имат планове за Руби.

„Карай колата ми“ на София филм фест 2022

14 February 2022

Филмът на Рюсуке Хамагучи бе номиниран за четири награди "Оскар" – най-добър филм, режисьор, адаптиран сценарий и международен филм

За първи път в историята на Американската киноакадемия един филм получава номинации за най-добър анимационен, документален и международен пълнометражен филм – „Бягство" на Йонас Похер Расмусен ще бъде показан на София филм фест 2022 като част от партньорството с Наградата LUX на публиката, връчвана от Европейския парламент и ЕФА

Късо кино: Панорама на Деян Барарев

05 February 2022

На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) Кинематограф.бг ще представи пет късометражни филма на режисьора

Дали защото филмографията му наскоро доближи класическите за голямото кино 90 минути, или защото просто му дойде времето, младият режисьор Деян Барарев този месец ще се зарадва на сериозно внимание. На 16 Февруари, от 19:30 ч, в Cine Grand (Park Center) ще има прожекция, съставена от 5-те късометражни филма, на които Деян е режисьор, а на някои и сценарист. Този формат тип панорама не е типичен за програмите на Кинематограф, но не това е причината да обърнем внимание на точно тази прожекция.

XX конкурс за късометражно кино, София Филм Фест 2022

03 February 2022

Вече са ясни 13-те финалисти, които ще бъдат оценявани от Международното жури

Селекционната комисия – актрисата Мартина АПОСТОЛОВА, режисьорът Виктор БОЖИНОВ и миналогодишният носител на Наградата за най-добър късометражен филм, режисьорът Андрей КУЛЕВ, избраха 13 късометражни филма, които ще бъдат представени на Международното жури на 26-ия София Филм Фест

„Жените в киното“ на 26-ия София Филм Фест

02 February 2022

Фестивалът ще представи специална програма с филми на български жени-режисьори

Въпреки че относителният дял на филмите, реализирани от жени-режисьори, все още е малък, едни от най-успешните български творби, създадени след 1989 година, са дело на дами. 26-ият София Филм Фест ще подчертае тяхната роля в изграждане на облика на съвременното българско кино със специална програма от 11 филма, дело на режисьорки, навлезли в киното през последните четири десетилетия. Сред тях са Адела Пеева (стартирала през 80-те години), Иглика Трифонова (през 90-те), Зорница София, Светла Цоцоркова и Надежда Косева (в първото десетилетие след 2000), звездата на всички останали изгрява след 2010 – Кристина Грозева, Майя Виткова, Ралица Петрова, Елица Петкова, Мина Милева и Весела Казакова, Яна Титова. Филмите ще бъдат представени от техните автори в Дома на киното в периода 1-10 март 2022.

„Носорог“ на Олег Сенцов на София Филм Фест 2022

01 February 2022

Режисьорът ще бъде член на Международното жури на Фестивала

Олег Сенцов ще представи лично в София своя филм „Носорог“, стартирал на международния копродукционен пазар София Мийтингс през 2012 година и спечелил наградата за най-добър филмов проект. Реализиран като съвместна продукция между Украйна, Полша и Германия, „Носорог“ участва и в Works in Progress на София Мийтингс, а през есента на 2021 година бе световната му премиера в конкурсната програма „Хоризонти“ на кинофестивала във Венеция.